Британското разузнаване MI5 започна съкращения на хора, които не се справят с Интернет и новите информационни технологии | webcafe.bg
newscafe

Британското разузнаване уволнява шпиони от ерата 007

Аспарух Калянджиев , По "Телеграф"
29.03.2010, 12:51 (обновена 29.03.2010, 13:00)
Джеймс Бонд

Снимка: © 007.com

Британското разузнаване обновява състава си и уволнява застаряващите шпиони от ерата на Джеймс Бонд

Ветераните на британското разузнаване нямат проблеми да се справят с ислямски екстремисти, терористи от ИРА и руски шпиони, но като че ли този път са попаднали на противник, срещу който са безсилни - компютрите.

Британската разузнавателна служба MI5 стартира безпрецедентна серия от съкращения в състава си, с цел да повиши цялостното ниво на компютърните умения на своите служители. Въпреки че бюджетът на разузнавателната организация се увеличава, MI5 освобождават голяма част от дългогодишните си разузнавачи, за да наеме на тяхно място нови - както за оперативна, така и за техническа работа. Целта е новите попълнения да имат по-добри познания по информационни технологии и други подобни умения.

Намеренията за подновяване на състава на агенцията провокираха ехидни подмятания в коридорите на "Даунинг стрийт", където тръгнаха шеги за "Джеймс Бонд поколението" на възрастни разузнавачи, които отиват в пенсия, защото не могат да използват Интернет и не разбират света на Twitter или Facebook. Дали пък MI5 не се готви да замени пистолета в ръката на агентите си с мишка и клавиатура?

Планът за чистката на старото поколение разузнавачи бе оповестен от генералния директор на MI5 - Джонатан Евънс. Пред британския парламент той е заявил, че е притеснен за цялостното ниво на технологични умения на хората от агенцията - поради което се налага да се отърве от част от служителите. "Мисля, че някои от хората ни вероятно не са точно тези, които бихме желали за в бъдеще," заявил Евънс пред комисията по разузнаването и сигурността на британския парламент.

В резултат на тази стратегия на MI5 е въведена програма за "както доброволни, така и принудителни съкращения". Представители на британското правителство коментираха, че чистката е насочена към промяна на типичните умения, необходими за работа в разузнавателната организация - и увеличаването на състава й, който може да бъде задействан в активни операции. Официалното становище е, че ще бъдат освободени само малка част от действащите служители, но съкращенията обхващат всички звена на MI5 - и далеч не се ограничават само до компютърните специалисти.

В момента по официална информация MI5 се състои от около 3500 разузнавачи, като броят им се очаква да се увеличи до 4100 догодина, което ще е двойно повече от цифрата за 2001 г. Много от новоназначените британски "шпиони" са между 20 и 30 години и постъпват в агенцията след шумни рекламни кампании, както и след поредицата Spooks, излъчена по BBC.

Oще: 007  mi5  джеймс бонд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани