Ще има редакция на учебниците по история | webcafe.bg
newscafe

Ще има редакция на учебниците по история

Webcafe.bg
09.09.2014, 08:49 (обновена 09.09.2014, 09:09)
румяна коларова

Румяна Коларова се съгласи за промяна на учебниците по история

Учебниците по история ще се редактират за "технически неточности" в следващия месец, съобщи Министерството на образованието, след като служебният министър Румяна Коларова се срещна с експерти и членове на инициативен комитет за промени в учебното съдържание. Осъвременяване ще има и за предмета „Човек и общество".

Професор Пламен Павлов е защитил "правото на избор за преподавателите, осигурено чрез наличието на повече от един учебник по предмет". Идеята на предишното правителство беше по един предмет да има само един учебник, което върна на доста хора спомените от социализма.

На срещата не присъстваха академик Георги Марков и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. По-късно двамата и техни колеги пратиха протестно писмо до министъра, с което настояват промените да се правят от известни историци.

„Учебниците трябва да се пишат от сериозни историци, а не от момичета и момчета, които може да са много умни, но следват опорните точки на фондации, които се захранват от чужбина", коментира Божидар Димитров.

Спорът тръгна от учебник по история за трети клас, където пише, че Левски е заловен от "полицаи", а не от заптиета, а управлението на Цар Симеон Велики и неговите войни с Византия не са оставили трайни следи в българската история.

По думите на зам.-министър Ваня Кастрева "конкретните проблемни текстове не фалшифицират историята, защото няма подмяна на исторически процеси". С колегите нямаме разнобой и всички бяхме единодушни, че е необходимо да се осъвремени и да се нанесат конкретни поправки, които не променят общи постановки, коментира тя.

Министър Коларова е подкрепила инициативите, свързани с подготовката на допълнителни учебни помагала за българското образование, както и за отправянето на конкретни предложения в бързи срокове за корекции на забелязани неточности

Oще: божидар димитров  георги марков  историци  история  мон  редакция  румяна коларова  учебници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.06.2011, 17:42

2 spensnяta | 09.09.201413:35

Чичо Сорос и неговите фондации. Л*йна !
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 09.09.201411:42

- "„Учебниците трябва да се пишат от сериозни историци, а не от момичета и момчета, които може да са много умни, но следват опорните точки на фондации, които се захранват от чужбина", коментира Божидар Димитров."

Да, така трябва да се процедира за всеки (по възможност) изучаван предмет!!!

Мисля, че съставянето на учебници от доказани в обществото научни авторитети може да придаде допълнителна тежест на информацията, да изключи възможностите за натрапване на лични възгледи или целенасочено изкривяване на фактите, и да създаде допълнителен интерес към някой от предметите.

- ""правото на избор за преподавателите, осигурено чрез наличието на повече от един учебник по предмет". Идеята на предишното правителство беше по един предмет да има само един учебник, което върна на доста хора спомените от социализма."

Ами... щом оставяме целият избор на преподавателите - за какво са ни, тези със съкращенията "акад.", "проф." и т.н.??? За какво ни е МОН???
Ами, ако преподавателят е обикновен некадърник или живее "ден да мине, друг да дойде"??? Дали такъв "труженик" ще е заинтересован от "правото си избор"???
Въобще, от къде се появи това "право на избор на преподавателите"???

В конкретният случай (учебниците) това звучи не като право, а като търговски слоган!

Основното и средно образование НЕ Е бизнес и НЕ ТРЯБВА да се превръща в такъв!!! Какво е толкова сложно и неприятно по един предмет да се ползва по един учебник?

Изготвят се 1, 2, 3, ..., 15 проектоучебници, с които авторите им кандидатстват за одобрение пред МОН (предварително обявена адекватна премия/награда за победителя!). Сериозно сформирана комисия от научни авторитети, преподаватели и родители (!!!) изучава подробно проектите и дава оценка - интригуваща и полезна информация (без изкривяване на фактите), разбираем език и т.н. Избира се най-добрият вариант или се прави сбор от няколко проекта. Има си начини и да се направят "полеви" тестове как се възприема материала.

И стига с тоя социализъм бе, хора! 2014-та година сме вече! Въобще не става дума за социализъм, комунизъм (???), фашизъм и т.н.
Защо трябва да се политизира всеки проблем, засягащ просперитета на нацията???
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани