Папата призова да спрем с култа към парите | webcafe.bg
newscafe

Папата призова да не се кланяме на Златния телец

Webcafe.bg, по BBC и Франс прес
17.05.2013, 11:26 (обновена 17.05.2013, 11:43)
Папа Франциск

Снимка: © Getty Images

Солидарността, която е богатството на бедните, често се смята за контрапродуктивна, тъй като противоречи на логиката на финансите и на икономиката, каза папата

В една от най-откровените си речи, откакто седна на престола на Свети Петър, папа Франциск призова световните лидери да сложат край на култа към парите и да направят повече, за да помогнат на бедните.

Главата на Римокатолическата църква, който е от ордена на йезуитите, предупреди, че несигурността се увеличава в много региони по света, като в същото време намалява радостта от живота в развитите страни.

"Поклонението на израилтяните пред Златния телец намира днес нов и безсърдечен израз в култа към парите и диктатурата на икономиката, която е безлична и е лишена от истинска насоченост към човека", каза Франциск.

Той подчерта, че радикални идеологии за свободния пазар създават "нова невидима, понякога виртуална тирания на материалното, като хората са смятани за потребителските стоки".

"Солидарността, която е богатството на бедните, често се смята за контрапродуктивна, тъй като противоречи на логиката на финансите и на икономиката", каза папата.

"Докато доходите на малцина растат, тези на мнозинството намаляват", констатира Франциск и призова за глобални финансови реформи от полза за всички. "Нека финансовите експерти и политически лидери в страните ви обмислят думите на свети Йоан Златоуст: "Да не споделяш благата с бедните, значи да ги ограбваш", обърна се той към посланиците.

Папата осъди широко разпространената корупция и егоистичното избягване на плащането на данъци, които придобиват световни измерения. И посочи, че зад този начин на мислене се крие отхвърляне на моралните принципи и на Бога.

Oще: бедни  богати  златния телец  култ  пазар  папа франциск  пари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани