Скандалът с помилванията се позамазва | webcafe.bg
newscafe

Скандалът с помилванията се позамазва

Webcafe.bg
28.01.2012, 11:58 (обновена 28.01.2012, 16:44)
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова

Снимка: © Sofiaphotoagency.com

Вицепрезидентът Маргарита Попова смята, че имената на помилваните трябва да се оповестяват публично, но преди това са нужни нормативни промени

Скандалът с помилванията, извършени от досегашния вицепрезидент Ангел Марин, започна да се позамазва от новия - Маргарита Попова, която е и бивш министър на правосъдието.

Преди ден стана ясно, че липсва указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин за втория му мандат - от 2007 до 2012 г. Така се нарушава член 104 от Конституцията, с който е трябвало да му се даде право да упражнява право да помилва престъпници.

За двата мандата са помилвани общо 533 души, от които над 150 убийци - сред тях и човек, осъден за наркотици, който е помилван преди да е влязла в сила присъдата му... Обяснението на Марин беше, че вероятно става въпрос за техническо недоразумение. Освен това под въпрос са и 14 000 указа, с които е дадено българско гражданство.

Пред Дарик радио днес обаче вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че това не е технически пропуск. Президентът Първанов и Марин били така посъветвани от юристи.

"Аз не споделям това становище. Вторият мандат на президента и вицепрезидента няма как да бъде тълкуван като продължение на първия мандат. Цялата процедура минава така, както минава и при първи мандат. Според мен е трябвало задължително да бъде издаден указ за делегиране на правомощия", посочи Попова.

Тя обаче заяви, че сега няма връщане назад - тези помилвания са консумирани, простено е наказанието, няма как да върнем в затвора тези хора.

"Не бива и да се води такъв дебат, защото той създава излишен хаос... Не би било излишно, който проявява интерес по Конституция, ако реши, че са били направени нарушения, да се обърне към Конституционния съд. Дори и КС да се произнесе по това, то ще действа само занапред", каза вицепрезидентът.

Тя предложи Комисията по помилванията да се ръководи вече от щатни експерти. Аргументите й са, че е несериозно цялата дейност по помилванията да бъде оставена в ръцете на технически сътрудник, а всички останали членове на експертния орган да са външни експерти, каквато е била практиката досега.

Същото според нея важи и за комисиите по убежищата и по гражданството. Попова смята, че тези органи трябва да имат постоянна структура с щатен председател, заместник-председател и технически сътрудник.

На въпрос бизнес ли е помилването, Попова отговори, че има основание за намеци за корупция. "Защото хората не знаят какво точно представлява помилването и как е правено, затова прозрачността ще даде възможност за по-малко такива намеци", отбеляза Попова.

Според нея е важно обществото да получи информация за това, че помилванията се правят по приети правила, изготвени от вещи хора.

"Това са вътрешни правила, и хората не са осведомени, а такива принципи и стандарти за помилванията, аз разбрах от вицепрезидента Ангел Марин, че има такива правила, видях ги. Правилата не са лоши, лошото е, че правилата не се знаят от хората. Има какво да се промени в тези правила". 

Вицепрезидентът Попова каза, че помилването е висша държавна милост и тя не изисква категоризация на определени престъпления, за които може или не може да се помилва. Попова заяви, че е за публикуване имената на помилваните с промяна на нормативната база.

Извън помилванията: за бежанци, съд, НРС, НСО

Вицепрезидентът съобщи, че въпреки молбите за убежища, които са били над 200, убежище не е предоставяно на нито един - и за двата мандата на президента Първанов и вицепрезидента Марин.

"Не искам да кажа, че водената политика е била погрешна, тя е била предпазлива. А европейската политика не се ориентира в момента към прекалена либерализация по въпроса за бежанците.

За нас е много важно да направим основа въпроса за закрилата на чужденците въобще, защото трябва да осигурим добро опазване на шенгенското пространство и трябва да имаме, и да не изпускаме никога от поглед, че масираният натиск на бежанския поток изправя доста често националните власти с проблеми като престъпност и влошаване на криминогенната обстановка", подчерта Маргарита Попова.

Именно заради това по времето на юговойните, въпреки външният натиск, премиерът Иван Костов се възпротиви на искането България да приеме бежанци от албански произход.

По темата за напрежението между съда и вътрешния министър Цветан Цветанов, Попова отговори, че, размяната на реплики между съдия Мирослава Тодорова и Цветанов "в момент, в който и в България присъстват колеги от Европа и наблюдават състоянието на съдебната система, би могла да ни изиграе много лоша шега.

Според вътрешния министър Тодорова действала в услуга на организираната престъпност, защото е забавила с 2.5 години мотивите си по присъдата на наркотрафиканта Васил Маникатов. (Васил Маникатов вече излежа присъда за трафик на дрога и излезе на свобода през ноември, но бе задържан две седмици по-късно по заповедта за арест от Гърция. Той е и един от похитените от бандата "Наглите".) Тодорова на свой ред заяви, че обмисля да го съди.

Както стана ясно днес, на форум на съдиите в Пловдив, продължава да обмисля. Решението й ще се базира на преценката дали за министър Цветанов ще има осигурен справедлив процес.

"Да, това е размяна на реплики. Съдия Тодорова каза, че обмисля вариант да отиде в съда. Според мен това е недопустим диалог и изпълнителната власт не може и не трябва по този начин да общува със съдебната система. Правната култура е много важна. Отношението между съда и МВР не е на необходимото ниво в момента", подчерта вицепрезидентът.

Попова е категорична, че полицейската операция Р.А.Л.И.Ц.А. "също е част от лошия вкус". Лош вкус е да се кръсти полицейска акция на името на съдийка, каза тя. "Не искам отношенията между институциите да бъдат такива, защото ние сме част от европейското пространство и това е недопустимо", каза още Попова.

Относно мястото на НРС и НСО, тя отбеляза, че Националната разузнавателна служба трябва да бъде към изпълнителната власт, както заяви и президентът Плевнелиев. Мястото обаче на НСО е в президентството, каза Попова.

Oще: ангел марин  вицепрезидент  гражданство  експерти  комисия  маргарита попова  нрс  нсо  помилвания  указ  цветан цветанов  щат 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 28.01.201216:31

Ето каква излезе работата според новия Вицепрезидент от квотата на Герб:

"Това са вътрешни правила, и хората не са осведомени, а такива принципи и стандарти за помилванията, аз разбрах от вицепрезидента Ангел Марин, че има такива правила, видях ги. Правилата не са лоши, лошото е, че правилата не се знаят от хората. Има какво да се промени в тези правила".

Няма нищо за притеснение!

Пак ще освобождават закоравели престъпници, разликата от по напред ще бъде, че може би, някога, ще ни кажат какви са правилата.
Другото е, че комисията по амнистииите няма да бъде от ВЪНШНИ експерти, а от ВЪТРЕШНИ.

Спете спокойно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 28.01.201213:06

Еднакви са гадини, тяхната червена семка Бесен

Вицепрезидент престъпник - пуска на свобода колегите си престъпници - ми това даже не е новина дет се вика... Е поубили тоя - оня, ма няма страшно - убитите няма как да влезнат ... Изродска държава с политици душевни уроди!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани