Не можем да обвиним "Хизбулла“ в тероризъм | webcafe.bg
newscafe

Не можем да обвиним "Хизбулла“ в тероризъм

Webcafe.bg, по Дарик и Дневник.bg
09.02.2013, 13:19 (обновена 09.02.2013, 13:24)
николай младенов

Николай Младенов ще работи за общи действия спрямо "Хизбулла" на ниво ЕС

България няма закони, с които "Хизбулла" да бъде обявена за терористична организация, както са направили Холандия и Великобритания. Това обясни външният министър Николай Младенов пред Дарик. Той допълни, че няма нужда от приемането на такива текстове.

Според Младенов, предстоят няколко обсъждания на разултатите от разследването с европейските партньори, като крайният резултат ще бъдат общите мерки спрямо „Хизбулла" на ниво ЕС.

Министърът посочи, че става дума не само за евентуалното включване на „Хизбулла" в списъка на терористичните групировки, но също така има доста неща, които могат да се извършат по линия на европейското полицейско сътрудничество.

„След като сме казали, че военното крило на „Хизбулла" носи отговорност, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък", категоричен беше Младенов.

Същевременно, външният министър подчерта, че с атентата не се свързва политическото крило на шиитската организация.

Николай Младенов припомни, че ливанският премиер, в чието правителство има членове на политическото крило на "Хизбулла", е обещал да съдейства на България при разследването на атентата.

Първият ни дипломат за пореден път подчерта, че „има достатъчно ясни и категорични причини" България да каже, че „Хизбулла" е замесена в атентата в Бургас.

„Основната политическа причина е, че ако ние не го направим, тези, които са извършили атентата, ще имат основание да си кажат: навсякъде в Европа можем да си правим каквото си искаме. Мълчанието страхът, навеждането, докато мине вятърът да се снишим, тази политика е най-опасната в момента", заяви външният Николай Младенов.

Ощипани булки

Той изрази разочарованието си от поведението на опозицията. Според него представителите й са „подскачали като ощипани булки". По думите на външния ни министър, обвиненията, че България е посочила „Хизбулла" под натиск идват от кръгове, които сами са свикнали да действат по външна команда.

„Шест месеца преди изборите, познавайки българската опозиция, тя ще направи всичко възможно да използва всичко, което дойде, дори с риск да заплаши националната сигурност, дори да изложи България пред целия свят и да стане за смях", посочи Младенов.

Oще: атентат  бургас  ес  николай младенов  тероризъм  хизбулла 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 09.02.201316:11

Впрочем, тук му е мястото да се сетя за нещо - ник-а ми е косвено свързан с Менкен (H.L.Menken) - американски публицист и журналист от първата поливина на 20-ти век. Запомнен е с горещата критика на недъзите на демокрацията, но е запомнен и с критиката и на немци и на евреи през ония страшни събития преди ВСВ. Самият той има немски корени, но няма пристрастие и историята го е запомнила като един от символите на нетърпимост към тъпотата, предразсъдъците и манипулациите, към склонността на хората да се навиват на една тема и да забравят най-ценното си притежание - разума. Що за модерна култура сме, след като позволяваме хора нямащи дори сносни говорни умения да ни определят официалното отношение с другите? Не мога да приема нито Цветанов, нито Станишев, ако става въпрос да ме поставят на едната или другата страна, при това в чужд спор. Имам присантиман към евреите и ако бях по-млад можеше и пушка да хвана на тяхна страна, но не и когато мекушави кариеристи се опитват насила с недосмаслени трикове да ме накарат да си създам кауза.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 09.02.201316:08

"...След като сме казали,че военното крило на Хизбулла носи отговорност..."?Какво сте казали,бе Младенов?За първи път ли посещавате България?Още ли не знаете,че ДУМА ДУПКА НЕ ПРАВИ?Но и че КАЗАНАТА ДУМА Е ХВЪРЛЕН КАМЪК!
Казали били?Ако написаното за опозицията е вярно,то тя видимо се опитва да ви спаси пред съда за държавна измяна!Правите се на слепи и не виждате,че това безпомощно правителство се обръща като фурнаджийска лопата поне три пъти на ден.А пък първата му цигулка лъже NON STOP!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 09.02.201316:01

Трябва да си умствено повреден, за да вярваш, че няма натиск. Дори самата прибързана реакция на световните агенции на мъглявото обяснение на Цветанов е достатъчна причина да заподозреш нещо много грешно в световен мащаб - не може предубедено от ден пътви всички да очакват да се назове Хизбулла (или пък който и друг да беше) без никакви причини да се правят такива или пък, каквито и да е други изводи. Извинете ме, но в това има нещо нездраво, някакъв симптом за заболяване на демокрацията и морала на Западната култура. Ерата на юнашкото доверие в правителствата може да свърши, ей така в един миг, нищо, че на тях им се струва, че съмненията в действията им споделяни тук и там са дребна работа. Не, не оправдавам Хизбулла, защото не ги и обвинявам - под достойнството ми е да набелязвам враговете си по поръчка и предразсъдъци, но мен повече ме интересува състоянието на обществото, от което съм част, отколкото проблемите на Близкия Изток. Едното ми се случва в къщи - в общия ни дом, другото някъде навън. В такава ситуация мен повече ме интересува мога ли да се доверя на ония, на които е поверено да защитата на обществото ни, или те са започнали да играят някакви свои игри и да ни считат за пионки, които могат да бъдат местени според техните хрумвания и планове.

Ето затова, във всеки такъв случай, покриването на детайли, замяната на факти с твърдения и надуването на подробности в генерални заключения ме кара да се плаша - това е показател за цел, а службите, които я имат на теория би трябвало да имат само целите записани в закона, които общо взето не включват клаузи за манипулация на общественото мнение в собствените им страни.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани