КС допусна жалбата за касиране на вота | webcafe.bg
newscafe

КС допусна жалбата за касиране на вота

Webcafe.bg
01.06.2013, 13:03 (обновена 01.06.2013, 13:11)
вот, избори

КС ще гледа искането на ГЕРБ за касиране на изборите, но на закрито заседание

Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество искането на 96 народни представители от ГЕРБ за оспорване на законността на изборите от 12 май, съобщи „Сега".

Експремиерът Бойко Борисов на 16 май обяви, че партията ще внесе искането за отмяна на резултатите от парламентарните избори. Тогава, а и до този момент от ГЕРБ защитават тезата, че раздухването на скандала с бюлетините, открити в печатница по време на деня за размисъл, е подвело избирателите и е „изяло" проценти на партията.

Главни участници в медийната истерия бяха телевизии и сайтове, които се считаха за близки до ГЕРБ, докато бяха на власт.

От ЦИК излязоха със становище, че на 11 май не е имало политическа агитация в полза на някоя от партиите, участващи в кампанията.

На 22 май партията внесе в КС не една, а три жалби - своята и тези на РЗС и на Националния фронт за спасение на България. Партията на Валери Симеонов също се оплаква от манипулации, а хората на Яне Янев искат касиране на гласове от Турция.

Нарушенията

Бившите управляващи са посочили в жалбата, че е извършена недопустима агитация в деня за размисъл и в деня на изборите, участие в публичната част на кампанията на социологически агенции, трайно обвързани с определена политическа сила, участник в изборите. Поддържа се тезата, че изнасяните от тези агенции данни са довели до промяна на обществено-политическите нагласи за гласуване.

Според тях гласуване в чужбина е извършено в противоречие с правилата от Изборния кодекс (ИК), както и че при водене на регистъра на жалбите в Цeнтралната избирателна комисия (ЦИК) не са спазени нормативните изисквания.

Вносителите смятат, че са били купувани гласове в изборния процес в редица райони и избирателни секции.

По делото са приложени и три тома доказателства за претендираните нарушения. Наред с това вносителите са направили доказателствени искания и са поискали разглеждането на делото в открито заседание.

КС е изискал от ЦИК да предостави резултатите от проверка на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството на избирателните списъци от проведеното гласуване в Турция на 12 май.

На закрито

КС е оставил без уважение искането да бъдат изискани от Върховната касационна прокуратура материалите по образуваното досъдебно производство, предмет на което е случаят с намерените изборни бюлетини в печатницата в Костинброд.

Съдът е оставил без уважение и искането за разглеждането на делото в открито заседание.

Конституира като заинтересовани страни по делото са Народното събрание, президента, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи, министъра на външните работи, министъра на правосъдието, министъра на регионалното развитие и благоустройството, Върховния административен съд, главния прокурор, омбудсмана, Централната избирателна комисия.

Освен тях фигурират още Фондация "Прозрачност без граници", Гражданска инициатива за свободни и демократични избори, Национална асоциация "Българско сдружение за честни избори и граждански права", Фондация "Младежка толерантност", Институт за социална интеграция, Института за развитие на публичната среда, Българския хелзинкски комитет.

Oще: герб  жалба  избори  касиране  конституционен съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

1 Зелен Бетон | 01.06.201318:51

Костинбродският скандал действително трябва да е предмет на съдебен иск, разследване и санкция. И то не на един, а поне на дузина. Само че не в контекста на законността на изборите.

Това, че циркът с бюлетините бил смъкнал изборния резултат на ГЕРБ, е най-малката вреда.

Много по-сериозен е въпросът как един народен представител става говорител на явен комплот, за което му се отблагодаряват с висок пост в парламента.

Още по-сериозен е въпросът как може да се допусне един очевидно неуравновесен ТВ водещ да докара страната до психоза, жертвайки общественото спокойствие в името на собствените си мании и обсесии (и системно продължава да нагнетява раздор и неприязън сред обикновените хора, увличайки и цялата медия, която за жалост контролира).

А най-сериозният проблем е в това, че въобще е възможно политически лидери да осъществят и експлоатират подобна масова и нагла манипулация на обществените настроения в национален мащаб, и то точно в навечерието на парламентарни избори.

Борисов и ГЕРБ (и другите им дребни клакьори) не стават за ищци по тази тема. Фактът, че те подават подобен иск означава, че ще се направи опит случилото се безобразие да бъде замазано – с плиткия „аргумент“, че след като КС е признал изборите за легитимни, значи край на всякакви дискусии, свързани с темата.

Реалният ищец трябва да бъде българското общество. Защото всичко около костинбродската гавра беше не само обидно, а и унизително за всеки нормален български гражданин.

И много се надявам това да не се забравя. И да се напомня, и да се иска възмездие при всяка сериозна протестна вълна оттук нататък (каквито несъмнено ще има).

Някои неща е недопустимо да се забравят. Ако ги забравим, значи окончателно сме изгубили самоуважението си.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани