Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов стават почетни членове на СБХ | webcafe.bg
newscafe

Бойко Борисов отказа да е почетен художник

Webcafe.bg
10.10.2011, 10:00 (обновена 10.10.2011, 14:14)
бойко борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Премиерът вече е и почетен член на Съюза на българските художници

Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов щяха да станат днес почетни членове на Съюза на българските художници (СБХ). Новината, разтръбена преди дни, обаче не намери шумна реализация днес, тъй като в последния момент Борисов отказа да отиде на специалната церемония от 10.30 часа. По-късно стана ясно, че отказва почетното членство. Рашидов също.

Премиерът отказал без обяснения да се яви на "Шипка"6, за да стане почетен член на СБХ. Пресцентърът на правителството съобщи, че церемонията ще е в кабинета му в сградата на Министерския съвет.

Ръководството на съюза ще гостува там, където ще бъде и министърът на културата Вежди Рашидов. В съобщението няма обяснение какво налага промяната.

По-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че не знае кой е измислил скандала около отличаването му със званието.

"Нито един плакет на мен ще ми предаде каквото и да било, затова им го върнах. Да го дадат на този, който счита, че това ми е важно" - каза премиерът. Борисов заяви, че е приел призванието на Съюза на българските художници затова, че правителството им предостави безвъзмездно сградата на "Шипка" 6.

"20 години са ги лъгали, художниците нямат сграда дефакто" - каза той. Премиерът напомни, че съгласно решението на ВКС, сградата трябваше да бъде дадена на Софийския университет. Според Борисов, ако правителството не било взело това решение, художниците можело и да стачкуват пред същата тази сграда. Сега обаче имоти ще имат и СБХ, и университетът.

Премиерът каза още, че сградата, дадена на университета се ремонтира, а за галерията на "Шипка" 6 ще предложи на Глобул догодина, за 11-ия им рожден ден, да участват заедно с държавата в ремонтни дейности, така, като днес връчиха линейки на бърза помощ за 10-тия им рожден ден.

"Плакетът струва сигурно 2 - 3 лева", каза Борисов, попитан дали ще получи отличието от Съюза на българските художници след ремонтите. На въпрос - колко картини е нарисувал, министър-председателят се усмихна и отговори, че са много и поиска да му бъде зададен по-сериозен въпрос, предаде агенция "Фокус".

Пълен гаф

Предложението беше на шефа на Съюза на българските художници Любен Генов заради заслугите им по възстановяване на собствеността на СБХ на сградата на "Шипка" 6, заради която се водеше близо 40-годишна битка със Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На заседанието си на 14 септември правителството я разреши - прехвърли безвъзмездно собствеността върху галерията на сдружение "Съюз на българските художници". Като компенсация университета, който претендира, че зданието е негово, защото е построено с дарения от братята Христо и Евлоги Георгиеви, получи сградата на бившия механотехникум на бул. "Александър Стамболийски" 82 в София.

Пред Дарик Генов аргументира предложението си така: "Званието "Почетен член на Съюза на българските художници" досега не е получавал нито премиер, нито министър. И няма нищо скандално в това. Именно това правителство разреши проблема на СБХ със собствеността на "Шипка"6... Правителството погледна сериозно на проблема и го разреши. Затова заслужава съответно уважение и благодарност от наша страна", добави още Генов.

Любен Генов заяви още, че през последните 10 години никой от бившите премиери и министри не е идвал в СБХ и не е проявявал интерес към техните проблеми. "Идвайки на "Шипка" 6 министър-председателят Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов ще видят и състоянието на "Шипка" 6, защото ние имаме доста проблеми оттук нататък с реновацията на тази сграда.

Когато едно правителство е заинтересован от проблемите на някакво съсловие хора, защо това трябва да го превръщаме в скандал, напротив - това е нещо много хубаво", смята шефът на СБХ Любен Генов.

СУ водеше дела срещу СБХ за неоснователно обогатяване за сметка на университета. Според юристите на университета теренът, върху който е построена галерията, е дарение от братята Евлоги и Христо Георгиеви.

Висшето училище разполага с документи, че преди 40 години там са били спортните училища на университета. Намеренията на ВУЗ-а бяха, при евентуална победа в съда, на "Шипка" 6 да бъдат изградени аудитории, като по този начин ще отпадне нуждата студентите от СУ да пътуват от Ректората до по-далечни корпуси като тези на Четвърти километър.

"Скандал в случая няма, поводът е основателен, защото това правителство разреши проблема на Съюза на българските художници (СБХ) със собствеността на "Шипка" 6. Това каза председателят на съюза Любен Генов, цитиран от Dariknews.bg, по повод несъгласието на на скулптора и председател на контролната комисия проф. Велислав Минеков премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов да станат почетни членове на организацията.

Според Минеков решението за тази номинация е взето след "странно допитване по телефона на част от УС на СБХ и след изрично настояване от министъра на културата от петък - 7 октомври, без обсъждане и дискусия сред съюзните членове и без одобрението на контролната комисия на СБХ.

По думите на Минеков това събитие е рекетьорски акт, в замяна на което правителството да потвърди изцяло законните права на СБХ върху прилежащата му сграда на ул."Шипка"6.

"Разплащането с титли за решението на една дългогодишна неправда, съществувала благодарение на смирени ръководства на СБХ, в комбинация с държавно малокултурие, е преднамерено унижение и дело на паразити спрямо всички почтени хора, държали четка и длето", посочи още той. Според него тази награда ще бъде връчена на лица, станали създатели на "помийната яма, наречена "Музей на социалистическото изкуство", заченат в беззаконие, отмъстителност, завист и природен примитив.

От своя страна Любен Генов заяви: "Ценим искрено позицията, отношението и волята ви при вземането на това съдбоносно за нас решение. Знаем, че без упоритите ви усилия това нямаше да се случи, затова чрез удостояването ви със званието "Почетен член на СБХ" искаме да изразим своята най-голяма признателност", се посочва в благодарственото писмо от СБХ до Борисов и Рашидов.

Oще: бойко борисов  вежди рашидов  любен генов  сбх  сграда  художници  шипка 6 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

6 Bobby_gBG | 10.10.201120:53

Ауууу колко благородно. Мале мале добрия бате бойко що добро дело е сторил... Смее се

Да се пита човек онези слагачи от СБХ къв точно са го мислили като го "номинираха"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 10.10.201115:49

Въпреки,че коментарът ми от 12.27 ч е преместен под материал,обновен след 14 ч,ще упорствам за да кажа,че според мен Борисов е направил грешка,като е отказал на художниците за плакета от 3 лева.И грешката е в това,че като премиер е по-вреден,а дори опасен за България,отколкото
като художник,музикант или талантлив телевизионен актьор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 10.10.201115:42

Въпреки,че коментарът ми от 12 h 27 m
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2011, 13:57

3 oncho1923 | 10.10.201114:05

Магистрали светли, прави Бойко сам ще ни направи.
Със пестника си железен, ще пробие скална твърд.
С шепата си великанска, ще изрови пръст балканска.
Ще насипе с много страст, магистрален пласт след пласт
С грацията си умела, ще постави мантинела.
И без много подготовка, ще изпише маркировка
Да ни сочи в тъмнината, пътя прав към светлината.
Там в далчените простори, Бойко път ще ни проводи
Да вървиме с бодра крачка, Да не мислиме за стачка.
Да му махаме щастливо, И да блееме лениво.
Туй слухът му да погали, А на вред са магистрали
Вярно няма живи хора, Те са всички във простора
Има само кротко стадо, С празен поглед, много гладно
Ала има магистрали, Бойко сам ни ги направи
И овцете блеят жално, Някак тъжно, магистрално.
Ала Бойко не ги чува, Магистрали той сънува
Към Европа и света, Сочи крепката ръка.
Те не знаят, не разбират, Бойко ще ги ориентира
Ще им сочи пътя нов, Към прогрес и висини
Към сияйни бъднини.,
Но овцете блеят жално
Някак тъжно и банално,
Там где светлина струи
кланница се днес строи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 10.10.201112:27

БСП се представя за наследница на БКП.А Б.Борисов никога не е напускал редовете на БКП.В този смисъл той не се нужда от повторно приемане.По скоро ме въодушевява факта,че освен водещ по телевизията,политически шоумен с лентички,футболист и учен,вече е майстор и на изобразителното изкуство.Неговите циркаджилъци са непознат,изумителен феномен! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 10.10.201111:03

„......... заради заслугите им по възстановяване на собствеността на СБХ на сградата на "Шипка" 6, заради която се водеше близо 40-годишна битка със Софийския университет "Св. Климент Охридски".”

Нормална реакция към благодетел, направил дарение. И жест, който засрамява БСП, на които Бойко Борисов подари паметника на Бузлуджа, а те ако не е подходящо да го направят почетен член на ВПС на БСП, то можеха да го направят почетен член на организаията си в Банкя.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани