Вето на новите правила за търговските вериги | webcafe.bg
newscafe

Вето на новите правила за търговските вериги

Webcafe.bg
30.06.2014, 18:17 (обновена 30.06.2014, 18:24)
Кауфланд

Снимка: © Ing.Mgr. Jozef Kotulič / Wikimedia Commons

Вероятността за поскъпване на храните е един от аргументите на президентското вето.

Президентът наложи вето на промените в Закона за защита на конкуренцията, който засяга отношенията между местните производители и големите търговски вериги. Народното събрание прие текстовете на второ четене на 18 юни.

Законът е част от т.нар. "антимонополен пакет" на БСП, предвижда въвеждане на формулировката "по-силна позиция при договаряне", отнасяща се до търговците, и съответните наказания при злоупотреба с нея.

Промените бяха подкрепени от Съюза "Произведено в България", но предизвикаха силна негативна реакция от страна на търговците, които предупредиха, че ограниченията ще доведат до повишаване на цените на хранителните стоки.

Вероятността за поскъпване на храните е един от аргументите на президентското вето. Според Плевнелиев законодателят не е оценил въздействието върху потребителите, особено на хората от "най-уязвимите групи - социално слаби, безработни и пенсионери".

В мотивите се посочва, че част от приетите промени съдържат неясноти, които ще затруднят търговския оборот и ще засегнат развитието на икономиката, вместо да предотвратят нелоялните търговски практики.

КЗК не може самостоятелно да дефинира какво се разбира под "по-силна позиция при договаряне", смята Плевнелиев, който съветва депутатите да го опишат в законовия текст.

Сред другите аргументи на президентското вето са опасения за нарушаване на търговската тайна със задължението да се публикуват типовите договори на веригите, неопределеностите при въвеждането на нови правомощия на КЗК и БАБХ, недостатъчни срокове за промяна на вече подписаните договори за доставка на храна, и т.н.

Президентът все пак "приветства заявения стремеж на народните представители да създадат условия за развитие на производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги и да предотвратят нелоялни търговски практики".

 

Oще: антимонополен пакет  бабх  вето  закон за защита на конкуренцията  кзк  конкуренция  народно събрание  нелоялни търговски практики  президент  росен плевнелиев  търговски вериги  храни  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани