Барозу иска актуализация на бюджета на ЕК | webcafe.bg
newscafe

Барозу иска актуализация на бюджета на ЕК

Webcafe.bg
22.10.2013, 13:51 (обновена 22.10.2013, 17:25)
Ангела Меркел и Жоже Мануел Барозу

Снимка: © Getty Images

Председателят на ЕК Жозе Барозу настоява за още 2.7 млрд. евро

Европейската комисия ще спре плащанията от бюджета на ЕС на 15 ноември, ако спешно не й бъдат преведени 2.7 млрд. евро за покриване на разходите. За това е информирал председателят й Жозе Мануел Барозу в писмо до Европейския парламент.

Новината съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин. Депутатът е координатор по въпросите на бюджета на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент и съдокладчик на ЕП по дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г.

В писмото си Барозу настоява за актуализация на бюджета, за бъде избегнато обявяването в несъстоятелност на Комисията, която е изпълнител на бюджета.

Новата дупка в европейските финанси се дължи на по-малко от прогнозираните собствени приходи на Съюза. В резултат на икономическия спад, постъпленията от вносни мита и такси са с 10% под очакваните, а отчисленията от ДДС - с 2,3%.

До момента в парламента са постъпили 9 искания за актуализация на бюджета за 2013 г., а той е с 6% по-висок от разходите, с които ЕС ще разполага догодина.

"От следващата година ЕС ще бъде в реална опасност да спре плащанията и това ще засегне чувствително гражданите и общините", предупреди в изказване в пленарната зала в Страсбург Ивайло Калфин.

Според него прехвърлянето на 20 млрд. евро плащания по изпълнени проекти от тази към следващата година, ще означава, че парите ще свършат по-рано, и общините, които са основните получатели на пари по еврофондовете, ще бъдат засегнати сериозно.

Калфин съобщи, че намаляването на средствата за догодина с 8 млрд. евро в ангажименти, ще се отразят най-вече на програмите за изследвания и иновации, за младежка мобилност и информационните и телекомуникационни технологии, на които страните членки разчитат в най-голяма степен да стимулират излизането на икономиките им от кризата.

Ивайло Калфин настоя страните членки да изпълнят обещанията си, за да може парламентът да приеме разходите на Съюза, което се отлага вече три пъти.

Сред условията на парламента е отпускането на допълнително 3.9 млрд. евро за тази година, за да се намали натиска върху финансите на ЕС за догодина. Според очакванията догодина 90% от плащанията ще отидат за стари проекти, като почти няма да останат пари за нови инвестиции.

Българският евродепутат заяви, че парламентът няма да приеме поисканото от Съвета на ЕС значително орязване на разходите за 2014 г. с 8,1 млрд. в ангажименти и 4,3 млрд. в реални плащания, което е с 6% по-малко от тазгодишния бюджет на ЕС.

Сред останалите съкращения са разходите за хуманитарна помощ и за бежанците от Близкия Изток, за миграция, за поощряване на малкия и среден бизнес, за селско стопанство и за екология.

Европейският парламент предлага бюджетът на ЕС за 2014 г. да възлезе на 136, 1 млрд. евро в плащания и 142,6 млрд. в ангажименти. Страните членки държат съответно на 134,8 млрд. и  141,8 млрд. От следващата седмица двете страни ще имат 21 дни за постигане на компромис по бюджета. Ако това се случи, той ще бъде гласуван през ноември.

Европейският бюджет се формира от вноските на страните членки, които съставляват над 80% от общия бюджет, и от собствени приходи от мита, налози от захарта, отчисления от ДДС и глоби.

Oще: бюджет  евродепутат  ек  еп  жозе барозу  ивайло калфин 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-четени в webcafe.bg

Цветан Цветанов в народна носия с калпак
Оня, дето не го трият
"Булгар! Булгар!"
Наргиле
Общество
Убиец на 15

Най-коментирани