ТИМ с дялове в ЧЕЗ | webcafe.bg
newscafe

ТИМ с дялове в ЧЕЗ

Webcafe.bg, по БНР и Mediapool.bg
07.03.2013, 15:23 (обновена 07.03.2013, 17:35)
варна

Снимка: © petel.bg

А кметът в оставка Кирил Йорданов организираше подкрепа в своя защита

Чешкото икономическо издание "Е15" пише, че част от енергоразпределителното дружество "ЧЕЗ България" е в ръцете на българската икономическа групировка ТИМ, която изданието нарича "най-голямата престъпна организация". Новината предаде кореспондентът на БНР в Прага Евгения Йотова.

Групата ТИМ контролира 25% в българската компания "ЧЕЗ Електро" и 5 процента дял в "ЧЕЗ Разпределение", като дяловете са придобити миналата есен на фондовия пазар. Това показали данните от финансовия отчет на "ЧЕЗ България" за последното тримесечие на миналата година. Групата ТИМ е придобила акциите на ЧЕЗ от българската държава миналата есен с посредничеството на "Химимпорт" и други фирми.

ТИМ е създадена в началото на 90-те години, първоначално като охранителна фирма, казва за изданието редакторът на разследващия портал bivol.bg. Атанас Чобанов. Той обяснява и откъде идва името на фирмата и от кого е създадена.

Още през 2005-а тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю предупреждава за "бизнеса" на ТИМ в грама, по-късно разпространена от "Уикилийкс". Посланик Пардю определя групата като една от най-опасните престъпни организации в България, занимаващи се с пране на пари, трафик на наркотици или проституция.

"Те се промениха, опитвайки се да се очистят. Престъпните дейности се преместиха в сферата на легалния бизнес", допълва още Чобанов. Предполага се, че ТИМ използва пари от пенсионните фондове за собствени инвестиции, което е забранено от закона. Редакцията на bivol.bg разполага с доказателства за това.

Доскоро обикновените българи имаха много малко възможности да научат нещо за бизнеса на ТИМ, медиите не пишат много за групата, пише още в изданието "Е15". Това се промени с "българския Ян Палах". Младият Пламен Горанов се самозапали през февруари пред кметството във Варна в знак на протест срещу дейността на ТИМ и свързания с тях кмет на Варна Кирил Йорданов.

"За медиите това е повратна точка", казва Чобанов. "Българите излязоха на протест срещу високите цени на тока. Но това, което се случи във Варна, е нещо съвсем различно. Това са протести срещу мафията", коментира Чобанов.

Собствениците на ТИМ са сред най-богатите и най-влиятелни бизнесмени в страната, уточнява още чешката медия. В империята им са "България еър", Централна кооперативна банка, "Химимпорт" и няколко медии. Собствеността се оценява на един до два милиарда евро, като в над 150-те фирми на групата работят 30 000 души.

В чисто популистки стил лидерът на БСП Сергей Станишев настоя часове след публикацията прокуратурата да провери дали държавата не е продала държавните дялове в ЕРП-ата на 2.5 до три пъти по-ниски цени от тези, на които са сключени сделките за основните пакети.

Той призова за това, въпреки че от 5 месеца дружества, свързани с ТИМ, да притежават дялове в ЕРП-ата.

33-процентните дялове на държавата в ЧЕЗ и "Енерго-Про" бяха продадени на Българската фондова борса през октомври м.г., а акциите в ЕВН - през декември 2011 г. Общо от продажбата на миноритарните участие държавата взе над 245 млн. лева. За дела в ЕВН получи 98 млн. лева, от ЧЕЗ - 82.5 млн. лв., а от "Енерго-Про" - 65 млн. лева.

Така в момента в "ЧЕЗ Електро" акции държат свързаните с "Химимпорт"дружества като "Централна кооперативна банка", пенсионни фондове "ЦКБ-Сила", "Съгласие" и "ПИБ Класик". В ЧЕЗ "Разпределение" миноритарният дял е разпределен между ЦКБ, "ЦКБ-Сила", ДФ "Кампан макс", която също е свързана с "Химимпорт", както и универсалния и професионалния фонд "Доверие", "Първа финансова брокерска къща" и фондове на "ДСК-Родина".

Основните пакети от 67 на сто бяха продадени през 2004 г. Тогава от трите търга в хазната влязоха над 700 млн. евро

Сигнали има, няма действия

В община Варна нееднократно са подавани сигнали за незаконна дейност на групировката ТИМ, но те са останали без последствия, обяви в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" арх. Калина Павлова, която е сред най-големите противници на застрояването на Морската градина в града.

"В община Варна има няколко преписки за рекет, извършван от тези фирми, и кметът досега спираше работа по тях. Крайно време е с неговото отстраняване да се отстранят и служителите, които в конфликт на интереси прикриваха тези преписки, не работиха по тях и крайно време е вече новата управа да започне да работи по тези преписки, да излязат наяве всички сигнали за рекета, който са упражнявали фирмите на ТИМ върху граждани, бизнесмени".

По думите на Павлова, доказателствата за незаконното застрояване на Алея първа в града са налице, знаят се и хората, които са разрешили това строителство: "Геодезическите измервания, които точно неправителствените организации във Варна проведоха, които доказват как земята е изключително държавна собственост, крайбрежна плажна ивица, изградена в морския бряг и в момента единственото, което остава, е просто прокуратурата да обяви сделката за нищожна или ако те не желаят, служебният кабинет ще трябва да потърси отговорност на участвалите в незаконната сделка.

Става въпрос за министри, за служители в различни агенции, в областната управа, в кадастъра, също е извършена манипулация на кадастъра, за да бъде реализирана тая сделка, така че това е едно сериозно престъпление с хора, които могат да се разберат кои са виновните лица, с ясни служители, които са участвали, с ясна фирма на тимаджиите - "Холдинг Варна".

 

Oще: бизнес  варна  групировка  дялове  тим  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 08.03.201303:35

Купуването на акции, разбира се, не е незаконно, но когато за престъпленията, с които са спечелени пари за тях са били наблюдавани с широко затворени очи толкова време, сега остава силата на насочения прожектор. Аз нищо лошо не виждам гущерите да си късат опашките - колкото повече опашки, толкова по-малко гущер - нека говори Сергей, нека говорят и гербаджиите, нека се опитват да изглеждат чистички - това няма да им помогне. Тия, които искат да бъдат заблуждавани така или иначе няма да пожелаят да разберат какво става, а за останалите голямото късане на опашки е просто приятно цирково изживяване. Виж следващата стъпка след прожекторите е нещо съвсем друго - да видим до къде ще се стигне. Групировки като ТИМ не могат да оцелеят дълго в равнопоставени условия на пазара - и без съд прожекторите могат да се окажат достатъчни, за да ги опекат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

2 Блуждаещ читател | 07.03.201318:31

Акциите бяха пуснати на борсата за свободна търговия. Всеки с пари и желание можеше да си купи. Освен това останаха количества неразпродадени след първия ден. Така че СерГей за пореден път се изцепва крайно популистки и манипулативно по темата. А и в централен депозитар има подробна информация кой колко акции има и на каква цена. Не виждам кое е престъпното в случая. Казано честно и аз се бях замислил за някоя акция, но по една или друга причина не си купих и слава богу Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2011, 14:57

1 bate Misho | 07.03.201315:57

Държавата продава на ТИМ 160 дка от летище София без търг-http://offnews.bg/index.php/167489/darzhavata-prodava-na-tim-160-dka-ot-letishte-sofiya-bez-targ
Бесен
   

оценка

+3 -2