Властта търси покрив и работа за бежанците | webcafe.bg
newscafe

Властта търси покрив и работа за бежанците

Webcafe.bg, по Дарик, Фокус
03.10.2013, 17:02 (обновена 03.10.2013, 17:55)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

За септември нелегалните имигранти у нас са 2377

Броят на пристигащите у нас бежанци се е увеличил 7 пъти за последна година - всеки ден около 200 нелегални емигранти прекосяват българската граница. Ако тази тенденция се запази, до края на годината ще са пристигнали 11 000 бежанци, чиято издръжка ще възлиза на около 30 милиона лева.

Сметката направи вътрешният министър Цветлин Йовчев, който бе изслушан на съвместно заседание на комисиите по етика и по здравеопазване в Народното събрание. Той определи вълната от сирийски бежанци като „безпрецедентен емиграционен натиск".

„Само за септември техният брой е 2377. Това е свързано с хуманитарни кризи, терористични групи, здравни рискове и социални рискове", изтъкна министърът. Сирийските бежанци у нас към този момент са над 5500, а броят на местата за настаняването им е надвишен с 500.

Страната ни разкри вече 1300 нови места за настаняването на бежанци, а съвсем скоро предстои да разкрие още 1500.

„Бежанците са най-различни - болшинството от хората са от Сирия и са семейства с малки деца. Между тях има както мюсюлмани-преобладаващо, така и християни", коментира Йовчев.
Както е известно, центровете за настаняване на бежанци у нас са препълнени. Държавата се опитва да получи европейска помощ, за да се справи с проблема.

Подслон, работа и образование

„Ако натоварването продължи с такива темпове, каквито са до момента, наистина ще бъде трудно да овладеем процеса", призна Йовчев, изтъквайки че се надява на „европейска солидарност" за кризата с бежанците.

Новоназначеният шеф на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев съобщи, че е взето решение да се въведат „идентификатори", по които да се категоризират пристигащите у нас. Така ще се оптимизира процесът им на настаняване, като особено това е насочено към майките с деца.

Национална програма за заетост ще помага на бежанци да си намерят работа у нас, обяви заместник-министърът на социалната политика Лазар Лазаров.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков успокои, че на този етап риск за здравето на населението няма. МЗ започва кампания за имунизация на сирийските деца у нас срещу осем опасни заболявания.

По-рано днес образователният министър Анелия Клисарова обяви пред БНР от Истанбул, че сирийските деца ще бъдат интегрирани в българските училища, като минат през 6-месечен курс по български език.

Пренасочване към други държави и гранични патрули с Турция

Провеждат се активни консултации за пренасочване на бежанци към съседни на България държави, с което се заминава Министерството на външните работи.

Йовчев обяви, че Турция е поела ангажимент да засили охраната по границата. Съседката ни пази територията си с военни, жандармерия и полиция, което затруднявало комуникацията. Двете страни са се споразумели за съвместни патрули в граничната зона, а край Капитан Андреево ще бъде изграден тристранен център за бежанци с участието на Гърция.

Йовчев отхвърли съмненията, че Турция целенасочено пуска сирийци на нашата територия. Министърът отново отхвърли варианта за затваряне на границата с Турция, защото това ще създаде много проблеми и ще струва по 11 милиона лева на месец.

Oще: бежанци  мвр  настаняване  сирия  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2013, 12:23

2 dimitarbt | 04.10.201311:07

Никой ли не се замисля когато дава странни доводи че представи си - ще бъдат прочетени или чути.

Цитирам от статията:
цитат 1. "Ако тази тенденция се запази, до края на годината ще са пристигнали 11 000 бежанци, чиято издръжка ще възлиза на около 30 милиона лева."

цитат 2. "Министърът отново отхвърли варианта за затваряне на границата с Турция, защото това ще създаде много проблеми и ще струва по 11 милиона лева на месец."

Ако това е истината и не се опитвам да бъда експерт, но е ли по добре 11мил. на месец без Азиатски и Африкански мангали отколкото 30 мил. с тях и всичките беди които носят родината ни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 03.10.201322:32

Има да се прави магистрала от София към Варна!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани