Съдебният съвет отстрани Камен Ситнилски | webcafe.bg
newscafe

Съдебният съвет отстрани Камен Ситнилски

Webcafe.bg
26.09.2013, 16:59 (обновена 27.09.2013, 11:58)
ситнилски

Снимка: © sofia photo agency

Бившият зам.-главен прокурор не подаде оставка и заяви, че ще докаже невинността си. ВСС го отстрани.

Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност за половин година своя член Камен Ситнилски, съобщи "Правен свят". Това е първото подобно решение в историята на кадровия орган.

През лятото от анонимен мейл на медиите бяха разпратени дешифрирани разговори между членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев и прокурорите Емил Христов и Иван Ванчев, в които се обсъжда кампанията около избора на съдебни кадровици от квотата на държавното обвинение през м.г. Прокуратурата започна веднага проверка за автентичността им. В последствие стана ясно, че записите са част от законно СРС - най-вероятно срещу Ванчев.

Скоро след това започнаха непрекъснати протести пред ВСС с искане за оставката на Камен Ситнилски, който е бивш зам.-главен прокурор. Той заяви, че демонстрантите са платени и призова полицията да открие поръчителите на мероприятията.

Точката за отстраняването на Ситнилски я няма дори и в допълнителните точки в дневния ред, които медиите получават непосредствено преди заседанието на съвета. Искането е от дисциплинарният състав по казуса със Ситнилски, като мярката трябва да продължи до приключване на производството.

Решението за отстраняване на Ситнилски бе взето с 15 гласа "за", 5 гласа "против", а двама от членовете на съвета се въздържаха. Отстраняването може да се обжалва пред Върховния административен съв (ВАС).

Какво лошо?

Част от членовете на съвета се възпротивиха за извънредното включване на тази точка в дневния ред. Юлия Ковачева заяви, че не се касае за непредвидено обстоятелство - ВСС е имал четири заседания от образуването на производството досега. Галя Карагьозова пък каза, че е гласувала против включването на точката, защото не е имала възможност предварително да се запознае с предложението на състава.

Галя Георгиева, която е сред вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство, докладчик и същевременно председател на дисциплинарния състав, каза, че сега внасят идеята си, защото не са искали да повлияят на избора на градски прокурор на София, тъй като имало медийни публикации, които обвързват Камен Ситнилски с въпросния избор.

Дебатите по темата обаче се състояха при спрени монитори, независимо от желанието на Камен Ситнилски всичко да бъде публично.

Наскоро Камен Ситнилски внесе сигнал в прокуратурата срещу Галя Георгиева и Ясен Тодоров, които си извадиха допуск до класифицирана информация, за да четат секретни от СРС-та по оперативни дела във връзка с дисциплинарката срещу него.

Според бившия заместник-главен прокурор двамата са извършили престъпление, защото прочетеното било разказано на колегите им, които на база на наученото образуваха дисциплинарно производство срещу него.

А според чл. 145а от Наказателния кодекс никой няма право да разгласява данни, събрани от СРС извън целите на наказателното производство. Според юристи текстът е пределно ясен и няма спор, че ако Георгиева и Тодоров са изнесли данни от прочетените СРС-та, то те са извършили престъпление. Все още прокуратурата не се произнесла по сигнала на Ситнилски.

Oще: всс  дисциплинарно производство  камен ситнилски  подслушване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани