Цветан Василев чака помощ от Оманския фонд за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев чака помощ от Оман за КТБ

Webcafe.bg
04.08.2014, 17:01 (обновена 04.08.2014, 17:22)
цветан василев

Снимка: © vassilev.bg

Мажоритарният собственик на КТБ очаква помощ от Оман за справяне със ситуацията

В най-скоро време ще има конкретно предложение за справяне със ситуацията около КТБ, като то ще бъде отправено от консорциум инвеститори, в който влиза и Държавният фонд на Оман. Такова очакване изрази мажоритарния собственик на банката Цветан Василев в изявление до медиите. Оманският държавен фонд държи 30% от капитала на КТБ.

За пореден път Василев заявява, че срещу него и банката му има заговор, замислен и реализиран с помощта на цялата държавна машина.

В изявлението си банкерът обвинява следствените органи и прокуратурата в арогантност при събирането на доказателства. Според банкера резултатите от Доклада на квесторите показват несъстоятелността на тезите на „организаторите на погрома и на техните асистенти".

„Мислите ли, дами и господа, че има банка някъде по света, която би могла да издържи на подобен "стрес тест", на който беше подложена КТБ АД? Гарантирам Ви, че няма такава", казва Василев, като обвинява в лъжа управителя на БНБ Иван Искров, премиера и министъра на финансите.

Банкерът изказва предположение, че „някои" не са харесали подкрепата на КТБ към индустрията или са харесали работещите активи на банката. "Съвсем неслучайно тяхното основно, трудно изразяващо се на разбираем език оръдие, се появи като изпълнителен директор на една от най-атрактивните фирми", пише още банкерът, без да конкретизира кого има предвид.

Цветан Василев твърди в обръщението си към клиентите на банката, че държавата няма никакви средства и намерения да изплати задълженията на КТБ към тях. „Нейните представители показаха двойните си стандарти. В резултат на "мъдрата" политика на Орешарски, Чобанов и компания неизпълнението на приходите в бюджета достига 2 милиарда лева", казва още той.

Василев обвинява „безотговорната политика на всички държавни институции в този казус" за ситуацията на банката в момента.

Преди дни БНБ обяви, че ще удължи специалния надзор над КТБ, защото до 20 октомври трябва да приключи цялостната оценка на активите на банката. Преди това отварянето на банката беше отложено вече веднъж - тя не отвори на 21 юли, както първоначално беше обявено, а по-късно се очакваше да отвори врати на 21 септември.

Oще: банка  банки  бнб  инвеститори  ктб  надзор  оман  омански държавен фонд  специален надзор  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани