Брюксел за мораториума за земята: Вижте си договора за членство | webcafe.bg
newscafe

Брюксел за мораториума: Вижте си договора за членство

Webcafe.bg
23.10.2013, 10:26 (обновена 23.10.2013, 17:07)
Европейска комисия

Удължаването на мораториума няма да мине заради договора за ЕС

Сътвореното от парламента вчера удължаване до 2020 г. на мораториума за забрана да се продават земи и гори на чужденци по всяка вероятност няма да просъществува.

Над него стои подписаният от България договор за присъединяване към ЕС, където е фиксирано, че забраната отпада от 1 януари 2014 г. Но значително по-реална е опасността от налагане на наказателни санкции на страната ни за неспазване на договора.

Външният министър Кристиан Вигенин очаква "сериозни последици за държавата", след като 59 депутата от БСП заедно с народните представители от ГЕРБ и "Атака" одобриха новия срок. ДПС не го подкрепиха и заявиха по-късно, че ще поискат от президента да сезира Конституционния съд.

Ако новият срок реално трябва да действа, това означава промяна в Договора за присъединяване на България към ЕС, след което тази промяна трябва да се ратифицира от парламентите на останалите 27 страни-членки на общността.

Най-вероятно ще има промяна в отношението на Съюза към България, изтъкна Вигенин в интервю за БНР.

Европейските страни-членки могат да отговорят на българските власти с реципрочни мерки, включително с удължаване на ограниченията за трудовия си пазар за българи, които трябва да отпаднат от 1 януари 2014 г., прогнозира агенция Ройтерс.

"Договорът за присъединяване е международноправен договор, който ние сме ратифицирали и сме длъжни да изпълняваме. И не съм убеден, че ние можем да вземаме решения, които стоят по-високо от този договор", каза Вигенин.

Той отдава решението "единствено на субективните страхове, че някой ще дойде и ще изкупи българската земя". Освен това, чужденци могат да купуват българска земя и при сегашните ограничения, ако регистрират фирма у нас, за което им трябват само 2 лева (за ЕООД).

Такива решения дискредитират България, тъй като до този момент страната никога не си е позволявала да нарушава ангажименти, поети по силата на международни договори.

Въпреки това обаче външния министър смята, че правителството трябва да се съобрази с решението и да направи възможното то да бъде реализирано "доколкото е възможно".

Лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов излезе с нова теза: че удължаването на мораториума било заради бежанците.

"Решението за мораториума върху земята е взето от 54 депутати от БСП и ГЕРБ, без значение от вота на "Атака". Ние обаче взехме това решение с ясното съзнание, че Орешарски бързо трябва да отива в Брюксел и да се договаря с колегите мораториумът да се удължи, като им обясни колко е различна ситуацията към днешна дата от тази, когато сме присъединявани към ЕС. Хилядите бежанци създават различна обстановка в България в момента.

Ние сме на границата на ЕС. Ние сме подложени на най-голямата бежанска вълна и нищо не налага да поемаме тези рискове в момента. Трябва да им се обясни на хората в Европейската комисия, че ние искаме малко отлагане, защото регионът ще бъде различен след 7, 8 или 10 години", обяви Борисов.

Решението на парламента за удължаване на мораториума върху купуването на земи от чужденци е изцяло политическо действие, което не произвежда политически последици и противоречи на Конституцията. Това заяви зам.-шефката на на ПГ на Коалиция за България Мая Манолова в интервю за TV7.

То възлага на Министерски съвет да предприеме действия и актове за налагане на мораториум върху продажбата на земи до 2020 г.

"МС не е органът, който налага мораториум. Той може да поиска от ЕС преразглеждане на договора за членство на България. Има изявление на ЕК, според което, това едва ли ще се случи", заяви Манолова. Най-много България да получи наказателна парична санкция от ЕК за нарушаване на клаузи от присъединителния договор, която се определя като част от БВП, прогнозира тя.

Това, което може да се направи, според нея, за да бъде защитен българският национален интерес, е да бъдат наложени допълнителни ограничения пред евентуални купувачи на земеделска земя - чуждестранни физически и юридически лица, така че на практика да се осуетят подобни сделки или да се минимизират.

Например чужденец да има право да купи земя, ако е живял 5 години в страната, ако евентуално се е занимавал 7 години със земеделие и др.

Манолова обяви, че ще подготвят и внесат такива промени.

Oще: атака  герб  дпс  европейски съюз  земя  кристиан вигенин  мораториум  парламент  продажба  чужденци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

3 Bezpartien | 24.10.201300:58

Конституция на Горната Земя

Чл. 1. Горната Земя е общество на горни хора.
Чл. 2. Долни хора не могат да бъдат жители на Горната Земя.
Чл. 3. Горните богатства не могат да се ползват за долни цели.
Чл. 4. Горната Земя е плоска. Никой на Горната Земя не може да е по-високо от друг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 23.10.201321:58

Явно в България има огромно множество лумпени, които не осъзнават, че който и да купи земя в България /а става въпрос за граждани на Европейския съюз, не за когото и да било, т.е. хора, с които ние уж искаме да сме едно цяло, част от един съюз/, той не може да я вземе и да я отнесе някъде другаде - тя остава в границите на тази страна и върху нея продължава да действа българското законодателство - такова, каквото го приеме нашето народно събрание.
Имаше една приказка, че ако глупостта можела да лети... много хора от България щяха да засрамят Супермен.

От друга страна се страхувам, че едно продължение на ограниченията за достъп на българи до европейските трудови пазари, може да е нещо, което да се хареса на политици и всякакви властовици /както и безспорно на българските "бизнесмени"/ и от двете страни на европейската ни граница.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

1 GETI | 23.10.201317:58

Евреин и турчин (Вигенин-Местан) злословят относно български избор за българска земя.Казаното от народа-да държиш камък в една ръка,хляб да показваш в другата е бледа истина пред коварната безочливост на тез дваминцата.
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани