Най-вероятно новата сграда на Софийския затвор ще е в Кремиковци | webcafe.bg
newscafe

Софийският затвор - с крило в Кремиковци

Webcafe.bg
15.02.2011, 10:29 (обновена 15.02.2011, 10:50)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

В предходните и заключителните разпоредби на закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража се предвижда от юли 2012 г. на всеки лишен от свобода да са осигурени 4 кв. метра площ, каквито са европейските стандарти, припомни наскоро правосъдният министър Маргарита Попова

Най-вероятно новата сграда на Софийския затвор ще бъде в Кремиковци - това поне са данните според последните изчисления на общината и Министерството на правосъдието. Това обяви в ефира на БНР новият шеф на затворите Митко Димитров.

По думите му заради факта, че през мястото, определено за затвор, ще минава магистрала, както и наличието на река, се затруднява стартът на строежа.

Нов затвор в България не е строен от времето на Тодор Живков - или по-точно от близо половин век.

В Кремиковци пък имало свободен терен, който бил и подходящ и удачен за нов дом на лишените от свобода.

В края на миналата година стана ясно, че на 500 декара общински терен в село Волуяк ще бъде изграден нов затвор за 2000 осъдени. Столичният общински съвет реши да отпусне терена за безвъзмездно ползване на Министерство на правосъдието.

Приблизителната стойност на проекта беше оценена на около 100 млн. евро.

В новата сграда, където и да се намира тя, вероятно ще бъдат временно настанени и българските затворници, излежаващи присъдите си в ЕС, които са между 1000 и 1500 на брой, обясниха от правосъдното министерство. От 2011 г. всички осъдени в чужбина българи трябва да бъдат прехвърлени в България.

Ако не се изгради ново съоръжение по европейските стандарти, България ще трябва да плаща санкции.

9500 затворници има  в момента в страната ни, а дажбата им на ден е 2 лева. Бюджетните разходи за един осъден са близо 1000 лева на месец.

Действащите затвори се намират в София, Варна, Враца, Бургас, Ловеч, Бобов дол, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Белене и Сливен - за жени.

Oще: волуяк  затвор  затворници  кремиковци  терен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.