ДСБ разпадна "Синьо единство" | webcafe.bg
newscafe

ДСБ разпадна "Синьо единство"

Webcafe.bg
18.12.2013, 15:34 (обновена 18.12.2013, 17:52)
мартин димитров

Мартин Димитров ще става реформатор на всяка цена

Национален съюз "Единство" и ДСБ подписаха споразумение за сътрудничество, обявиха на пресконференция председателят на съюза Петър Славов и съоснователят му и бивш лидер на СДС Мартин Димитров, цитирани от „Дневник".

Със споразумението ДСБ се задължава на бъдещи избори да осигури "гражданска квота" за представители на съюз "Единство", а сдружението - да осигури подходящи кандидати.

НС „Единство" беше създаден от Мартин Димитров, Надежда Нейнски, Ваньо Шарков и Димо Гяуров след разпадането на "Синята коалиция" между СДС и ДСБ. Надежда Нейнски и тогавашният председател на ДСБ Иван Костов подписаха платформа за развитие на десницата. За предсрочните избори през май 2013 г. се появи и партия - "Синьо единство" с председател Христо Панчугов, която след неуспешни преговори за коалиция с ДСБ не регистрира кандидатски листи.

Смяташе се, че „Синьо единство" ще стане част от Реформаторския блок, но лидерът на ДСБ Радан Кънев в средата на месеца поиска спиране на преговорите с младата дясна партия. Като причина се сочеше желанието й да работи за създаването на нов единен десен политически субект. ДСБ, СДС, „България на гражданите", БЗНС и НПСД на Корман Исмаилов искат блокът на този етап да остане само „трайно обединение" с разпределение в ръководството и листите на квотен принцип.

След дълги преговори на 16 декември "Синьо единство" не се споразумя с останалите партии в РБ за начина на управлението му, а на 17 декември Мартин Димитров обяви, че е готов да напусне партията, за да остане в обединението.

Горе-долу им казахме...

„Уведомих всички членове на ръководството и получих съгласието на половината от тях, така че гласът на председателя е решаващ", обясни пред журналисти Петър Славов. Той обясни, че е публикувал решението си в тайната група на съюз "Единство" в социалната мрежа "Фейсбук" и е получил подкрепата на Александра Боджова, Гергана Гергова и Емил Йорданов. И тримата са зам.-председатели на партията "Синьо единство", ръководена от Христо Панчугов.

Славов каза още, че на 17 декември (в същия ден, когато Мартин Димитров каза, че би напуснал партията си, само и само, за да остане при реформаторите -б.р.) е поискал оставката на екипа, водил преговорите с останалите партии в блока - Христо Панчугов, Маргарита Бойчева и Димитър Иванов. По думите му същите хора са водили преговорите с ДСБ за изборите през май и тогава също са се провалили.

"За мен вече е ясно, че единната партия е Реформаторският блок. Ако "Синьо единство" не иска да участва в него, ние нямаме работа там", каза Мартин Димитров и добави, че със споразумението се дава шанс на общността, създала националния съюз, да стане част от Реформаторския блок, независимо от окончателното решение на "Синьо единство".

Запитан дали Надежда Нейнски е била уведомена за решението, Мартин Димитров отговори, че са предприети "пожарни действия". "Уведомихме много хора, сега чрез вас уведомяваме всички", каза бившият шеф на СДС. Самата Надежда Нейнски каза, че не е запозната с решението, но не е и член на ръководството на съюза и на този етап не може да коментира.

Христо Панчугов посочи, че решението на Славов не е легитимно, тъй като ръководството на съюза не се е събирало. "Мястото на подобен дебат беше в рамките на партията, а Славов и Мартин Димитров избягаха от него", каза той. Лидерът на „Синьо единство" добави, че действията на Мартин Димитров са изненадващи и разочароващи, "а от страна на ДСБ това е жалък опит да се упражнява натиск върху "Синьо единство" и да се покаже обединение там, където то очевидно отсъства".

„Очевидно Димитров и Славов се опитват да легитимират решението си като продължение на платформата, която беше подписана през януари. Но там стои подписът на г-жа Нейнски, а Мартин Димитров дори не е в ръководството на сдружението", каза още Панчугов. По думите му двамата явно защитават личен интерес.

Oще: дсб  мартин димитров  реформаторски блок  синьо единство  христо панчугов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани