Окончателно: | webcafe.bg
newscafe

Отново четири сметки за задълженията към държавата

Webcafe.bg
26.02.2014, 12:27 (обновена 26.02.2014, 16:52)
левове

Край на единната сметка, плащаме задълженията си към държавата по четири сметки

Длъжниците към държавата отново ще могат да избират кое от задълженията си да погасяват най-напред, ако не е в състояние да покрие всичките наведнъж. Парламентът окончателно прие промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Те се наложиха след като Конституционният съд на 4 февруари обяви като противоконституционно единното платежно нареждане, т.нар. единна сметка.

Досега задълженията се погасяваха според датата на възникването им - тоест най-старите се погасяват най-напред.   

С промяната, внесена от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС), за публичните задължения, установявани от НАП, до започване на принудителното им събиране, длъжникът заявява по ред и начин, определени със заповед на министъра на финансите, вида на задълженията, които иска да погаси - данъците, социалните, здравните осигуровки и осигуровките за втора пенсия.

В тези случаи с постъпила сума се погасява задължението от съответния вид, срокът за внасяне на което изтича най-рано към датата на плащането, освен ако в закон не е предвидено друго. Ако срокът за внасяне на две или повече публични задължения от един и същ вид изтича на една и съща дата, те се погасяват съразмерно, решиха депутатите.

Запазва се правото на електронен достъп на лицата до данъчно-осигурителната им сметка, като им осигурява възможност във всеки един момент да знаят дали са погасили своите задължения.

Oще: длъжници  допк  дпс  държава  задължения  йордан цонев  сметка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.