Марокански скакалци нападнаха землищата на петричките села Марикостиново и Генерал Тодоров. | webcafe.bg
newscafe

Марокански скакалец гризе Петричко

Webcafe.bg
12.05.2010, 19:06 (обновена 12.05.2010, 19:15)
скакалец

Снимка: © Уикипедия

Ако не се вземат мерки, реколтата в Петричко може да бъде унищожена

Марокански скакалци нападнаха землищата на петричките села Марикостиново и Генерал Тодоров. От Регионалната служба за растителна защита в Благоевград съобщиха, че излюпването на вредителите е започнало още от април. Насекомите са твърде много и ако не се вземат мерки, всякаква реколта там ще бъде напълно опоскана.

*80% от по-нискокачествените домати, внасяни от остров Крит, са заразени с т. нар. „миниращ молец", предупреди директорът на Регионалната служба за растителна защита в Благоевград Иван Марковски. Инспекторите откриват ежедневно такива домати на Кърналовската зеленчукова борса и в камионите, натоварени с гръцки домати, които преминават през фитосанитарния пост в Кресненското дефиле. Домати с вредители вече се откриват и по останалите тържища в страната. Миниращият молец не е опасен за здравето, ако заразените зеленчуци се измият добре и нападнатите места се изрежат. Инсектът обаче може да унищожи зеленчуковите насаждения у нас, тъй като размножаването му е много бързо.

*С 11 лв. е нараснала средната месечна заплата за март 2010 г. спрямо декември 2009 г., показват предварителните данни на НСИ за първото тримесечие на годината. Според статистиците наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на месец март намаляват с 64 хиляди или с 2.8% спрямо края на декември 2009 г. Най-голямо намаление е регистрирано в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство", "Строителство"  и "Професионални дейности и научни изследвания". В структурата на наетите лица по икономически дейности най-много са наетите в дейностите "Преработваща промишленост" - 23.2% и "Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството" - 18.4%. Спрямо декември 2009 г. през март 2010 г. броят на наетите в тях обаче намалява съответно с 2.5 и 5.4%.

През април спрямо предходния месец най-голямото увеличение има в цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия - с 20.8%. Скочили са цените на брашното - с 0.2%; на птичето месо с 0.1%; на растителните масла - с 1.9%; на цитрусовите и южни плодове - с 2.0%. Паднали са цените на ориза.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) за април спрямо март 2010 г. е 101.1%., т.е. месечната инфлация е 1.1%,сочат още статистиците. Годишната инфлация за април 2010 г. спрямо април 2009 г. е 1.8%.

*Кметът на Горна Оряховица Йордан Михтиев беше изключен от редиците на партия ГЕРБ, но остава на поста си, защото, по думите му, „не иска да бъде кукла на конци". Оперативното ръководство на ГЕРБ го изключи и иска оставката му. Избран съм с 12 000 гласа и това, което съм обещал на хората в Горна Оряховица, ще го направя, каза Михтиев по БНР. Той научил от медиите за изключването си, което ГЕРБ мотивира с многобройни обаждания, сигнали и проведени срещи с членове и симпатизанти на ГЕРБ-Горна Оряховица, общинската структура и общински съветници за работата на Йордан Михтиев като кмет. С публичните си изяви Михтиев е доказал, че работи срещу членовете и симпатизантите на ГЕРБ, а действията му са продиктувани от лични амбиции и користни цели, се казва в официалното становище на партията.

*Кабинетът одобри доклад на транспортния министър Aлександър Цветков относно стартирането на подготвителни действия за предоставяне на концесия на пет граждански летища за обществено ползване или на обособени части от тях. Това са летищата в Русе, Горна Оряховица и Пловдив и карготерминалът на летище София. Целта е да се постигне по-ефективното им стопанисване, модернизация по европейски стандарти, създаване на нови работни места. Държавата запазва контролни и регулаторни функции, както и собствеността върху активите, съществуващи в момента или построени от концесионера през срока на концесията.

*Испанското правителство обяви намаляване на заплатите на служителите от държавния сектор с 5% като част от мерките за справяне с огромния държавен дълг и бюджетния дефицит. Мярката влиза в сила от 1 юни, а замразяването на заплатите в държавния сектор ще продължи през цялата 2011 г.

*Двата най-големи профсъюза в Гърция, представляващи държавния и частния сектор, свикват 24-часова общонационална стачка на 19 май. Протестът, организиран от Общата конфедерация на работниците и профсъюза на държавните служители, ще бъде насочен срещу реформите в пенсионната система. Стачката ще бъде поредната вълна на протести срещу пакета от мерки на кабинета, одобрен от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, за отпускане на помощ от 110 млрд. евро на Атина до 2012 г.

*Японската технологична компания Sharp Corp. е разработила триизмерна камера за мобилни телефони и други преносими устройства, като планира да започне производство до края на годината. Това ще бъде първата 3D камера за мобилни устройства, която ще може да заснема видеоклипове с високо качество, посочи компанията в комюнике. Системата ще използва две малки лещи, които може едновременно да улавят отделни снимки за лявото и дясното око, с цел създаването на синхронизирани 3D снимки, заяви Миюки Накаяма, говорител на Sharp.

*Момчетата от "Атлас" заснеха първия български 3D клип. Триизмерната видео е на новото им парче "Така се събужда денят". Песента е нетипично за "Атлас" и е закачка към стиловете от 60-те години. Фронтменът Веско Зерлиев, който записа оперни беквокали, стана герой на снимките. Той счупи десния си крак на Белоградчишките скали, които групата избра за декор на клипа. С лекарска помощ обаче завърши снимките. Новото 3D видео е една от най-скъпите продукции, снимани досега у нас. То ще бъде показано в началото на юни. Режисьор е Андрей Хадживасилев.

Oще: герб  домати  инфлация  камера  скакалец  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.