Министерският съвет предлага на президента поименно да подпише укази за отзоваване на всички посланици-агенти на Държавна сигурност | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът поиска от президента да отзове ДС-посланиците

Webcafe.bg
23.12.2010, 14:52 (обновена 23.12.2010, 17:16)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

След като президентът си е позволил да каже, че правителството е назначило тези посланици, днес с министерско постановление се предлага на президента да върне всички посланици - агенти на ДС, стана ясно от изявлението на Бойко Борисов

Министерският съвет предлага на президента поименно да подпише укази за отзоваване на всички посланици-агенти на ДС, съобщи премиерът Бойко Борисов днес след заседанието на кабинета. Посолствата щели да се управляват от временно изпълняващи длъжността.

По Конституция президентът подписва указите за назначенията на посланиците и тези за отзоваването им. За генералните консули съгласието му не е необходимо.

Кабинетът предвижда мярката да засегне дипломатите, назначени както от настоящето, така и от бивши правителства, а при завръщането си дипломатите да останат на работа във Външно министерство.

Президентът Георги Първанов съобщи вчера, че не възнамерява да отзове всички дипломати, огласени от Комисията по досиетата, като сътрудници на Държавна сигурност. По данни на комисията става въпрос за 45% от всички настоящи и бивши посланици, както и генералните консули на България в други страни.

"Не приемам подобен бланкетен подход. Предлагам да седнем с премиера и да разгледаме всички отделни случаи, за да се види  какво е правил даденият човек като сътрудник на ДС, кадърен ли е ли не", каза Първанов в интервю за БНТ. Той добави, че досиетата на агентите могат да бъдат качени в интернет, за да се види кой какво е вършил.

Кабинетът обяви, че ще се възползва от правомощията си да реши, без допълнително одобрение, да отзове генералните консули. В началото на 2011-а ще бъде обявен конкурс по правилата, функциониращи в европейската дипломатическа служба, заяви днес министърът на външните работи Николай Младенов. Той обясни, че това ще стане с подзаконов нормативен акт.

Казусът с дипломатите ще завърши през януари с дебат в Народното събрание, стана ясно от изявлението му.

Имало различни варианти на промени и предложения в Закона за дипломатическата служба. Според външния министър се работи в посока да се облекчи административната структура на МВнР и да се отвори дипломатическата служба за млади хора.

Ситуацията, свързана с досиетата, е част от промени, които ще бъдат гледани в Министерски съвет в цялостен пакет, обясни Николай Младенов.

Oще: божидар димитров  бойко борисов  дипломати  дс  николай младенов  отзоваване  посланици  президент  укази 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани