Мисията на ОССЕ няма да бъде допусната в Крим | webcafe.bg
newscafe

Мисията на ОССЕ няма да бъде допусната в Крим

Webcafe.bg, по чуждестранни медии
22.03.2014, 11:20 (обновена 22.03.2014, 11:45)
крим

Крим вече е част от Русия, затова наблюдателите на ОССЕ в Украйна няма да бъдат допуснати нито там, нито в Севастопол

Мисията на ОССЕ, която ще наблюдава ситуацията в Украйна в следващите шест месеца, няма да бъде допусната в Крим и Севастопол, предават руски и украински агенции.

Мандатът на мисията не обхваща Крим, но документът на ОССЕ допуска промени в районите, в които ще бъдат разположени офисите за мониторинг.  В Украйна ще бъдат изпратени между 100 и 500 цивилни наблюдатели на ОССЕ за период от шест месеца, като е възможно този срок да бъде удължен.

Ръководителят на представителството на Русия в ОССЕ Андрей Келин заяви, че Крим е част от Русия, затова мисията няма да има право да работи там. Руското Външно също разпространи позиция, според която мандатът на мисията на ОССЕ в Украйна не е в сила за Крим и Севастопол, защото те са част от Русия.

В изявлението се казва още, че Русия се надява мисията на ОССЕ в Украйна да помогне за преодоляване на кризата и да прекрати бушуващия националистически бандитизъм. Освен това руската страна си запазва правото да отговори на въведените от ЕС допълнителни санкции, които нарече "откъснати от реалността".

Според представителите на САЩ в ОССЕ обаче мисията има мандат да работи в Крим, както и "в другите части на Украйна".

Междувременно стана ясно, че Генералното консулство на Русия в Крим ще бъде превърнато в офис към руското министерство на външните работи, което да се занимава с въпросите по руското гражданство. Генералният консул в Симферопол Вячеслав Светлчний ще изпълнява задълженията си, докато не стане промяната, а след това ще оглави офиса на Министерство на външните работи в Крим.

В Крим ще бъдат създадени структури на Министерството на извънредните ситуации на Русия. Инспекция за малките плавателни съдове ще действа на територията на полуострова. В Крим ще работи и група за сътрудничество и решаване на проблемите на кримското подразделение на министерството, която има за цел да оказва помощ в преходния период.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани