Държавата пуска, "Витоша ски" - не | webcafe.bg
newscafe

Държавата пуска, "Витоша ски" - не

Webcafe.bg
27.12.2011, 12:33 (обновена 27.12.2011, 13:43)
Витоша

Снимка: © Skyscrapercity.com

От 50 години насам не е имало спиране на зимния сезон на Витоша

Спорът между държавата и "Витоша ски" постави любителите на зимните спортове в  столицата в ситуация, каквато не е имало от 50 години насам, съобщи bTV. В най-стария ни зимен курорт в България на теория сезонът вече започна. На практика не, тъй като съоръженията в планината не работят.

Собствениците, които държат съоръженията от 2007-а насам, твърдят, че не могат да ги пуснат, защото законът не им позволява. Според властта, която неколкократно го повтори, няма пречки на снега да се радват всички желаещи. Такава позиция на няколко пъти изразиха от Изпълнителната агенция по горите.

Адвокатът Петър Петров - член на Съвета на директорите на  "Витоша ски", заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV, че измененията в Закона за горите са ги довели до ситуация, в която е необходимо да се почистят просеките и е необходимо учредяването на сервитут на техните съоръжения и писти.

Той обясни, че по този начин не може да бъде рискуван животът на хората и експлоатацията не може да започне без изпълнените препоръки.

По думите му тези изменения са били наложени между двете четения под натиск, идващ от Пловдив. А целта им била да бъде блокирана дейността на операторите на въжени съоръжения на територията на държавния горски фонд.

Съпредседателят на политическа партия „Зелените" Андрей Ковачев обаче оспори твърденията му, като обясни, че няма проблем да се почистят просеките, но от "Витоша ски" не е имало желание за това.

По думите му компанията действа по този начин, защото иска законови промени, които да им позволят да пуснат подробния си устройствен план, предвиждащ застрояването на 1100 декара с нови ски съоръжения. Освен това се иска и почти удвояване на пистите от сегашните 11 000 м на 21 хиляди метра. Министерството на околната среда и водите оспорва ПУП.

"Това са нови съоръжения, което означава да влязат багерите в планината, да се разравя теренът, да се правят картофени ниви", коментира Ковачев.

Адвокат Петров определи твърденията му като смехотворни и неотговарящи на истината. Според него тези 1100 декара определят само външната граница, в която могат да бъдат разположени съоръжения и писти.

"В момента има само една регламентирана писта - "Витошко лале". Всичко останало са снежни полета. По новия план те ще са обозначени като писти - с координати и външни граници. Плановете са за модернизация на сегашно съществуващите съоръжения. Подмяната се осъществява с летателни апарати, а не с багери", обясни адвокатът.

Андрей Ковачев обаче не се съгласи и заяви, че от "Витоша ски" не желаят да ремонтират старите съоръжения. Той припомни, че собственикът на "Витоша ски" е офшорка, регистрирана на Каймановите острови.

Петров отново не се съгласи и обясни, че става въпрос за българско юридическо лице, в което основният съсобственик е офшорна фирма, което не е забранено от закона. Юристът допълни, че капиталите им са с ясен произход - става дума за банков кредит, който се изплаща.

Към момента развитието на спора изглежда така: в парламента са внесени промените, поискани от "Витоша ски" в Закона за горите. Парламентът е в коледна ваканция до 10 януари. Първото пленарно заседание е на 11 януари. Дори и промените да бъдат разгледани тогава, между първо и второ четене има определен срок, който трябва да се спазва. Единственият начин да бъдат приети окончателно е депутатите да съкратят срока между първо и второ, което се прави с гласуване в пленарна зала.

Обещанието на "Витоша ски" беше, че ако промените минат до януари, те ще пуснат лифтовете на Витоша и ски сезон ще има.

Самите промени вече са публикувани на портала за обществени консултации на Министерския съвет, като срокът за обсъждането им изтича на 31 декември.

"Витоша ски" имаше проблеми и със уреждането на стопанисването на съществуващите на Витоша ски писти заради категоризацията им като снежни полета, което правеше невъзможно отдаването им под наем като писти.

С поправките в закона обаче вече право да стопанисват съществуващи ски писти ще имат собствениците на прилежащите към тях лифтове и влекове.

Освен това с новите промени ще се дава право на строеж върху имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията - за ски писти и лифтове.

Oще: витоша  витоша ски  държава  закон за горите  лифтове  просеки  сезон  спортове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.