Сигнали и срещу Галя Гугушева | webcafe.bg
newscafe

Сигнали и срещу Галя Гугушева

Webcafe.bg, по в. Сега
07.12.2012, 10:07 (обновена 07.12.2012, 17:21)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Искра Фидосова този път ще иска и ВСС да провери сигнала срещу кандидата за конституционен съдия

В правната комисия на Народното събрание е постъпил сигнал за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството на Галя Гугушева - зам.-председател на апелативната специализирана прокуратура и кандидат за конституционен съдия, номиниран от СДС и подкрепен от ГЕРБ.

Сигналът е качен на сайта на 41-ото народно събрание. Кандидатурата й беше издигната от СДС и внесена от трима независими депутати - отцепници от "Атака", след като депутатите от синята партия отказаха да направят това.

Така седмица преди изслушването й в правната комисия може да се стигне до повторение на проваления избор на Венета Марковска за съдия в Конституционния съд.

Сигналът е подписан от пловдивския адвокат и преподавател в СУ и УНСС Петър Ванев, като писмото му е придружено с множество документи.

В сигнала се посочва, че има "основателни съмнения за връзки на последната (Гугушева) с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема". Според Ванев един от синовете й - адвокат Стефан Гугушев, има активи за десетки милиони във фирми и финансови структури.

Акцент в сигнала е компанията "Лигъл партнърс" ЕООД, която прокурорката нарече "семейна инвестиционна фирма", тъй като е собственост на възрастната й майка Тотка Ахчийска. В началото тя е неин собственик с капитал 5000 лева.

Година след създаването й дяловете са продадени на "Еспланаде Венчърс ЛЛС", регистрирана в Олбъни, САЩ. Собственици са две дружества, регистрирани на Сейшелските острови. Пълномощник на "Еспланаде Венчърс" е Стефан Гугушев, упълномощен от кипърски нотариус, а за реални собственици са посочени Ники Стилиану и Хермиони Хенкин от Кипър.

Според Ванев Гугушев увеличава капитала на "Лигъл Партнърс" от 5000 на 1.9 млн. лв. В сигнала се посочва, че веднага след това фирмата придобива значителен брой имоти в София, Банкя и Разлог. Сред тях са жилища и парцел в центъра на столицата - на улиците "Шейново", "Аксаков" и "Раковски". През юли 2011 г. Ахчийска отново става собственик на фирмата - вече с капитал 1.99 млн. лева.

На адреса на един от апартаментите, които Гугушева е посочила в данъчната си декларация, е регистрирано "Викториан Пропъртис" ЕООД, представлявано отново от майка й. "До 06.12.2007 г. дружеството притежава 40% от капитала на "Катарино Партнършипс" АД, имащо участие в хотелски комплекс "Катарино". На същия адрес е регистрирана и фирма "Рентхаус", собственост на Стефан Гугушев, която притежава значителни имоти в Пловдив, пише още в сигнала.

Комплексът "Катарино", който се намира на 10 км от Банско, беше завършен през 2005 г., като първоначалното финансиране беше осигурено от СИБанк, в която по това време Цветелина Бориславова притежава дял и е председател на Надзорния съвет. Курортът стана особено популярен при тройната коалиция, когато често беше използван за провеждане на семинари от държавните учреждения. В края на 2011 г. Светослав Божилов и Бориславова купуват вилното селище в комплекса от "Балканстрой" АД.

Преди няколко дни в интервю за "Фокус" Гугушева обясни, че притежава два апартамента в София и два в Казанлък. "Нито аз, нито семейството ми има интереси в бизнеса с имоти", каза тя. Според адвокат Ванев тази година Гугушева е получила като дарение от майка си 7 имота в Старозагорско. Освен това е купила друг, като по-късно й е дарена и още една част към него. Купила е и парцел с административна сграда.

Ванев посочва, че Стефан Гугушев има участие в 8 фирми. Според него той е придобил дяловете си на 27-28 години, скоро след като е завършил висшето си образование, без да е имал трудов стаж и собствени средства. Той твърди, че всичките му фирми са регистрирани през 2006/07 г., малко след като Гугушева е назначена в Софийската окръжна прокуратура и се мести от Казанлък в столицата.

Според сигнала не е ясно какъв е произходът на средствата на "Лигъл партнърс", нито откъде идват 1.9 млн. лв. за увеличение капитала му. Ванев твърди, че лично Гугушев е превел тези средства по сметките на фирмата през 2009 и 2010 г.

За имотите на прокурорката се заговори, след като стана ясно, че в началото на миналата година е получила дарение от 95 000 евро от сина си. През 2008 г. тя и съпругът й са получили като дарение и апартамент на ул. "Гео Милев" в София. На адреса на дарения апартамент е регистрирано "Лигъл партнърс" ЕООД, от което Гугушева взела заем от 105 000 евро през 2009 г.

"Изтегленият заем от семейната инвестиционна компания бе оформен с план за погасяване - главница и лихва, която ежемесечно внасях по банков път до месец март 2011 г., когато синът ми като физическо лице ми дари 95 000 евро, с която сума и този заем беше погасен", обясни пред медиите Гугушева.

Адвокат Ванев настоява правната комисия да провери връзката на Гугушева с "Лигъл партнърс". Освен това в сигнала се иска проверка на средствата, с които е увеличен капиталът на фирмата, както и какви са връзките на Гугушева с "Викториан Пропъртис" ЕООД, връзката с Тотка Ахчийска и произходът на средствата, с които тя е придобила "Лигъл партнърс".

Самият Ванев не бе открит за коментар. За него е известно, че е бил наказван два пъти от Софийска адвокатска колегия за дисциплинарни нарушения.

Шефът на правната комисия Искра Фидосова обясни пред "Сега", че депутатите са изпратили писма до Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората му, с които настояват сигналът да бъде проверен. Фидосова бе категорична, че няма да се разчита само на обясненията на кандидатката.

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров на свой ред заяви, че той и колегите му ще проверят данните от сигнала, но няма да приключат преди датата на избора на нов конституционен съдия (19 декември - бел.ред). Тодоров обаче беше категоричен, че това не обезсмисля проверката.

http://segabg.com

Oще: конституционен съд  петър ванев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 08.12.201218:28

Вебкайве, оправете си линковете горе в дясно. че едно заглавие за германеца с вилата ме праща тук
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 07.12.201216:28

Нашата гордост, като я гледам какъв размер са й дрехите, май и на нея ще й трябва по-гоуема пИралня Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани