Девет военни са наказани заради оградата на българо-турската граница | webcafe.bg
newscafe

Наказания заради оградата на българо-турската граница

Webcafe.bg
21.03.2014, 16:12 (обновена 21.03.2014, 16:41)
граница

За изграждането на оградата са договорени по-големи количества материали от необходимите

Девет военнослужещи ще понесат наказания заради грешки в процедурата при обществената поръчка за изграждане на оградата на българо-турската граница, която даспира нелегални имигранти. Дисциплинарни мерки ще бъдат наложени на 4-ма генерали, 3-ма полковници, един подполковник и един цивилен служител, обяви на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов. Възможните наказания варират от порицаване до понижаване на военното звание с една степен.

В началото на март премиерът Пламен Орешарски разпореди проверка на длъжностни лица за злоупотреби заради строежа на оградата по границата с Турция, която трябва да ни предпази от нелегални имигранти.

Проверката е установила, че процедурата за възлагане на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е законна, но слабост е маркетинговото проучване. Според Найденов то поражда съмнения, защото не са проучени цените. Освен това са договорени по-големи количества материали от необходимите за изграждане на оградата, без да са съгласувани писмено с проектанта. Въпреки че допълнителните материали са наистина необходими заради релефа на местността, според министъра това не е било разгледано в проекта.

Не Министерство на отбраната обаче трябва да отговаря защо е избран сложен, по-трудно изпълним и по-скъп вариант от четирите предложени за изграждане на съоръжението, заяви министърът, като прехвърли отговорността на Гранична полиция. Тя трябва още да обяснение и защо стойността на избрания проект е над 7 милиона лева, при посочена от МВР първоначална цена от 5 милиона лева. Найденов каза още, че трябва да се предприемат действия по предоговаряне на цените, а резултатът досега е намаляването им с 134 хиляди лева.

Въпреки наложените наказания обаче съоръжението ще бъде изпълнено под същото ръководство. След изграждането на оградата, тя ще се поддържа и охранява от МВР. Найденов не изключи възможността да има прекратяване на взаимоотношенията с фирми, с които към момента има сключени договори за съоръжението на българо-турската граница. Срокът за изграждане на оградата е 60 дни от момента на монтирането на първите модули.

Oще: българия  българо-турска граница  граница  имигранти  министерство на отбраната  мо  ограда  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани