Имате ли $30 млн.? САЩ търси гараж за совалки в пенсия | webcafe.bg
newscafe

Имате ли $30 млн.? САЩ търси гараж за совалки в пенсия

Webcafe.bg , По CNN
27.05.2010, 11:25 (обновена 27.05.2010, 16:13)
Совалка

Снимка: © Getty Images

Ако имате подходящ гараж и излишни близо 30 млн. долара, може да си купите това возило...

Смятате да си купувате ново возило. Има ли вероятност да предпочетете някое с повече от 100 милиона км километраж, елегантна бяла боя и цена от $28.8 млн.? Вероятно не.

Дори и ако сте готови да хвърлите почти $30 млн., доста вероятно е вашият гараж да не може да побере космическа совалка успоредно с косачката. И все пак има няколко места, които имат желание да платят тази цена. И в повечето случаи те имат и необходимото място.

Когато совалката "Атлантис" се приземи в сряда сутринт, орбиталният апарат става първата от трите оставащи совалки, която официално излиза в пенсия. Към края на годината ще я последват и "Дискавъри" и "Индевър".

Въпросът е - къде ще бъдат настанени те след края на програмата? "Това са уникални космически кораби, които наистина са единствени по рода си", заяви говорителят на NASA Алърд Бютел. "Всяка от тях е малко по-различен от останалите - и са единствените космически кораби за многократна употреба в света до момента. Не мога да си представя институция, която не би желала да ги изложи на вниманието на посетителите," каза той пред CNN.

Около две дузини музеи и институции в САЩ са изпратили необходимите документи, за да станат официално притежатели на една от най-сложните в технологично отношение машини, създавани някога - перлата в короната за която и да е организация, която би могла да си позволи да се снабди с нея.

"Помнете, че ние не ги продаваме. Това е сумата, която ще струва почистването им, превръщането им в безопасен експонат и след това реалната им доставка до съответното място," каза Бютел.

Цената включва премахване на каквито и да е токсични химикали и доставката до най-близкото летище на борда на транспортен "Боинг 747", модифициран специално за превоз на совалки.

Някои от институциите, конкуриращи се за една от трите совалки, са обичайните заподозрени: Националният аерокосмически музей към Смитсъновия институт във Вашингтон; Морският, въздушен и космически музей "Интрепид" в Ню Йорк Сити; частният Kennedy Space Center Visitor Complex край мястото за изстрелване на совалките във Флорида; Johnson Space Center край Хюстън, Тексас; Националният музей на военновъздушните сили в Охайо и планетариумът "Адлер" в Чикаго, Илинойс.

НАСА са отредили най-старата совалка - "Дискавъри", за Смитсъновия институт, който вече е дом за огромна и уникална колекция от артефакти от американската космическа програма, включително обекти от програмите "Мъркюри", "Джемини" и "Аполо", както и тестовата совалка "Ентърпрайз".

Но целият годишен бюджет на Аерокосмическия музей - $28 млн., няма да покрие поисканата цена за "Дискавъри", а тъй като NASA обикновено са осигурявали космическите артефакти без заплащане, музеят е разочарован от офертата.

"Въпросите за разходите, свързани с прехвърлянето на "Дискавъри", калкулацията на които е правена от NASA, не бяха решени, но музеят разглежда варианти," съобщи Смитсъновият институт.

Други организации обаче са повече от съгласни да подпишат чека с желаната сума.

"В нашите възможности е да вземем совалката още утре и да приключим," казва Бил Мур, главният изпълнителен директор на Kennedy Space Center Visitor Complex.

Въпросът е, че който и да поеме грижата за космическата совалка, не само трябва да плати на NASA разходите по подготовката и транспортирането й, но също така организацията трябва да изгради затворена сграда с контролирана температура, където да се съхранява корабът.

"Имаме нужда от чудесна сграда, в която да поставим совалката. Тя просто го изисква," заяви Мур. "Искаме да поставим вътре различни артефакти. Искаме да разкажем историята на хората, които са служили и летели с нея - и които са направили така, че тази прекрасна птица да е готова за полет."

Kennedy Space Center Visitor Complex очаква да постигне двуцифрен растеж в проценти на посетителите за година, които ще желаят да видят совалката, която изберат да вземат. В момента посетителите за година са около 1.5 млн. души.

"Имаме посетители от цял свят. Когато видят летял в Космоса обект те реагират много емоционално," разказва Мур.

Край Източното крайбрежие на САЩ изтегленият от плаване самолетоносач "Интрепид" е закотвен в западен Манхатън. Огромният кораб някога е пресичал Тихия океан, за да прибира астронавти и космически капсули след приводняването, а сега неговите ръководители искат музеят там да бъде нов дом и за космически самолет.

"Това е туристическата столица на света - и наистина смятаме, че желаем да дадем възможност на колкото може повече очи да видят този технологичен шедьовър," казва Сюзън Мареноф, изпълнителен директор на Музея за въздушен, морски и космически транспорт "Интрепид".

Мареноф коментира, че музеят ще се наложи да премести свръхзвуковия самолет "Конкорд", който в момента е изложен там, и да постави на негово място совалката. Тя очаква повече от $106 млн. като икономически ползи, ако музеят стане дом за една от совалките.

"Самата совалка предлага възможност за научни и образователни програми, които да бъдат осигурени за мултикултурни институции, поколения от хора, които ще бъдат в състояние да идват и да научат на практика какво представлява тази икона на технологията," каза Мареноф.

Въпреки че "Атлантис" ще е първата от совалките, която ще приключи планираните си полети, втората по възраст совалка няма да бъде толкова бързо заземена. Тя ще бъде подготвена да изпълни още един полет, ако е необходимо, при бъдеща евентуална спасителна мисия.

Естествено, NASA се надяват никога да не се налага да изпълняват тази мисия. И когато всичките три совалки бъдат в безопасност на земята за последен път, "Атлантис", "Дискавъри" и "Индевър" ще бъдат почистени и подготвени за доставка в чисто нов имидж.

Или почти чисто нов, обобщава говорителят на NASA Бютел: "Ще получите машина, изминала повече от 115 милиона километра за период от 25 години."

Oще: артефакти  космос  музей  наса  сащ  совалка  технология 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.