Майката на сестрите Белнейски обърна делото | webcafe.bg
newscafe

Майката на сестрите Белнейски обърна делото

Webcafe.bg
04.04.2012, 11:22 (обновена 04.04.2012, 13:26)
лазар колев

Снимка: © dariknews

Лазар Колев, единственият осъден за жестокото убийство на двете сестри Росица и Христина Белнейски през 2006 г.

Въпреки доживотната присъда на единствения обвиняем по делото "Белнейски", съвсем неочаквано по време на заседанието във ВКС майката на двете сестри Фани Белнейска поиска делото да се върне за ново преразглеждане, "да се проверят отново всички неща".

Фани Белнейска заяви, че се отказва от адвоката Иво Найденов, който е техен защитник от самото начало на процеса в Пазарджик. "За мен това не е цялата истина", каза Белнейска. След като каза това тя припадна в съдебната зала и бе изведена навън. Съпругът й също поиска ново преразглеждане с друг адвокат.

Адвокат Иво Найденов коментира пред медиите, че случилото се е изненада за него и не е знаел за решението на клиентите си. Според него вероятно някой е говорил с тях преди заседанието

Изказването на родителите е съвсем неочаквано, тъй като делото стигна до ВКС по жалба на адвокатите на Лазар Колев, осъден за жестокото убийство на двете сестри Росица и Христина Белнейски през 2006 г. Той получи доживотна присъда без право на замяна от Пазарджишкия окръжен съд, която след това беше потвърдена и от Пловдивския апелативен съд.

Адвокатите му поискаха оправдателна присъда или делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда.

До момента тезата на родителите на сестрите Белнейски бе тази, че те искат делото да свърши бързо.

На 10 юни 2011 г. Окръжният съд на Пазарджик призна 31- годишния Лазар Колев за виновен. Петчленен състав с председател съдия Ивета Парпулова го осъди на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски. Това е най-тежкото наказание, което може да му бъде наложено, според българските закони.

Окръжният съд в Пазарджик посочи в мотивите си към присъдата, че обвинението е доказано по несъмнен начин. Като доказателствата посочи показанията на Владимир Славов - Иширковеца, както и алибито, което бе опровергано. За виновността на Лазар, според съда говори и "нелогичното и паническо поведение", което той е имал след дните на убийството. Всички доказателства в съвкупност доказват вината му, посочи председателят на съдебния състав Ивета Парпулова.

Адвокатът на Колев Марин Марковски заяви, че ще пледира пред съдиите от Върховния касационен съд за оправдателна присъда или връщане на делото „Белнейски" на Пазарджишкия окръжен съд, заради липсата на категорични доказателства за вината на Лазар Колев за жестокото убийство на двете момичета. „Това е груба съдебна грешка, която Върховният касационен съд трябва да поправи", поясни адвокатът. "Освен това съдебните заседатели в Пазарджишкия окръжен съд са над пределната за това възраст, определена в Закона за съдебната власт, която е 65 години.

Пазарджишкият окръжен съд ни отказа предоставянето на такава информация, защото я определи като класифицирана. За съжаление няма начин да я получим, но не е необходимо да си криминалист, за да определиш приблизителната възраст на двама от съдебните заседатели в Пазарджишкия окръжен съд. При условие, че е нарушен законът, съдът няма право да ни отказва информация за възрастта им, но го направи", коментира още Марковски.

Делото "Белнейски" е едно от най-скъпите и най-скандални дела у нас. По случая има десетки свидетели, 8000 разпитани и 30 тома материали.

На 30 януари 2006 г. овчар намира телата на 18-годишната Росица и на 15-годишната Христина Белнейски в местността Грамадите край Пазарджик. Полуголи, пребити с камъни. Родителите са подали сигнал за изчезването им още на 27 януари. За последно преди смъртта си двете са забелязани на 27 януари около 22,30 ч да напускат заедно заведение, намиращо се на бул. "България" в града.

Oще: лазар колев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.01.2011, 14:29

5 streetwolf | 28.03.201317:19

Falconetti ...
Само Бантустанец може да извърши такова злодеяние.


Бате, ти сериозно ли? То верно е модерно да се повтаря истерично колко сме зле и колко сме зли, ама ти направо е*а мамата на положението. То бива комплекси и плюене, ама тва вече е безобразно.
Това е такова безочие, че дори не си струва да се изброяват примери на жестокости извършени от тия от боята. Нито примери в чужбинско.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 28.03.201310:05

На някои хора в Булгаристат и трепането им е малко, тоя охлюв, и Чеци и още няколко такива отдавна трябваше да са на каторга някъде. А не да се мотаят с години по дела, и накрая с условни присъди и 10-20 висящи дела...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 28.03.201306:02

Боряна успокой се не е тоз убиецът. Там се въртяха синове на хора много нагоре във власта. Специално на тоз следователите са му отваряли прозореца и са му казали да се самоубие скачайки от 4-ят етаж , защото очевидно, че идиотизмът : "паническо поведение в дните след убийството" е нещо за което не е възможно да бъде използувано даже и в най-дивата репресионна ситема.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.03.2013, 01:51

2 Boriana Tam | 28.03.201302:26

смъртно наказание се нуждаем в България, а не затвор
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

1 Falconetti | 04.04.201219:13

Овчар намира телата на 18-годишната Росица и на 15-годишната Христина Белнейски. Полуголи, пребити с камъни.
Нормален човек не може да си представи картината на техните последни минути живот. На двете сестри- почти деца, убити заедно и изхвърлени на сметището. НЕ!
Пребити с камъни и полуголи- не е нито еврейски, нито ислямски почерк. При едните е минало бешало, при другите е открито законно.
При кой е скрито- посмъртно, отмъстително- страхливо-жестоко, с камъни. Само Бантустанец може да извърши такова злодеяние. Като оня катил дето закла английската баба на Канарите.
А, бе не е добре че убиваш, ама защо трябва,отгоре на всичко да режеш глава 15 пъти и да я носиш със себе си. Или защо ще жвърляш камъни 100 пъти по някое мъртво тяло?Е, тази патология на жестоката безпомощност или страхливата жестокост не мога да я разбера, макар да съм роден в Бантустана. Надявам се защото съм от Конйовица ( Ючбунар). Извън темата!
Ей, какво племе от комплексирани страхливи тапигьози! луд!?!?!
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани