Аптеките затварят за час в знак на протест | webcafe.bg
newscafe

Аптеките затварят за час в знак на протест

Webcafe.bg
09.05.2011, 11:42 (обновена 09.05.2011, 11:58)
аптека, лекарства

Снимка: © БГНЕС

От днес аптеките започват да затварят за час в знак на протест

В цялата страна от днес започват стъпаловидните протестни действия на фармацевтите. Те са срещу приетия от Министерски съвет на 20 април 2011 г. законопроект за лекарствените продукти в хуманната медицина и липсата на прозрачност в управлението на националната лекарствена политика.

Решението бе взето на извънредно заседание на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз на 27 април 2011 г.

Аптеките ще бъдат затваряни за час-два, като районните колегии ще преценят кои аптеки кога ще протестират, без да бъдат накърнявани правата на пациентите.

БФС настоява промените в закона да се извършат след съгласуване със съсловните организации. От съюза изразяват категоричното си несъгласие за предвидената в закона възможност в аптеките да работят хора с нефармацевтично образование.

Съюзът не приема и премахването на ролята на Висшия съвет по фармация в издаването на разрешения за търговия на дребно с лекарства.

Да бъдат въведени единни фиксирани държавни цени на лекарствата, предлагат от Националната аптечна камара. Според фармацевтите само така може да се прекрати порочната практика в различни аптеки един и същи медикамент да е с различна цена. От камарата смятат, че единствено чрез фиксирани цени на медикаментите може да се прекрати т.нар. "аптечен туризъм".

Националната аптечна камара настоява също касовите апарати на аптеките да бъдат свързани с електронните системи на НАП. Така според тях ще се "изсветли" фармацевтичния бизнес.

Сред другите им искания са намаляване броя на аптеките. Камарата поиска и разрешителното за разкриване на нова аптека да се издава само от браншовата организация или от комисия от представители на гилдията. Според експерти тези искания са антипазарни, което фармацевтите не отрекоха.

От камарата обявиха още, че подкрепят планирания за 27 май протест пред Министерски съвет.

Oще: аптеки  здравеопазване  лекарства  протест  фармацевти  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.