Много от хората стават жертва на отказа да им бъде пратена линейка, когато се окаже, че са над 60-те, заяви по БиТиВи Теодора Захариева | webcafe.bg
newscafe

Масово се отказва линейка за хора над 60-те

Webcafe.bg
13.12.2010, 10:13 (обновена 13.12.2010, 18:10)
болница

Снимка: © БГНЕС

Председателят на Българския пациентски форум Теодора Захариева заяви, че е масова практика да се отказват линейки за хора над 60 години

Масова практика е да се отказва линейка за хора над 60 години. Това съобщи по БиТиВи днес Теодора Захариева, председател на неправителствената организация Български пациентски форум.

Според нея много от пациентите стават жертва на този отказ да бъдат хоспитализирани. "Лекарите не бива да изискват от нас да можем да преценим спешното състояние. Ако тази жена е била хоспитализирана, трябва да се прецени при какво състояние е приета, за колко време се е влошило състоянието й и въпросният лекар от спешна помощ да поеме своята отговорност", коментира Захариева случай от 8 и 9 декември. Тогава БиТиВи показа случай със закъснялата линейка на Спешна помощ, а лекарят коментира, че телевизията си прави шоу.

"Как да прецени един пациент дали става въпрос за инфаркт, инсулт или нещо друго. Струва ми се, че целият народ трябва да изкара някакви курсове какво е спешно и какво не - да можем да се диагностицираме", допълни Теодора Захариева.

Според нея, фактът, че вече никой не говори за идеята до осмата минута да имаме спешна помощ, значи, че вече не е на дневен ред.

След 1 март хората с редки заболявания трябва да имат притеснение за получаване на лекарства, защото е предвиден бюджет в НЗОК. Докато лекарствата се изписват по допълнителни критерии на Министерство на здравеопазването, проблем с достъпа винаги ще има. Притеснително е, че търговете за лекарства ще се правят по болниците, където се провежда химиотерапия, допълни Теодора Захариева.

Самата тя стана първата българка, осъдила Министерството на здравеопазването преди няколко години, поради факта, че не й е осигурило лекарства за рак.

Един от начините за точене на здравната каса

При акция на МВР и ДАНС в районната здравна каса в Ловеч са били открити пликове с пари, върху които стоят имената на лекари. Предполага се, че са предписвали скъпи манипулации на свои пациенти без те да имат нужда от тях, разкри "24 часа".

От полицията в Ловеч съобщиха, че при акцията са иззети 51 675 лева, както и документи на специализирани медико-диагностични лаборатории в Ловеч и София и на Многопрофилната болница за активно лечение по кардиология във Варна.

Според "24 часа" здрави пациенти от Разградско са карани през юли и август с микробуси в Ловеч. Джипитата, които са им поставяли диагнози, са получавали по 150 лева, ако ги насочат към частната клиника за инвазивна кардиология в града. Толкова била и тарифата и за специалисти кардиолози, които също могат да препоръчат скъпата манипулация.

После групата пациенти са извозвани до частните клиники в Ловеч, Велико Търново и Варна с техни бусове, разказали лекари от Разград, пожелали анонимност.

Хората са набирани предимно от джипита с много пациенти като тези в град Завет, в селата Брестовене, Острово, както и от лекарите в Разградско с пациенти от етническите малцинства.

Лекари от Разград обясниха, че са изпращани хора без никакви показатели за операция. Затова вместо близо 20% от пациентите, което е в реда на нормалното, в някои райони близо 80% от хората са препращани за интервенция. Става въпрос за манипулации на стойност между 2000 и 5000 лева, които се плащат от НЗОК.

Дъщерята на директора на районната каса в Ловеч е съсобственик именно в частна кардиоклиника.

Миналата седмица стана ясно, че сред 41-те клинични пътеки, чийто цени са намалени, с най-много - 20%, са орязани пътеките при инвазивната кардиология, които били свръхостойностени.

Иначе парите за здравеопазване са най-много в "цялата му история досега"

"Никога до сега в историята на здравеопазването толкова пари за здравеопазване не са давани, колкото 2011 г.", заяви днес премиерът Бойко Борисов. Той откри нова апаратура за ранно неоперативно лечение на инсулти в университетската болница "Свети Иван Рилски".

Според него неритмичността на плащанията от Здравната каса е сред основните проблеми в здравеопазването и пак обеща да станат "ритмични" - от януари догодина.

За да се изследват с новия бипланов ангиограф пациентите трябва да платят консумативите за апарата. Сумата може да бъде от 2000 до 15 000 лева.

Затова премиерът се обърна към лекарите: "Да ни кажат колко са тези болни - 100, 200, 300, за да можем да заделим тези пари, за тези пружинки, където им слагат, казано на жаргон, в мозъците. Това да залегне в нашите програми, догодина да се прави".

Засега, обаче, болницата няма подготвени специалисти, които да работят с новата апаратура. Затова първите манипулации ще се правят от лекари от чужбина, обясни директорът на "Свети Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

Oще: болници  здравеопазване  лекари  линейка  спешна помощ  теодора захариева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани