ЕС направи бойците на "Хизбулла" терористи | webcafe.bg
newscafe

ЕС направи бойците на "Хизбулла" терористи

Webcafe.bg
22.07.2013, 10:38 (обновена 22.07.2013, 18:00)
Атентат Бургас

"Обоснованото предположение" за атентата на летището в Бургас, заговорът в Кипър и участието в гражданската война в Сирия накараха Европа да постави военното крило на "Хизбулла" извън закона

Европейският съюз стигна до общо решение, с което обяви военното крило на шиитската проиранска групировка "Хизбулла" за терористична организация.

Външните министри на 28-те се събраха днес Брюксел и една от важните точки в дневния ред беше именно позицията на ЕС спрямо организацията, чието политическо крило управлява в Ливан.

От май месец т. г. Великобритания се опитва да убеди останалите страни от Евросъюза да вкарат в "черния списък" военното крило на "Хизбулла".

На 18 юли м.г. атентат на бургаското летище Сарафово отне живота на петима израелски туристи и един българин. В началото на 2013-а, след сериозен външен натиск, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че има "обосновано предположение" на българските власти за участие на "Хизбулла"в атентата.

Преди дни за ясни следи в тази посока обяви и силовият вицепремиер в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев. Така той "замаза" гафа на външния министър Кристиян Вигенин, който заяви, че доказателствата на ЕС не са категорични, с което изненада външните наблюдатели.

Въпреки упорството на Великобритания, Франция, Германия и Холандия по въпроса, два опита за обявяването на "Хизбулла" за терористи се провалиха, защото е необходимо съгласието на всички 28 страни от Европейския съюз. Много правителства се безпокояха, че подобно решение би дестабилизирало Ливан, където движението е важен фактор в управлението на страната.

Едно от причините за прокарването на днешното решение вероятно е все по-явното участие на "Хизбулла" в гражданската война в Сирия. Смята се, че добре обучените и въоръжени ислямски бойци са сред основните причини президентът Башар ал  Асад все още да се задържа на власт.

По-скоро символично

Смята се, че дипломат №1 на ЕС Катрин Аштън е сред архитектите на предложението само военното крило на "Хизбулла" да бъде обявено за терористична организация. Тъй като то не е самостоятелно юридическо лице, на него няма как да бъдат наложени санкции.

ЕС ще трябва да разплете всички връзки между отделните организации и хора в рамките на "Хизбулла", за да се прецени на кого точно да бъде отказано влизане в страна от Европейския съюз или чии средства в европейски банки да бъдат замразени.

За сметка на това се очаква първите дипломати на ЕС да излязат с обща позиция, която насърчава диалога с политическото крило на движението и всички останали ливански партии. Надеждата на дипломатите е, че мярката няма да доведе до още по-голямо радикализиране на "Хизбулла", а ще накара някои от по-важните й членове да насочат всичките си усилия към политиката.

Голяма грешка?

Брюксел ще направи "голяма грешка", ако включи "Хизбулла" в списъка с терористичните организации, предупреди преди време заместник-секретарят на ливанското движение Наим Касем. Все пак, организацията не се тревожи от европейските заплахи, твърди той.

След обявяването на решението на ЕС служебният премиер на Ливан Наджиб Микати изрази съжаление, но увери, че това няма да се отрази на отношенията на страната с Европа, предаде АФП.

„Бихме искали част от страните от ЕС да имат по-предпазливо интерпретиране на фактите, но ливанското общество и всички негови части ще продължат да поддържат най-добри отношения с тези държави”, заяви в свое комюнике премиерът Микати.

Той допълни, че ще продължи „разговорите по този въпрос по дипломатическите канали”.

Oще: атентат  бургас  европейски съюз  ес  хизбулла 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 22.07.201312:03

,,Тъй като то не е самостоятелно юридическо лице, на него няма как да бъдат наложени санкции."

Едва ли причината е единствено това, че не е ,,юридическо лице", най- малкото поради това, че ппнятието ,,юридическо лице" съществува в ограничен брой държави ( България, Русия и няколко още), а в по- голямата част е непознато. В действителност, всички държави, включително и Великобритания не искат да признаят Хизбулах за терористична групировка и затова вкараха в употреба понятието ,,военно крило"; за отмиване на отговорността. Затова тази инициатива няма изгледи за успех и няма да възпре движението на капитали към Европа в посока финансовото обезпечаване на терористичната групировка - Хизбулах.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани