Издателите на книги заплашени от пиратите | webcafe.bg
newscafe

Новите пирати в мрежата нападат книгите

Webcafe.bg
25.05.2010, 11:52 (обновена 25.05.2010, 12:17)
Дигитални Книги

Снимка: © Getty Images

Четенето на книги в Интернет е новото бъдеще...

Издателите предупредиха, че борбата срещу незаконното копиране на цифрови книги би могла да има силно финансово отражение върху издателската индустрия, което повдига страхове за нова вълна на онлайн пиратство.

Гейл Ребък, председател и изпълнителен директор на Random House Group, част от издателската група Bertelsmann, обяви, че незаконното копиране е "културно насадено". Тя цитира като пример "Изгубеният символ" - продължението на "Шифъра на Леонардо" на Дан Браун. В края на първата седмица от присъствието на пазара книгата се бе появила на повече от 1000 незаконни web сайта.

Ребък предупреди за опасността на обявяването на тазгодишната награда за бизнес-книга на годината, връчвана от Financial Times и Goldman Sachs.

Цифровите продажби на книги се увеличават, подхранвани от навлизането на електронните четци на книги, включително Amazon Kindle и Apple iPad, но са малка цифра като процент от цялостните продажби. Продажбите на електронни книги в САЩ представляват 1.3% от общите продажби на книги за миналата година от Американската асоциация на издателите. Във Великобритания цифровите продукти са 4.9 процента от общите продажби, по данни на британската издателска асоциация.

При настоящите нива на продажби Ребък коментира, че индустрията би могла да се справи с предизвикателството на пиратството, но когато електронните книги достигнат много по-високи нива на цялостни продажби, "това ще струва много на издателите".

Том Уелдън, заместник-изпълнителен директор на Penguin (част от групата Pearson, притежаваща и Financial Times), заяви: "Единственият начин за борба с пиратството е публикуване на цифровото съдържание в колкото може повече формати, чрез колкото може повече канали, на разумна цена. Ако търсим ексклузивност или затворени формати, сме напълно загубени."

Шрити Вадера, който помогна при договарянето на най-новото споразумение за борба с пиратството между британското правителство и  звукозаписните компании и Интернет доставчиците, коментира, че индустрията с книги има голяма преднина спрямо звукозаписните фирми, които "не забелязаха заплахата от пиратството, тъй като не чуваха гласа на клиентите си".

Oще: интернет  книги  награда  пазар  пирати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 25.05.201015:31

Ето казва го човека от Penguin - аз бях от първите пострадали от идиотизма в електронните книги. Някъде съвсем вначалото на века се изкуших да си купя книга в електронен формат (Май бяха неща на Хари Търтълдъв и нещо на Джак МакДевит) и установих, че за същата цена като хартиена получаваш нещо назаем. Ключа е в "назаем", никога няма да има мир докато хората го чувстват. Електронните четци са дори по-лошо решение от тези, които съществуваха преди десетилетие, тогава поне се поддържаха няколко формата - плащаш един път смъкваш, в каквото ти трябва, но с откючване на малък брой устройства. Ефективно можеше да се чете на различни устройства стига да има четец поддържащ формата и кодирането. Само че продължи кратко и сервизите спряха - оказа се че съм дал пари за тоя дето клати дърветата. Сега дори устройството е предопределено, е поддържа се и PC от някои, но въпроса е в прехедността на иначе непреходното - т.е. продаваш уж непреходна ценност във форма, която днеска я има утре я няма. Човек, който цени каквото чете иска да го пази да го ползва и утре, когато от днешните устройства и следа няма да има. Начини има, но ги е страх да ги приложат. Засега човек получава повече ако не плати отколкото ако плати - докато това остане така приходите ще са само от хора радващи се на новите играчки, но това е временно явление, както всички знаем.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани