СУ затваря врати на 4 април | webcafe.bg
newscafe

СУ затваря врати на 4 април

Webcafe.bg
31.03.2011, 11:23 (обновена 31.03.2011, 17:22)
Балчик - Ботаническа градина

Снимка: © БГНЕС

Отнемането на Ботаническата градина от СУ е в услуга на съмнителни бизнес интереси, заяви ректорът Иван Илчев

От понеделник, 4 април, Софийски университет затваря врати и прекратява дейността си за неопределен период от време. Това съобщи за първи път пред студентското интернет радио "Реакция" ректорът на най-старото учебно заведение у нас проф. Иван Илчев.

Предприетата крайна мярка е отговор на отнемането на Университетската ботаническа градина в Балчик от страна на управляващите.

От Софийския университет потвърдиха информацията, като заявиха, че решението е взето снощи на заседание на Академическия съвет на СУ.

Ректорът професор Иван Илчев призова студентите да се включат в протеста и поиска правителството да преразгледа решението си. Той коментира, че случващото се е в интерес на съмнителни бизнес интереси.

Ботаническата градина е предмет на спорове между правителствата и Софийския университет от дълги години, като делата досега винаги са печелени от СУ.

Представителите на "Студентски глас", които защитават студентското мнение, също се присъединиха към решението на Академичния съвет и поемат инициативата в следващите дни да организират дискусии, за да се запознаят студентите с проблема.

Иначе най-старото висше учебно заведение у нас ще бъде затворено докато Министерският съвет не върне правата му върху Ботаническата градина в Балчик.

Жест на добра воля

Министерството на културата  е готово да се споразумее със Софийския университет "Св. Климент Охридски" "за активни практики и дейности на висшето училище" в Ботаническата градина в Балчик, като ще се радва и на присъствието на млади хора там. Това е част от писмото, което огласиха от ведомството на Вежди Рашидов  по повод окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС).

"Министерството на културата не само че е предоставяло Ботаническата градина на българските студенти, но и очаква младите хора да бъдат по-активни в проявите, свързани с тяхната образователна дейност.

Данните сочат, че в последните пет години в Ботаническата градина не е провеждана учебна практика или други мероприятия, пряко свързани с обучението по ботанически специалности на студенти от Софийския университет."

От културното министерство не коментират решението на съда, нито намерението за протест на СУ.

"По време на това управление няма да бъде променяна както Ботаническата градина, така и собствеността на нито един имот", заявяват още от ведомството по повод репликата на ректора на СУ проф. Иван Илчев, че "зад решението на правителството стоят бизнес интереси".

"Основна задача на Министерството на културата е чрез реставрация, консервация, ремонти, поддръжка и охрана да се грижи за Националния паметник на културата "Двореца" в Балчик, както е правило години наред досега и ще го прави и в бъдеще", пише още в становището.

Oще: ботаническа градина  иван илчев  су 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 31.03.201123:22

закривай!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 31.03.201116:28

Съгласен съм с Оргиналния по-долу.
Да им вземат всичко. Те, старите висши учебни заведения, са трън в очите на толкова много „делови хора”, а имотите им са толкова апетитни и са на такива още по-апетитни места.
И защо ни е наука, нали сме в Европейския съюз, там има достатъчно такива висши училища и по-стари от нашите. И в САЩ също. Там ще пращаме „нашите” деца. И наука ще ни дават, ако ни потрябва, ама не виждам защо ни е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 31.03.201115:13

Чуди се Хмм и да им вземат всичко няма да сбъркат !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани