Борисов го харесва работническо-селската класа | webcafe.bg
newscafe

Борисов го харесва работническо-селската класа

Webcafe.bg
10.07.2011, 10:34 (обновена 10.07.2011, 10:48)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Онова, което по времето на Живков беше работническо-селска класа, сега просто е останалата част от населението, които си го харесват и не желаят да прекарат един ден без него

Това, което направи Бойко Борисов с обществото в България много прилича на онова, което навремето направи неговият вожд и учител Тодор Живков, заявява в интервю за БГНЕС журналистът Александър Андреев, главен редактор на българската секция на радио "Дойче веле".

"Той много хитро успя да раздели обществото на малцинствена интелигенция и елити, които вече нямат никакви канали за въздействие и никаква възможност техните съобщения да достигнат до масата. И онова, което по времето на Живков беше работническо-селска класа, сега просто е останалата част от населението, които си го харесват и не желаят да прекарат един ден без него.

Това е изключително хитро разделяне на обществото на един незначителен елит от интелигенти, хора на умствения труд и на останалата част, между които почти вече няма комуникация", казва Андреев.

Според журналиста това са манипулации, които във всякаква обществена система могат да се случат. "Подобни неща правят и Уго Чавес, Фидел Кастро, Лукашенко в Беларус. Някои свеждат това до популизъм. В някакъв смисъл това е и популизъм. За мен откритието по повод този "Ден без Бойко Борисов" е именно много умелото и невидимо разделяне на обществото на тънък елит и на мнозинство, което не иска и не харесва този елит. Освен това нали Борисов казва, че има своя социология и тази негова социология еднозначно трябва да му говори: "Тези хора, широките народни маси, работниците и селяните, те харесват. Онези единици, които се правят на интелектуалци и интелигенти, те не те харесват". Не случайно той си взе за министър на културата квинтесенцията на некултурното нещо в лицето на Вежди Рашидов, а това е единствената позиция, на която е необходимо да има човек, прочел книги, който има някаква представа от култура".

Според Андреев противодействието на това ще става бавно. "Става дума за образование, за равнището на учителския труд, учителската квалификация, какви хора, излизат от училищата, какво им се предлага по медиите. За една седмица излязоха два нови булевардни вестника. Малкото сериозни български медии почти креят. Изправя ми се косата от онова, което децата чуват в училище. Забелязвам едно непрекъснато помпане на съвършено нелеп патриотизъм и национализъм, но това е една от последните опори, оставащи на хора в много несигурно положение.

Отново се оказва, че Александър Македонски е едва ли не българин, Потопът се е случил едва ли не пред вратата на България, непрекъснато се откриват някакви чутовни факти, които затвърждават величието на български народ. Докато в училищата не започне да се учи по една по-нормална програма, престане да се помпа този национализъм, докато учителите не започнат да отварят очите на децата, че има и друг свят и че няма нужда да се взираме в пъпа си и да не знаем какво се случва навън. Процесът трябва да е много бавен и мъчителен, докато хората стигнат до извода, че министър-председатели като Бойко Борисов едва ли са най-добрият възможен избор на една нация", твърди журналистът.

В един от големите германски вестници имаше публикация за присъдата на братя Галеви. От дни наред нищо не се е появявало за България, а онова, което те забелязват веднага, е това нещо т.е знае се, че в България има проблеми със съдебната система и се упражнява натиск. Целият този комплекс може да доведе до там, че поне съдиите да придобият малко повече авторитет и независимост. Моята гледна точка е, че заразата на корупционните проблеми е в брънките от МВР през следствието и прокуратурата и че често пъти при съдиите попадат дела, които няма какво друго да правиш, ако си честен и спазваш закона, освен да ги върнеш.

Oще: бойко борисов  елити  интелигенция  общество  селска класа  тодоро живков  уго чавес  фидел кастро 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.07.2011, 13:18

16 pavel angelov | 13.07.201122:46

Ще си позволя да прокоментирам интервюто на уважавания от мен журналист г-н Александър Андреев относно политиката и методите на премиера ББ в горния материал. Преди всичко разделението в обществото съществува откакто съществува и самото общество. Хората се групират по интереси, по професии, по предпочитания, по душевна нагласа и по хиляди други причини.Много трудно е да промениш тяхната принадлежност без революционни процеси. По-логично е да се приеме, че истинският водач-политик е съпричастен към най-мощната група и затова става неин представител и, евентуално, ръководител на цялата общност. Такъв е случаят с премиера г-н ББ. Елитът, към който несъмнено се причислява и г-н Андреев, има право да критикува деянията на всеки властник, но това не значи, че ще отричаш въпреки успехите, всеки, който не е от елита!
Относно образователната система съм съгласен с всички негови забележки за плачевните резултати от нея, но мисля, че патриотичното възпитание не значи непременно ксенофобия и шовинизъм-ние страдаме от прекалено самоподценяване и малко повече твърдост при защита на националните интереси е задължителна.
За съдебната система г-н Андреев явно е на страната на съдиите, но той вероятно не знае, че тяхните възнаграждения се равняват с тези на министрите. И че благодарение на своята компетентност те пренебрегват явни закононарушения заради дребни пропуски на все още млади и неопитни следователи- а това е удар на доверието в системата!
Общо взето, г-н Андреев пъха ръката си в самата рана на обществото, но за съжаление той не дава никакви насоки за изправяне. За подозрителния читател той чисто и просто настоява за промяна на статуквото засега - а после?? Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 20:13

15 Stanislav Todorov | 11.07.201113:59

Тая статия ме разби. Автора няма собствено мнение , ами цитира някой си журналист.. Много готино така, някой пише глупости, вие режете и пишете и вие същите глупости. Голям труд??? А коя е тая класа така и не разбрах.
Колко селяни има сега в държавата??
Как Бойко ограничава всички деца и хора, като всеки има интернет и компютър ?
Как е ББ като Уго Чавес , след като не са ви отсекли главата за дето сте написали тая статия?
Отидете за няколко години в държавите които цитирате , да видите какво е диктатура и как на всеки 5 метра има хора с калашници. И чак тогава пишете каквото ви падне.
Вярно България е зле, ама вие сте още по зле.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

14 ideyazabulgaria | 11.07.201111:41

Много нискокачествена статия сте цитирали.
Каква ”работническо селската класа”, какви ”елити”, каква ”малцинствена интелигенция”, какви 5 лева?
За Борисов гласува охранителния бизнес, който за позора ни пред Европа стана с най голям дял в сегашната българската икономика от числено 150 000 охранители + техните семейства, +400 000 купени цигански гласа= общо 27% от гласувалите избиратели, а останалите 13 % бяха подарени на ГЕРБ от ”мъртвите души” във списъка от БСП и ДПС които владееха ЦИК. Известно е, че коментаторите на българската редакция на ”Дойче Веле” са плоски СДСари, понеже СДС успя в навечерието на демокрацията да я купи, използвайки оказаното ни ”доверие” на нейните предишни западни собственици, че България е ”станала демократична страна с демократично мислене” за една нощ и половина. СДС е партията, която е бълвала най- голяма дезинформация за обществото и то съзнателно! Д-р Георги Чакъров
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2011, 22:00

13 nada_noname | 11.07.201103:42

Харесват го само, муттренската класа и жените над 40-те в менопауза и мечти за "подмладяващ" секс с простак. Общо взето го харесва мат`риала с надежда за "лесен" живот и улични(ци)те кучета и кучки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

12 Frida | 11.07.201103:18

в бг отдавнаняма класи - само касти - родово-племенната върхушка, дворния слугинаж - пазванти с пагони или без, домашни жреци и гадатели и баядерки с евнуси-пазачи, те. културо-масовици. всички останали са доставчици, т.е. данъкоплатци. значи, кастата на културо-масовиците работи по съвместителство -с едната ръка прави чалга, а с другата й дърпа ушите.
за националния ефир и екран отговаря жреческата каста на историческото минало и европейското бъдеще, с леки допуски на завършилите елитни школи дечица на племенните вождове, съребрени роднини на пагонаджиите и прим-балерини за по едно лято. важното е екранът да плътно запълнен, а ефирът - непробиваем от реферати, модули, програмни схеми и пр.формати. там е властта, , там е силат,там са парите. щото банките са в ръчичките на едни женички в плажни рокли и пеньоарчета на семейни начала. а как ше се наричат от екрана доставчиците - работническо-селска, комбайнерска, земеделска, животновъдна, обслужваща, туристическа, фризьорско-козметична, маникюро-педикюристка, масажистко-одалистка,бакалска и т.н. и т.н. класа, няма значение. на който не му харесва - има си летища, пристанища и гари, кви капитализми, социализми, кви класови бори, кви народни маси и опиуми за тях?
отживелици
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

11 pueblo | 11.07.201101:55

Смее се до плешивия малоумник под мен:
добре е да смениш дилъра!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 00:06

10 Мирослав Чернев | 10.07.201121:40

Моите уважения към Бойка Бъчварова. Всичко останало е един неумел опит за натъкмяване на действителността каквато е удобна някому. Много пъти съм писал, пак ще повторя : Журналистиката е власт. Хората занимаващи се с класификации я определят като четвърта. Авторите на статията обаче също като повечето си български събратя не желаят да я упражняват. С всичките и отговорности и задължения. Желаят да я ползват. Като инструмент. Ако повториш нещо сто пъти то става истина. Е господин Андреев, го е казал. Те ще го повторят, нищо че няма елементарна връзка с действителността. Политическият елит на България, с малки изключения никога не е бил част от интелектуалния. Нещо повече - за българина тези от властта никога не са били част от живота му. Вярно, че Бойко Борисов дойде във властта през задната врата. Но той никога не се е радвал на толерантност от страна на журналистите. Никакви сто дни, или ден дори. Ако авторите на статията си направят труда да прочетат форумите под статии за него, ще констатират огромното количество помия сътворена от хора, трудно определими като интелектуалци.
Вменявате на настоящия премиер грехове, направени от предшествениците. Нито е измислил чалгата, нито национализма. Досега съдебната ни система беше безгрешна, сега може би не но заради МВР. В цяла Европа, изграждането на инфраструктурата е полезно само при нас вредно. Преди имаше клиентелизъм, сега мафия. Не мислите ли че всичко е много прозрачно? И идва да затвърди позицията на журналистическия елит, като част от политическия, а не интелектуалния?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

9 pueblo | 10.07.201116:09

Смее се аааааааааа.......добро утро!
както много правилно преди години се пошегуваха(уж се пошегуваха де) в ефира:

-знаете ли, защо в бг никога не може да избухне гражданска война?
-защото всички са селяни.......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

8 MacAllister | 10.07.201115:52

Стига с тия банки, де! Единствената сигурна защита от финансовите институции е дълбоко залегналата културна идея да не харчиш преди да си спечелил иначе, каквото и да направиш някой ще запълни вакуума на търсенето. Ако пък стигнеш по-далече (както някои искат) да възложиш на 3-то лице (държавата например) да ограничава изкушенията предлагани ти от дявол превръщаш ангела си пазител в гявол.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 10.07.201115:00

Отдавна няма работническо-селска класа. Превърна се в работническо-селска мафия. Цяла армия от неработещи и неселски (по месторождение) тарикати, които вилеят по улиците, перчат се, търсят далавера, плюят каквото и по когото им падне и търсят политикът, който най-много ги кефи. Най-голяма част от тази армия е съсредоточена по крайните квартали на големите градове, особено в София, обича да мрази и обижда, а после да се оплаква и да ненавижда съдбата си. Е, как няма ББ да е гуру на такава неработническо-неселска армия?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани