Цените на храните на едро продължават да се повишават | webcafe.bg
newscafe

Цените на храните на едро продължават да се повишават

Webcafe.bg 02.01.2011, 12:22 (обновена 02.01.2011, 12:25)
плодове, зеленчуци

Поскъпване на годишна база с около 32 % се наблюдава при картофите. По-високи са цените през декември 2010 г. на ябълките - с 8 %, и на бананите - със 17 %.

В последната седмица на декември цените на едро продължиха да се повишават, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ нарасна от 1.784 пункта преди Коледа до 1.825 пункта в края на 2010 година, сочат данните.

За сравнение - в края на 2009 г. индексът е бил 1.704 пункта. Движението на ИТЦ през декември 2010 г. повтаря тенденциите, наблюдавани през същия месец на 2009 г. Повишението му  в края на декември, спрямо същия период на миналата година е около 7 пункта.

Най-голямо повишение на цените в сравнение със същия месец на миналата година има при олиото - 43 %, и при брашното - 28 %. Между 19 и 28 на сто е поскъпването на годишна база на лещата и на млечните произведения, а с около  6-10 процента по-високи през тази зима
са цените на пилешкото месо и на рибата.

В сравнение с декември 2009 г., през 2010 година цените на по-голяма част от плодовете и зеленчуците са по-високи. Спад на цените на годишна база има само при цитрусовите плодове, като тяхното поевтиняване е между 7и 13 на сто.

За годината най-голямо е поскъпването на чесъна - над два пъти.  Цената  на оранжерийните домати през тази зима е с 20 на сто по-висока спрямо миналогодишната, а на оранжерийните краставици - с 4 на сто.

Поскъпване на годишна база с около 32 % се наблюдава при картофите. По-високи са цените през декември 2010 г. на ябълките - с 8 %, и на бананите - със 17 %.

Oще: борси  храни  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани