Президентът: Хората искат разум, отговарят им със СРС | webcafe.bg
newscafe

Президентът: Хората искат разум, отговарят им със СРС

Webcafe,bg
27.04.2013, 13:52 (обновена 27.04.2013, 14:06)
Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Президентът: На мен вече ми омръзна от темата СРС-ата и бръмбари предизборно. За мен е важен гласът на народа

Неприемливо е на разумните искания на хората да се отговаря със СРС-та десет дни преди изборите. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев на брифинг в деня на отворените врати в администрацията на президента.

Той коментира информацията за записи, излязла в публичното пространство: "На мен вече ми омръзна от темата СРС-ата и бръмбари предизборно. За мен е важен гласът на народа. Преди един месец правителството подаде оставка. Даваме ли си сметка защо. Имахме парламентарна криза, политическа криза и продължаваме да сме в нея. Защо?", каза държавният глава.

Президентът призовава всички да се отнесат сериозно към българския избирател. "Призовавам всички компетентни институции в този случай да стигнат до край", допълни Росен Плевнелиев.

Държавният глава попита кой е подслушвал, кого, за какво, имало ли е предпоставки и каза, че оттам нататък трябва да се предложат законодателни промени.

След като сме започнали, ще стигнем докрай, каза президентът. "Аз съм човек, който вярва в институциите. Служебното правителство е развързало ръцете на прокуратурата и на всички останали компетентни органи. Очаквам бързи и адекватни действия и очаквам този път наистина да се стигне докрай", посочи държавният глава.

На въпрос поставя ли срокове, той каза, че сроковете, които са обявени от прокуратурата, са приемливи за него. Според Плевнелиев те са приемливи и за българските граждани. "Те действаха бързо и адекватно досега. Нямаме претенции към тяхната работа.

Очаква се пресконференция на прокуратурата в понеделник. Ще следим внимателно резултатите. От една страна е важно да се види автентичността на тези записи, от друга страна обаче трябва да се погледне и по-дълбоко. Има ли предпоставки за престъпление. И ако има - да се стигне до края", посочи Росен Плевнелиев.

Запитан ще призове ли Борисов да се откаже от имунитета си, държавният глава отговори: „Аз съм президент, който е поставен в ситуацията две седмици преди изборите не просто да отговаря за държавата, за служебното правителство, но и да даде всичко от себе си, за да можем да имаме една коректна предизборна кампания. Не очаквайте от мен да давам оценка на един или друг политически лидер".

Ще очаквам ангажименти на следващите депутати от 42-ото Народно събрание веднъж завинаги да вземем законодателна инициатива и веднъж завинаги да приключим с предпоставките за незаконно подслушване, каза още президентът.

Той обясни, че е много важно прокуратурата да посочи имало ли е предпоставки за незаконно подслушване.

На въпрос не го ли притеснява това, което се говори в записите, президентът каза, че първо трябва да се докаже, че тези записи са автентични и второ, след това трябва компетентните институции да проверят дали няма предпоставки за повдигане на обвинение.

Запитан притеснява ли се, че могат да излязат записи, в които и той е участник, държавният глава каза, че милиони български граждани говорят в момента кой кого и защо е подслушвал или може да подслушва. Бизнесмените се притесняват, че ги подслушват.

Обикновените хора отиват в заведение и слагат телефоните настрани. Всеки в тази държава започва наистина да се притеснява от това кой какво и защо прави с тези прословути СРС-та. Стига вече. Не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори. Ще минем през следващите 10 дни, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Oще: записи  информация  подслушване  президент  росен плевнелиев  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

5 янаки | 29.04.201309:52

„И най-хубавото в цялата работа е, че Президента не се интересува особено от това какво е било чуто и записано, а само от това колко законно е било чуто то.”

Президентът се възмущава, че изобщо, когато, според него, хората се нуждаят от „хляб и зрелища”, ги занимават с СРС-та.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 28.04.201301:31

И още една последна забележка към изказването на господин Президента /и без това днес тук си говоря сам със себе си Усмивка/ - ако хората искаха разум, нямаше да избират ГЕРБ Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 27.04.201321:48

Същината на въпроса е - защо в България има "мръсни факти" за политиците, които да се правят обществено достояние преди избори като средство за политически манипулации и защо български политици водят разговори, които да стават предмет на подслучване /и то без да става дума за изневери и лични драми/.
Ей това ми се иска да го запитам господин Президента.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 27.04.201321:13

Всъщност в България не е правилно търговията на политиците с власт да се нарича "корупция". Станалата вече банална дума "корупция" може да се употребява само за някакво спорадично по същността си явление, което подкопава установената система на някакви порядки, тоест работи срещу нея.
Тази дума не е в състояние да опише ситуацията в която търговията с власт и влияние се е превърнала в самата същност на системата ни на управление.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 27.04.201320:35

И най-хубавото в цялата работа е, че Президента не се интересува особено от това какво е било чуто и записано, а само от това колко законно е било чуто то.
След това обещава да се постарае да направи така, че никой никога да не може да изненада някой политик, като го запише без той да го иска. Защото видите ли, хората трябвало да си оставят телефоните настрани /защо ли на мен никога не ми е минавало през ума да си оставям телефона някъде настрани, дали не е затова, че не съм сключвал тайни сделки под масата?/. Но хайде да съюувстваме на политиците, за които е толкова трудно винаги да се озъртат дали някой случайно не ги подслушва, когато търгуват политическото си влияние, данеби случайно на /част от/ глупавите избиратели, след като разберат как някой политици търгуват с властта, която са им дали след това да откажат да им я дадат отново.
Много удобно - да заменим разговора за същността на проблема за търговия с власт, тоест корупция, с един също проблем, но далеч по-малък поне за България - законността на самото подслушване. Но пък как да пропуснеш да използваш насадения точно от глупавите демократи страх от Големия Брат точно зада атакуваш в същността и демокрацията, правейки управлението още по-непрозрачно, а политиците още по-недостъпни. Като се втурне стадото и не можеш да го спреш, просто трябва да го насочиш в исканата от теб посока - така даже можеш да спечелиш от цялата работа - да си гарантираш, че никой никога няма да може да те изненада отново по подобен начин.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани