МВР охранявали на частно за 15 лв. | webcafe.bg
newscafe

МВР охранявали на частно за 15 лв.

Webcafe.bg
10.12.2013, 10:58 (обновена 10.12.2013, 13:16)
Цветлин Йовчев

Снимка: © БГНЕС

Няма полицейщина в България, обяви вътрешният министър

Столичната дирекция на вътрешните работи е служила като подизпълнител на охранителна фирма, отзовавайки се на сигнали за по 15 лева. „Поддръжката на един патрул - четири смени полицаи с възможност за почивка, гориво, ремонт на автомобила - струва по 6000 лева на месец", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Това е недопустимо, защото представлява конфликт на интереси и нелоялна конкуренция. „МВР не може да се занимава с търговска дейност, особено в тази област, в която има явен конфликт на интереси. Ние издаваме разрешения за тази дейност - и същевременно я извършваме", изтъкна силовият министър.

Договорът е сключен с фирма "Стронг-Ес" за 10-годишен срок с клауза на удължаване с още 10 години, поясни той пред bTV, но не разкри кой е подписал фрапантния договор. Стана ясно само, че споразумението е прекратено и по случая е започната проверка.

Йовчев коментира, че в момента областните дирекции на МВР са феодални владения. „Когато нямате система на контрол, тогава е възможно да стане всичко", обяви той и спомена за случаи на рекет на местни полицейски началници срещу бизнесмени.

До края на годината 10 на сто от служителите в администрацията на МВР ще бъдат съкратени, тъй като „тежат много на система". Други 5 на сто ще останат без работа до първата половина на следващата година.

Планът за бежанците работи

Вътрешният министър коментира, че за момента правителството се справя с нелегалния миграционния натиск към страната ни, тъй като охраната по границата е подсилена.

„Планът сработи и в другата посока - да извеждаме от страната тези, които нямат право на убежище. Малко ни остава да осигурим нормални условия на хората тук, да осигурим сигурността вътре и вън от центровете Ако не бяхме предприели тези мерки, щяхме да поемем 5000 души през ноември", изтъкна Йовчев.

Йовчев критикува предишните правителства за лошото управление на европейските средства за бежанци от предишния програмен период на ЕС (2007 г. -2013 г.). За това време страната ни е усвоила едва 9.6 милиона евро, което е не повече от половината от отпуснатите финансови средства.

Освен това, при предишното управление на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет по-голямата част от парите са изразходвани не за създаване на условия за настаняване, а за издаване на обучения, брошури и листовки с разясняване на правата на чужденците.

Oще: бежанци  мвр  охрана  цветлин йовчев  частна фирма 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани