По-висок ръст на икономиката от очакваното | webcafe.bg
newscafe

По-висок ръст на икономиката от очакваното

Webcafe.bg
06.12.2011, 14:45 (обновена 06.12.2011, 15:27)
нси

Снимка: © Sofia Photo Agency

Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че брутният вътрешен продукт през третото тримесечие е по-висок, отколкото сочеха експресните оценки

Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че брутният вътрешен продукт през третото тримесечие е по-висок, отколкото сочеха експресните оценки. Днес НСИ съобщи, че БВП е нараснала с 0.3% през третото тримесечие на 2011 г. спрямо предходното и с 1.6% спрямо юли - септември 2010 г. Предишната оценка беше за липса на ръст на тримесечна база и 1.3% спрямо същия период на миналата година.

През месеците април - юни ръстът на икономиката беше 2% на годишна база и с 0.2% спрямо първото тримесечие на 2011 г.

През трите летни месеца брутната добавена стойност е нараснала с 2.3% спрямо година по-рано най-вече заради позитивните резултати в търговията и ремонта на автомобили, транспорта, логистиката, хотелиерството и ресторантьорството, където увеличението е с 6.5%, добивната и преработващата промишленост, енергетиката и ВиК сектора - с ръст от 4.2%, финансовите и застрахователните дейности - с 2.8%

Спад с 5.1% има в строителството, с 2.3% в селското стопанство.

Произведеният БВП през третото тримесечие възлиза на 21 млрд. лв. като но човек се падат средно по 2833 лв. или 1448 евро.

Oще: бвп  икономика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани