Няма угодия и за Обществения съвет | webcafe.bg
newscafe

Няма угодия и за Обществения съвет

Webcafe.bg, по bTV
01.03.2013, 10:38 (обновена 01.03.2013, 13:09)
Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Президентът ще насрочи изборите за 12 май

Няма и ден, откакто бе обявен съставът на Обществения съвет, и вече се появиха критики към хората, които влизат в него. Съветът обединява бизнеса, синдикати, представители на протестиращите и експерти, които ще работят с бъдещото служебно правителство по идея на президента Росен Плевнелиев, но вече се появиха първите съмнения за неговата легитимност.

Президентът подбра 35 души, сред които Огнян Донев, Константин Тренчев, Пламен Димитров, политолозите Огнян Минчев, Антоний Гълъбов и други. Недоволството е отправено и към поканените организатори на протестите, тъй като са предимно от столицата и не представляват цялата страна.

Людмила Манова, която е сред организаторите на протеста в Благоевград, изрази пред bTV несъгласие с участието на синдикатите и различни неправителствени организации в консултациите на „Дондуков" 2.

Тя твърди, че не е допустимо едва десетина души, основно от столицата, да са само представителите на хората, които излязоха по улиците на страната в знак не недоволство срещу монополите, а по-късно и срещу правителството.

„Ако имах още ден, щях да говоря и с други хора от Югозападна България и всички заедно да изберем представител за тези консултации. Сега аз се чувствам един вид набедена. Защо точно аз да представлявам хората - защо не някой от Кюстендил или Дупница?", попита Манова.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, който също е поканен на срещата в президентството, предложи на свой ред създаването на Обществен съвет към всяко министерство в бъдещите правителства на България. Само така можел да се упражни граждански контрол върху работата на институциите.

„В крайна сметка това са само консултации, тепърва ще се формира Общественият съвет и хората ще могат да се организират в представителството си", успокои от своя страна друг поканен на срещата при президента - природозащитникът Тома Белев.

Според него основният въпрос в момента е не кой ще участва в консултациите с Росен Плевнелиев, а какво трябва да свърши НС преди 12 май, за да се промени системата.

„Партиите се измъкнаха от отговорност и стовариха всичко на президента. Всички приказват за промени, но те са в законите, не в правилата и наредбите на МС. Тези 240 души, които получаваха заплата 4 години, трябва да свършат тази работа - да променят законите", допълни Белев.

Предвижда се Общественият съвет да е "консултативен орган към служебното правителство за сътрудничество при вземане на решения, формиране на позиции, становища и приемане на инициативи от служебното правителство за развитие и провеждане на публичните политики в полза на българските граждани при спазване на принципите на публичност и прозрачност".

Oще: избори  консултации  обществен съвет  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.