Варна на протест срещу избора на нов митрополит | webcafe.bg
newscafe

Варна на протест срещу избора на нов митрополит

Webcafe.bg, по БНР
19.11.2013, 10:33 (обновена 19.11.2013, 17:00)
църква, икона

Снимка: © Getty Images

Миряни и епархийски свещеници във Варна излязоха на протест срещу спечелилия поста Варненски митрополит игумен на Бачковския манастир

Миряни от Варна създадоха инициативен комитет, който се обърна към Светия синод с искане да бъде отменен изборът на митрополит, да се определи нов и да се изберат нови епархийски избиратели. Те протестираха вчера пред катедралния храм "Успение Богодорично", възмутени от фалша и платените според тях подкупи.

До избора на нов митрополит се стигна след като Кирил Варненски се удави в местността Траката на 9 юли.

"Целият избор и всичко около него е един фалш, една грозна инсценировка. Имам предвид всичката информация, която излезе, че епископ Борис е плащал на избирателите, също и епископ Сионий е плащал на избиратели. Трябва да се прекрати тази практика, да не говорим, че те трябва да понесат съответни наказания според правилата на църквата", твърди епископ Игнатий, цитиран от БНР, и загубилият в избора.

Епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир, получи 17 гласа от общо 30 гласували, а Игнатий събра 16 гласа. Гласуването бе тайно, а на 24 ноември Светият Синод трябва да избере новия митрополит сред двамата, получили най-много гласове. 

Основното мнение, което варненци изразиха, е че епископ Борис, срещу когото е насочено и основното недоволство, не е правилният човек, който трябва да стане Варненски и Великопреславски митрополит.

Той харесва лукса, скъпите автомобили и други неща, които не са характерни за свещенослужителите.

Членове на Инициативния комитет призоваха другия кандидат, избран по време на епархийските избори - отец Игнатий, да не се поддава на натиска на определени митрополити, тъй като той устно е заявил, че не е съгласен с проведените избори и е коментирал, че те са били опорочени.

Чу се и мнение, че е възможно ако все пак Борис бъде избран за митрополит на Варненска и Великопреславска митрополия, той да не бъде допуснат до епархията - нещо, което не е прецедент за Варна.

Oще: бачковския манастир  варна  кирил преславски  миряни  митрополит  протест 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.