КТБ проговори за Пеевски | webcafe.bg
newscafe

КТБ проговори за Пеевски

Webcafe.bg
16.06.2014, 12:10 (обновена 16.06.2014, 19:55)

1 от 3 снимки Назад Напред

ктб

КТБ определи действията на институции и медии по скандала като „публична екзекуция“

В отсъствието на мажоритарния собственик Цветан Василев, ръководството на КТБ съобщи, че шестима нейни служители са разпитвани като свидетели, но без да им е обяснено по какво дело или обвинение, а при спецакцията на прокуратурата и МВР преди три дни нито са претърсвани техни офиси, нито е иззета документация.

Това стана на специална пресконференция в БТА, където се разбра, че на призованите свидетели от банката се задавали тип „общообразователни въпроси", които лесно можело да бъдат отговорени чрез Google.

По-рано TV7, която се намира в същата сграда на бул. „Цар Борис III", също съобщи, че не е обект на проверката. Тогава се разбра, че се претърсват кабинетите на Цветан Василев, като се тиражира информация, че банкерът поръчал убийството на своя бизнес партньор и депутат от ДПС - Делян Пеевски.

„Кой убива длъжника си, поспода?! Това е просто нелепо", коментира изпълнителният директор на КТБ Георги Христов.

Той обясни, напрежението започнало заради 2 експозиции към лица, които формално нямат нищо общо с Делян Пеевски. Става дума за проблемни кредити на обща стойност между 25 и 28 милиона лева, което представлява 0,52 на сто от кредитния портефейл на банката, съобщи Христов.

Той твърди, че банката не е отпуснала кредити на фирми, притежавани от официално и еднолично от депутата от ДПС, тъй като като депутат той няма право на това.

„Делян Пеевски, доколкото знам, няма право да има дружества, аз за такива регистрации не знам. Това, което той си е позволявал да каже и за неговата майка е, че притежават медийна група", допълни Христов. Преди месец Ирена Кръстева се оттегли от медийния пазар и продаде „Нова българска медийна група" на създадено два при преди сделката ирландско дружество.

Любомир Денев, член на Надзорния Съвет на КТБ, съобщи, че банката работи перфектно и няма проблеми. В банката няма проблемни кредити, отпуснати на Цветан Василев или на други, свързани с него компании, обясниха още от КТБ.

"Булгартабак" къса с КТБ

"Булгартабак" закрива всички свои банкови сметки в КТБ, обявява тютюневият холдинг в съобщение до медиите. В него се посочва, че към 16 юни 2014 г. дружествата от групата "Булгартабак" нямат кредити в Корпоративна търговска банка. В съобщението се уточнява, че дават тази информация по повод на публикации в средствата за масова информация, относно кредити на дружеството. "Всички кредити са погасени, твърдят от "Булгартабак".

Часове по-рано от ръководството на КТБ съобщиха, че "Булгарабак холдинг" има кредити към различни банки и че нямат данни за депозитни и разплащателни сметки на цигарения холдинг в банката и за започнал "процес на закриване".

Банката е акционер в БТ холдинг - държи малко над 6%. Изпълнителнният директор на КТБ Георги Христов съобщи, че заедно с друг акционер в "Булгартабак" - Едуардо Миролио, са настояли да бъде свикано общо събрание на холдинга, на което да се вземе решение за разпределение на дивидент, и че очакват Агенцията по вписванията да регистрира искането им.

Oще: георги христов  делян пеевски  задължения  ктб  прокуратура  убийство  фирми  цветан василен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.