Нарастващата употреба на мобилни телефони стои зад изчезването на пчелите и разпадането на пчелните кошери, твърдят учени | webcafe.bg
newscafe

Мобилните телефони - убийците на пчелите

Webcafe.bg
31.05.2010, 16:31 (обновена 31.05.2010, 18:44)
пчела

Снимка: © БГНЕС

Бере мед...

Нарастващата употреба на мобилни телефони стои зад изчезването на пчелите и разпадането на пчелните кошери, твърдят учени.

Необяснимкото изчезване на пчелите в последните години предизвика тревога в Европа и Северна Америка, където първоначално се смяташе, че виновни за това са климатичните промени и появата на генетично модифицирани култури. Във Великобритания например се наблюдава 15% спад на пчелната популация, което през последните 2 години е довело до увеличаване на кражбите на кошери.

Сега учените от Пенджабския университет Чандигар твърдят, че са открили причината за това, която може да бъде и първа стъпка към промяна на отрицателната тенденция. Те установили, че излъчването от мобилните телефони е ключов фактор за това явление и вероятно пречи на сетивата на пчелите.

Учените направили експеримент като сравнили поведението и производителността в два кошера, един от които бил снабден с два мобилни телефона, които били включвани по 15 минути два пъти на ден в продължение на три месеца.

След края на експеримента изследователите отчели драматичен спад в обема на кошерите с мобилни телефони и значително намаляване на броя на яйцата, снесени от пчелата майка.

Освен това пчелите били спрели да произвеждат мед. Пчелата майка в "мобилния" кошер снесла двойно по-малко яйца в сравнение с тази от съседния "нормален" кошер.

Според други проучвания пчелите в Англия изчезват по-бързо, отколкото навсякъде другаде в Европа. Налице е увеличение на броя на кражбите на пчелните кошери в света, а в Германия пчеларите започнаха да монтират GPS- устройства за проследяване на техните кошери.

Oще: мобилни телефони  пчели 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани