Турция обвини ЕС в тесногръдие | webcafe.bg
newscafe

Турция обвини ЕС в тесногръдие

Webcafe.bg, по ЕurActiv, Reuters
02.01.2013, 16:05 (обновена 03.01.2013, 11:13)
ес

Снимка: © Getty Images

Вчерашният "болен човек" край Босфора е готов да помогне на закъсала Европа

Турция обвини Европейския съюз в тесногръдие и предразсъдъци. Повод е последният брюкселски доклад за напредъка на ислямската страна в преговорите за присъединяване, за който Анкара твърди, че подкопава доверието на турците в съюза.

„Докладът за напредъка на Турция е засенчен от по-субективно, произволно и предубедено отношение", заяви европейският министър Егемен Багиш.

За него е неприемливо това, че Европейската комисия е пропуснала да отчете „смелите" реформи на Турция през изминалата година. В резултата се стопявало доверието към съюза сред турското общество.

Анкара написа доклад от 270 страници върху европейския доклад, в който изтъква реформите, които е направила.

„Днес в Европа няма правителство, което да е по-реформистко от нашето. Докато страните от ЕС се борят с кризата, нашета държава преживява най-демократичния, благоденстващ, модерен и прозрачен период в историята си", допълва Багиш.

До момента страната е изпълнила 13 от общо 35 глави в преговорния процес. Стремежът на Турция е да се присъедини до 2023 година, въпреки отслабващата вътрешна подкрепа за това.

Турция започна преговорите за присъединяване през 2005 година, но спорът с Кипър, чиято независимост Анкара не признава, както и френско - германската опозицията блокират напредъка.

Спирачката натиска и Европейската комисията, тъй като не са покрити критериите за спазване на човешките права, свободата на словото и религията.

В предишен коментар Багиш заяви, че евродокладът, изнесен през октомври, не е обективен, загърбва даването на повече права на религиозните малцинства и замита критиките към съдебната система.

Като примери турският доклад цитира промени в областта на правораздаването, образованието, трудовите права.

Oще: анкара  европейска комисия  европейски съюз  ес  преговори  присъединяване  турция  човешки права 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

8 MacAllister | 03.01.201323:13

Абе Турция е двойнствена страна - разкъсана между модерното и традиционното ориенталско. Разкъсването е и в много повече смисли от само религия и история. Не мисля, че тъмното минало е аргумент - всички го имаме, по-добре е да сме обективни и да признаем факта, че такава противоречивост често служи и като стимул и двете страни на монетата да са по-чисти и по-ревностно поддържани, отколкото там, където всичко си върви нормално. В тоя смисъл мога да се съглася, че в някои части на Турция има по-демократично поведение, отколкото в много части на Европа, но и обратното е вярно в други части и други хора в Турция се хващат с исляма и с маниакалния национализъм като форма на противопоставяне на промените. Тлеещата опасност за разцепване по кюрдска линия също не е нещо, което искаме да си слагаме в къщата.

Излиза, обаче че въпреки моето нежелание да приемам предразсъдъци изводите към които клоня са близки до тия на по-националистически настроените. Турция е опасно разкъсана от таящи се противоречия, а е прекалено голяма - приемането й в ЕС може да се окаже взривоопасно включително и за оная част от турците, които следват Европейските ценности повече от ориенталските - една мечешка услуга и за тях и за нас. Трябва поддръжка и подкрепа, но не мисля, че Европа има капациета да вкара на свой терен такава потенциална бомба. ЕС трябва да търси начини да променя Русия - не в член на ЕС - това не може да стане по много повече причини отколкото властта на Путин, но като част от някаква двойствена Европейска култура, от която Русия така или иначе е част. Все пак в историята на Европа Русия винаги е играла важна и много често решаваща роля. За каквато и да я считате, тя е била и е определящ фактор за много неща в Европа, пък дори и в ролята на полудив източен край на континента. Добрите и стратегически предвидими отношения с Русия могат да акумулират около нея ония страни, които не могат директно да се слеят със западната част на Европа по много по-естествен, безопасен и в крайна сметка плодотворен начин. Тук идва ред на страха от увеличено влияние на Русия, но страха е лош съветник, а много от националистите и наши и други Европейски такива вероятно биха се съгласили, че е по-добре противника все пак да е "наш", а не съвсем чужд по история и култура, нали?

Стабилна Русия в относително по-демократизирана форма може да бъде гарант за удържане и дори частична асимилация на изтока по Европейски образец. Директните опити за същото са осъдени да водят до опасни противоречия и трусове. Хубавото е, че подобна политика би била добро и за отделния човек - и за руснака и за европееца, а Турция би могла да намери балансирано и изгодно място за себе си в тая схема, без за това да са нужни грандиозни усилия. Абе казано с други думи - изхвърлянето на евробюрократите и мечтателите за едноцветни петна на карти не са пример за стратегическо мислене, а само признак за лекомислие и пренебрегване на реалната ситуация. Индикациите за приложимостта на такъв подход всички ги виждаме, остава да приемем фактите и да не ритаме срещу ръжена, особено пък, ако той ни води случайно в смислена посока.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

7 Божидар Гюлмезов | 03.01.201308:33

Свиньо долна я млъкни.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

6 aryan | 03.01.201302:45

Deowin ,нелогичните ти нападки и поведение ми говори за някаква прикрита женска същност на твоя организъм.Ако се чувстваш незадоволена и празна ,има изобретени уреди които може би ще ти помогнат да запълниш празнотата.Не е срамно да бъдеш себе си,смешно е да се опитваш да бъдеш друг.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 03.01.201301:28

че са тесни у гърдите е ясно... мога да го приема.. некакси..
ма че са широки у гъзо вече ми идва у повече!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 03.01.201301:19

Прави каквото казвам, не каквото правя, а?

>Бъди така учтив

В същите параграф със:

>Прасчо
>свински образ
>морално и умствено пропаднали типове

Аз не моля за евтина учтивост, но ако ти държиш на нея и я изискваш, то сигурно е добре да започнеш с личен пример.
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

3 aryan | 03.01.201300:24

Прасчо,коментирай статията ,а не моето междуушно пространство.Бъди така учтив (ако това въобще е възможно с този свински образ ) и не се заяждай с мен ,възпитан съм да не влизам в спорове с морално и умствено пропаднали типове.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 02.01.201320:54

aryan, като гледам какво пишеш и как, май предците ти, разбирай още маймунските такива, успешно за те предпазили и от развитие в междуушното пространство. То вярно, че някой трябва и да бере бананите, ама не разбирам защо си хабиш времето пред клавиатурата.
   

оценка

+0 -7

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

1 aryan | 02.01.201317:39

Исляма е в разрез с европейските ценности и не тесногръди ,а изключително тъпи трябва да са политиците от "Белите държави " да допуснат Турция в ЕС . С това си действие ще се подиграят на предците си които с много жертви са запазили Европа от безмозъчните ,грабителски орди на османлиите.Икономическите интереси на Германия и Франция също не позволяват да бъде допуснат огромен производител на евтини стоки в общия пазар.Най добре да се ориентират на изток където им е мястото.
   

оценка

+8 -0

Най-коментирани