БСП обсъжда плана Орешарски | webcafe.bg
newscafe

БСП обсъжда плана Орешарски

Webcafe.bg
20.05.2013, 13:42 (обновена 21.05.2013, 11:32)
Пламен Орешарски

Снимка: © Sofia Photo Agency

Пламен Орешарски не предвижда рестарт на АЕЦ "Белене"

"Първият приоритет е укрепване на държавността", заяви днес кандидатът за премиер на левицата Пламен Орешарски преди началото на пленума на БСП, който ще обсъжда мерките при евентуално управление.

"Стоим пред заплахата за огромни неусвоени фондове. Имаме прекалено кратки срокове да актуализираме споразумението за партньорство с ЕС за следващите 7 години", каза Орешарски.

По думите му - много е важна подкрепата на аграрния сектор. "Гледаме на него като един от източниците на растеж и на смекчаване на огромните проблеми с безработицата. Тя действително расте застрашително и е 13,8 процента. Ще трябват допълнителни мерки за справяне на безработицата", посочи той.

Мерките, които той предлага, ще бъдат обсъдени и с други парии, представители на бизнеса, синдикати и неправителствени организации. Планът е за първите 100 дни на евентуален кабинет с мандата на БСП, а партията е подготвила и едногодишна, и 4-годишна програма, по думите на лидера й Сергей Станишев.

Планът "Орешарски" предвижда изплащането на забавения ДДС на бизнеса, за който от БСП твърдят, че е 1 млрд. лева, вместо обявената през април от НАП сума от 280 млн. лева. Това ще до доведе до намаляване на фискалния резерв, но според левицата тези пари ще раздвижат икономиката и потреблението.

От БСП уверяват, че към края на годината изискваното по закона за бюджета ниво на фискалния резерв от 4.5 млрд. лева ще е налице. 

Ще бъдат предлагани облекчени кредити за бизнеса от Българската банка за развитие.

Еднократната помощ от 150 лева за учениците, записани в първи клас, ще бъде завишена на 310 лева.

Ще бъде разширен и достъпът до енергийни помощи чрез повишаване на максималния доход, под който се полага помощта. За различните социални групи този праг е различен.

Едно от основните предложения на БСП е въвеждането на две тарифи за цената на тока, по-евтин ток до пределен минимум. Имат намерение и да отпадне такса "пренос", макар че ДКЕВР обяви, че това е невъзможно.

От есента ще се увеличат майчинските за втората година на гледане на дете до размера на минималната заплата - 310 лева от 240 лева сега. За целта обаче е необходима промяна в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, който е обвързан и със закона за държавния бюджет.

До края на годината не се планира вдигане на минималната работна заплата. За нейното увеличение ще се мисли при приемането на бюджет 2014. В плановете на БСП влиза увеличаване на нейния размер до 450 лева.

От 2014 г. се предвижда въвеждане на нулева ставка за подоходния данък за работещите на минимална работна заплата. Отпада идеята за облагане на доходите над определен горен праг с по-висок данък, която се отхвърля от ДПС.

Пламен Орешарски вече предложи необлагаем минимум от 450 лв. (предлаганата минимална заплата), 10% данък за възнаграждения до 4500 лв. и 20% данък за разликата над тази сума.

Само преди ден лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че Орешарски ще срещне категоричната съпротива на ДПС, ако замени плоския данък с прогресивен.

Твърди се, че ще има и намаляване на осигурителната тежест, но няма детайли по това намерение.

Само преди дни служебното правителство обяви, че от фактурите за електроенергия за крайните потребители ще бъдат "извадени" добавките за зелена и кафява енергия, както и за невъзстановяемите разходи. Цената на тока обаче ще остане без промяна. 

АЕЦ "Белене" засега се отлага.

Държавата, общините и техните дружества няма да сключват каквито и да е договори с офшорни компании, предвижда още планът "Орешарски".

Фирмите с неясен собственик няма да могат да участват в обществени поръчки и да получават държавни субсидии и пари от еврофондовете.

От левицата ще искат опростяване на процедурата за фалити с цел прочистване на пазара.

В същото време в плана "Орешарски" се предвиждат мерки за насърчаване на дребния и средния бизнес, сред които облекчаване на достъпа до финансови ресурси.

От "Позитано" 20 планират да въведат субсидии от 1500 евро за стопанства под 10 дка, които в момента нямат право на помощ. За големите земеделски производители ще има таван до 300 000 евро.

Освен това се предвижда ревизия на единната сметка за плащания към бюджета, част от агенциите и комисиите да изчезнат, а преди да глобяват, контролните органи ще дават предписания.

Преди да се пристъпи към закриване на част от държавните ведомства, ще се направи анализ на дейността на 136-те държавни и национални агенции.

Номинираният за премиер обаче си оставя вратичка за отстъпление - ако се окаже, че бюджетният дефицит, публичните задължения или други важни параметри са по-зле от официално обявяваните данни, част от мерките може да се провалят или да се отложат.

Орешарски посочва, че планът му изисква социален мир и толерантност от другите партии и от неправителствения сектор.

Oще: аец белене  бизнес  бсп  бюджет  ддс  закон  пламен орешарски  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.04.2013, 16:54

1 Desislava Popova | 21.05.201314:15

Ма що му трябва да отваря Белене? Не ни трябва на нас най евтината и най чистата електроенергия в света, нали сме богати, можеме да плащаме най скъпия ток в Европа и да си тровиме природата и нас самите. Или Франция му плаща да задържа аецовете, щото тя е най големия производител на атомна енергия и износител. И друго не му трябва на него, сриването на монополите, защото лапачката ще изчезне, а и никоя българска компания няма да може да си го премери със световните гиганти на евентуален търг, сиреч пак няма да има лапачка. Още, ако има повече от един доставчик на електричество или вода, цените ще паднат а качеството ще се повиши, ужас, не бива да се допуска... Ама не само три, като телекомите и всичките на наши хора, я дайте лицензи на поне 10 оператора и да видиме кой ще оцелее. Само че, дори и да дадът след това ако не дай боже някой надвие над нашите хора, ще го скъсаме от финансови репресии и санкции, за дето е имал наглоста да се опълчи и дава по добро и по евтино. Псевдо капитализмът, дето вирее на благодатна почва само у нас и останалите източно европейски държави, никога няма да ни оправи държавата, а по скоро ще я затрие окончателно.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани