Два дни болнични плаща работодателят, третият празен - тази схема май ще действа до края на 2011-а | webcafe.bg
newscafe

Нова схема за болничните: 2 дни плаща работодателят, третият - тцъ

Webcafe.bg
15.04.2010, 15:50 (обновена 15.04.2010, 16:57)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

Управителят на НОИ Христина Митрева заяви, че новата схема за плащане на болничните трябва да действа поне до 2011-а, за да има ефект...

Схемата първите два дни от болничния лист да се поемат от работодателя, третият ден евентуално да няма плащане, а след това да се включва НОИ, е нашето предложение, заяви Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт. Според нея мярката трябва да действа поне до края на 2011-а, за да има ефект.

КНСБ тутакси се обявиха срещу идеята, както и срещу другата - старите отпуски да се ползват до края на тази година.

"Държим да припомним, че редица правителства, включително и настоящето, от 2000 г. досега намалиха осигурителните вноски общо с 14%, с което драстично се увеличи дефицитът на НОИ с още 2,5 милиарда лева. Напомняме, че съгласно правната уредба, регламентираща осигуряването при болест - работниците и служителите плащат тези вноски за целия период на осигуряването, а не за части от него. Направеното предложение от г-жа Митрева грубо нарушава чл. 12 и чл. 13, т.1 и 2. от Европейската социална харта, която правителството на България е ратифицирало", посочват от КНСБ.

Новите схеми за болничните и натрупаните отпуски, които да се използват в рамките на тази година, ще се обсъдят на заседание на Надзорния съвет в петък, 16 април. До 2004 г. НОИ не е плащал първите дни от болничните, припомни Митрева.

Парите за болнични нараснали неимоверно

Проверка на НОИ показала, че най-много в България се ползват и издават тридневните болнични. Освен това за първото тримесечие на тази година са изплатени болнични със 17 млн. лева повече спрямо същия период за 2009-а - вероятно заради уволненията и съкращенията, които текат в частни фирми и държавни ведомства.

Експерти от Консултативния съвет предлагат първия ден да не се плаща, защото в Европа, когато се говори за гратисен период, той винаги е в началото.

Няма никаква конвенция, на която това предложение да противоречи, смята Митрева. Ако мерките не проработят, ще бъде увеличен ДДС - ако искаме да излезем по-бързо от кризата, всеки трябва да поеме своята отговорност, каза шефът на НОИ.

Съвместният контрол със Здравната каса и органите на медицинската експертиза, както и на НОИ, ще бъде засилен, категорична е Христина Митрева. Ние не ограничаваме правата, искаме само да дисциплинираме българското общество, заяви тя. Не може да се източва повече държавният бюджет,  заяви и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. „Когато НОИ плаща първите три дни от болничните, работодателите пращат хората в болничен. Така се ощетява държавният бюджет", заяви Младенов. По думите му в 16 държави от ЕС са стигнали до извода, че всеки трябва да поеме някакъв ангажимент.

„Нашата нация не е толкова увредена и болна в крайна сметка. Трябва да има самодисциплина", посочи министърът. „Работодатели, работници, джипита - кой ги контролира тези лични лекари да дават болнични", запита министърът.

Според бившия социален министър в кабинета Костов - Иван Нейков, нелогично и сложно за управление е третият ден от болничните да е за сметка на работника. Според него синдикатите няма да подкрепят тази мярка и е грешка да се иска от тях да дадат подкрепа за това предложение. „Те имат правото да изразят своето становище, но това не означава, че след като един от играчите е „против", то трябва да се спре прилагането на мярката. Няма как всички да бъдат доволни", коментира Нейков.

Проблемът е заради единия неплатен ден. „Има държави, където болничните не се плащат един ден, има такива държави, където не се плащат по три дни, има и такива, където не се плащат първите 9 дни от болничните. Интересно е, че в тези държави работят над 1 млн. българи, които ползват здравните си права там, а не се оплакват", каза още той.

И отпуските - на прицел

Обмисля се да има санкция за работодатели, които не дават възможност на работниците да ползват своята отпуска, каза още Тотю Младенов. Освен това той щял да предложи на заседание на тристранката идната седмица вариант натрупаните почивни дни от компенсация за извънреден труд да могат да се изплащат в края на годината.

Според Иван Нейков обаче не е редно годишната отпуска от предходни години да се ограничи за ползване само до края на 2010-а. „Това не може да се случи по чисто правна причина. България е ратифицирала конвенцията за платените отпуски. Там изрично се посочва, че отпуските не могат нито да бъдат компенсирани, нито могат да бъдат погасявани по давност. От тази гледна точка, тезата, че отпуската се губи, няма място - ние имаме ангажимент с ратификацията на тази конвенция. За да се въведе тази мярка, ние трябва да денонсираме основната конвенция на Международната конвенция на труда, а това е резил в международен план", обясни Нейков.

Oще: болнични  нои 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани