Цветан Василев поиска парламентарна комисия за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев поиска парламентарна комисия за КТБ

Webcafe.bg, по в. "Банкер"
21.10.2014, 17:40 (обновена 21.10.2014, 18:42)
цветан василев

Парламентът да разследва поведението на БНБ поиска Цветан Василев в интервю за в. "Банкер"

Специално създадена парламентарна комисия трябва да подложи на щателна проверка поведението на ръководството на БНБ по казуса с Корпоративна търговска банка. Такъв призив отправя мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в интервю за в. "Банкер", публикувано днес.

Василев обвинява гуверньора на БНБ Иван Искров в податливост на "силни зависимости" и в поведение, с което е "унижил безпрецедентно" институция с безупречна история и репутация като централната банка.

"Съществуват основателни съмнения, че фамозният му сигнал от 11 юли 2014 г. е всъщност подготвен съвсем не от него, а на друго място, като единствено му е предоставен за подпис", твърди банкерът, препращайки към позицията на БНБ, с която се предлагаше отнемане на лиценза на КТБ заради "липсващи, а по-вероятно - унищожени" кредитни досиета за 3,5 млрд. лева.

Василев твърди, че в телефонен разговор в първите дни на масовите тегления на влогове от КТБ, Иван Искров е отхвърлил искането БНБ да излезе с официална позиция с мотива, че "разбира повече от банкови кризи".

"Добре да се отговори на въпроса - как и въз основа на какви доказателства от прокуратурата съумяха така бързо да повдигнат обвинение срещу г-н Гунев за едва 3-4 дни след бруталното нахлуване в офисите на бул. „Цар Борис III" 159. Същински подвиг е, че за толкова кратко време държавното обвинение съумя да отвори стотиците папки с документи, да ги прегледа и анализира по задълбочен и всестранен начин, така че да достигне до обоснованото заключение, че г-н Гунев следва да бъде обвинен за престъпление по служба", коментира банкерът.

Василев твърди, че акцията в офисите му се е случила в момент, в който първоначалната вълна от паника сред вложители е намаляла чувствително.

"Сценарият срещу банката и мен е подготвян още в периода март-май 2014 г., не без съществения принос на "правната" кантора на ликвидаторите", твърди Василев.

Банкерът се намира в Белград, където чака решението на сръбския съд по делото за екстрадиция. Василев е един от обвиняемите по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери от КТБ.

Oще: банкер  бнб  ктб  позиция  разследване  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани