Ученикът няма право да демонстрира прояви на интимна близост в сградата, в района на училището и в час | webcafe.bg
newscafe

В прилично облекло и без целувки в училище

Webcafe.bg , по "24 часа" и "Труд"
15.09.2011, 10:20 (обновена 15.09.2011, 12:22)
15-и септември, новия ученически стайлинг

Снимка: © Стоян Георгиев

Новият ученически стайлинг - на снимките са 12 до 14-годишни момичета

Ученикът няма право да демонстрира прояви на интимна близост в сградата, в района на училището и по време на час. Това е записано в правилника за дейността на 32-а гимназия "Св. Климент Охридски" в София, пише в обзорен материал на "24 часа", подготвен от екип журналисти в чест на първия учебен ден.

Аргументът на директорката Нели Костова е, че в училището учат деца от 1 до 12 клас и малките наблюдават с интерес как големите се гушкат по коридорите, а това не е възпитателно.

В публикацияте се казва, че и СОУ "Йоан Екзарх Български" в Шумен също се грижи за морала на възпитаниците си и им забранява да демонстрират интимна близост.

"24 часа" припомня, че документите №1 за училищата се приемат с решение на педагогическия съвет и са съобразени с правилника за приложение на закона за народната просвета. Повечето постановки са общи, но има и уникални за отделните училища.

Според основния документ на 32-о ученикът е длъжен да не се явява с опасни обувки, като е уточнено, че се има предвид маратонки с колелца и бутонки с шипове. Забранен също е пиърсингът по части от лицето - устни, нос, вежди и др.

Ученикът няма право да влиза в училищния двор с велосипед по време на учебни занятия. Площадките са с меки настилки и при нараняване трудно се поддържат. Не е позволено да се изхвърлят предмети от прозорците на училището.

20-о училище, както и други, имат задължителни униформи. Това също е записано в правилника. Еднаквото облекло щяло да внесе по-добра дисциплина и ред, както и истинско отношение към училището. "Униформата ни е практична, панталоните могат да се заменят с дънки например, защото панталонът е тъмносин. Елементът пуловер обаче винаги трябва да съществува, защото на него е емблемата на училището", уточни Красинка Доганджийска.

В почти всички гимназии в Търново има въведени униформи. Най-строги в заложените изисквания към вида на тийнейджърите са в Американския колеж "Аркус". Забранени са фигуралните чорапогащници, чорапите са само в черно и бежово.

Едно от известните видински училища - СОУ "Цар Симеон Велики", забранява за учениците дълбоки деколтета, голи рамене, прекалено къси поли и шорти, бюстиета, пиърсинг и носенето на обеци от момчета в училището.

В Професионална гимназия "Васил Левски" във Видин правилникът определя минимални изисквания към облеклото: полите и роклите не по-къси от 10 см над коляното; обувките на момичетата да са с ток, не по-висок от 4 см; блузите и ризите не по-къси от колана на панталона или полата; не е допустимо облеклото да разкрива елементи от бельото; не е допустимо носенето на къси панталони и джапанки.

Сергей Игнатов носел жив заек

Помня, че бях стресиран първокласник, бях с едни платнени гуменки и никъде не ходех без един истински заек. Той изкара целия първи клас в ъгъла и децата го хранеха с люцерна и с какво ли не, докато накрая ме накараха да го оставя вкъщи.

Такива са спомените на министъра на образованието Сергей Игнатов от неговия първи учебен ден, които той сподели на откриването на учебната година в столичното 134 СОУ "Димчо Дебелянов", предаде БГНЕС.

За първи път от новата учебна година в училище ще "влязат" електронните учебници. Учителите ще могат да използват първото поколение такива помагала.

Първата им версия включва 45 заглавия - от буквара за най-малките, до езиковите учебници за осмокласниците. В електронните учебници е включен целият задължителен учебен материал от традиционните хартиени учебници. Те съдържат и допълнителни материали - изображения, таблици, упражнения, тестове, видеофилми, музика, снимки, схеми, географски карти.

Тази учебна година учениците са близо 600 000, само първокласниците - 63 000.

Oще: изисквания  облекло  правилник  ученици  училища  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.12.2011, 15:58

5 Sladkoto Gabito | 08.12.201116:01

от 2 клас станах емо стил или в началото на 3-не се сещам... обличах се както не се позволява смисъл носех черна пола с обеци ами черни и непрлични работи Много щастлив а във 5 клас не дават нищо е как става тази работа?! не разбирам.... ии има мн. от даскало със обеци по лицето, а един съученик на ухото една омг. се тая не харесвам условията Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

4 янаки | 16.09.201108:55

Престижните училища постепенно си решават въпроса с външния вид на учениците и донякъде и с поведението им по времето, когато са в училището. Това са предварителни условия как да се обличат и какво е позволено и какво не да се прави в училището.На който не му харесват тези правила, може да отиде в друго училище.
В останалите училища, където се осъществява на думи задължителното образование, нищо не може да се направи. Хубавото е, че поне децата са събрани на едно място и не са през цялото време по улиците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2011, 10:42

3 Ognyan Gerassimov | 15.09.201114:27

Бях на днешното откриване в 133 СОУ Пушкин, откриването беше вяло и претупано направи ми силно впечатление че НЯМАШЕ "Върви Народе Възродени", дворът им беше мръсен а учениците от горните класове замерваха с парчета от моркови които се търкаляха по земята, замерваха в тълпата без значение дали ще ударят някого и разбира се имаше пострадали!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

2 tonnes | 15.09.201112:51

Нереални глупости луд!?!?! Първо това как се облича, един ученик, зависи основно от семейството и възпитанието му. Страшно много от родителите нехаят за ценностите на децата си, а в училище тази дупка трудно би могла да се запълни. Иначе това ме разби: "...Ученикът няма право да влиза в училищния двор с велосипед по време на учебни занятия...." Давай тогава да карат по улиците, където не се знае кой ще ги отнесе... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2011, 09:38

1 paps | 15.09.201112:17

от една страна мерките може да се смятат за сравнително крайни, но пък от друга страна ги подкрепям...
Току-що бях пред офиса и пред мен мина майка с две дъщери. Едната беше малка - 3-4 годишна, другата ѝ даваш макс. 8-9 години, но как изглеждаше - черен панталон по краката, розов потник с тънки презрамки и деколте (което аз самата не бих сложила дори и на дискотека), под което изкачаше сутиен, който докарваше формата на някакъв бюст само с подплънките.. всичко останало беше празно.. Обемът на косата ѝ правеше главата ѝ да изглежда неестествено голяма... И по всичко изглеждаше, че майка ѝ няма нищо против... А това дете беше на не повече от 8-9 години...
Всъщтност сега като се замисля... мерките изобщо даже не са крайни... Ако могат да кодират и Планета ТВ, слагайки тлъста такса за канала, тогава вече ще има лъч надежда... Палав
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани