След близо половин век - истината за смъртта на Гагарин | webcafe.bg
newscafe

Как загина Юрий Гагарин. Истината

Webcafe.bg
13.06.2013, 10:45 (обновена 13.06.2013, 11:44)
космос

Снимка: © nasa.gov

След полета на Юрий Гагарин, в КПСС даже обмисляли да въведат ново летоброене с начална дата 12 април

Близо половин век след смъртта на Юрий Гагарин космонавтът Алексей Леонов разкри, по думите му, истината за смъртта на първия човек, излетял в Космоса.

През април 2011 г. шефът на архивите на Кремъл Александър Степнов разкри, че пилотска грешка е причинила смъртта на първия космонавт, станала при тренировъчен полет на 27 март 1968г.

Степнов се позова на разсекретени докумени от проведеното следствие, според които учебно-тренировъчният самолет МиГ-15 УТИ най-вероятно се е разбил след рязка маневра, направена, за да се избегне удар с метеорологичен балон. Друга причина може да е опит от страна на космонавта да избегне навлизане в облак.

"В официалното заключение за смъртта е написано, че самолетът на Гагарин е извършил рязка маневра, завъртял се е, влязъл е в свредел и се е разбил в земята. Екипажът е загинал. Глупости!", заяви пред журналисти Леонов, първият в историята космонавт, извършил излизане в открития Космос.

Позовавйки се на разсекретени документи, той посочи друга версия. Изтребител "Су-15", който се е намирал без разрешение в района на тренировъчния полет на самолета с екипаж Гагарин-Серьогин, по невнимание и при облачност е извършил маневра, довела до влизането на МиГ-а на Юрий Гагарин в свредел (щопор). 

"Су-15" е изпълнявал полет от летище "Жуковски". Пилотът е нарушил режима на полета, спуснал се е до височина от 450 метра - а аз знам, тъй като разговарях със свидетели, че е форсирал и в облаците, прелитайки на разстояние 10-15 метра от Гагарин, завъртял е самолета му, вкарал го е в свредел, в дълбока спирала при скорост от 750 км/ч. Самолетът на Гагарин е извършил завъртане и половина и на излизане от щопора се е забил в земята", обясни Леонов. 

По думте на Леонов тайни няма, има немарливост и нарушаване на режима на полета. "Мен ме огорчава друго: че хората, работили в комисията... са знаели истината, но са се правели, че не е така. Бих искал и семейството на Гагарин да научи истината за смъртта му", казва Леонов.

На въпрос кой е пилотирал самолета "Су-15" и по невнимание е причинил смъртта на първия космонавт на планетата, той казва: "Дадоха ми възможност да обявя истинската причина, при условие, че няма да назова името на летеца, който сега е на 80 години, и здравословното му състояние е твърде тежко. Обещах, че няма да го назова." 

При разсекретяването преди 2 години на 247 документа за полетите в Космоса, руското военно министерство вдигна ембаргото и върху заключенията на комисията, която е трябвало да установи при какви обстоятелства се е разбил Юрий Гагарин. За най-вероятна причина за катастрофата се сочеше рязка маневра, довела самолета до критична ситуация.

Гагарин е бил принуден да я извърши, за да предотврати сблъсък с метеорологичен балон-сонда или да избегне навлизането в горния край на първия слой облачност. Именно тази маневра била причината самолетът да влезе в неуправляема спирала и да се разбие в земята, е официалната позиция за смъртта на Гагарин, за която от десетилетия се лансират различни догадки.

Версиите бяха много: че космонавтът е бил в конфликт с КГБ и службите са организирали убийството му, че всъщност Гагарин не е загинал при катастрофата, а е заживял под чуждо име и даже, че е загинал няколко дни по-рано при изпитанията на космически кораб, предназначен за кацане на Луната.

Oще: алексей леонов  документи  космос  полет  самолет  смърт  су 15  юрий гагарин 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

2 Мина | 13.06.201322:50

Да, такъв хубавец!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 13.06.201317:04

Човекът с най-красивата усмивка...
   

оценка

+2 -0