Властта мисли за отсрочка на забраната за скрап | webcafe.bg
newscafe

Властта мисли за отсрочка на забраната за скрап

Webcafe.bg
15.07.2014, 18:56 (обновена 15.07.2014, 19:26)
скрап

Двудневната блокада на ГКПП "Капитан Андреево" е отменена

Забраната физически лица да предават на скрап черни и цветни метали доведе по няколко протеста и блокада на ГКПП „Капитан Андреево", а МОСВ се съгласи на отсрочка за новите правила.

Депутатите ще подкрепят удължаване на срока, в който физическите лица могат да предават скрап, като това да влезе в сила към края на 2015-а година. Това стана ясно след разговорите на браншовите организации с политическите сили, предаде БНР.

Ще бъде подкрепена и идеята до края на този срок общините да изградят собствени площадки.

„За съжаление проблемът е изключително наболял, а бизнесът не може да работи от вчерашна дата, МОСВ е изправено пред редица предизвикателства, свързани с контролните функции, тъй като и общините не са изпълнили задължението си за изграждане на такива площадки. Съвсем официално сме дали положително становище на Закона за управление на отпадъците, с който подкрепяме тези срокове да бъдат удължени до края на 2015-а година", коментира министър Станислав Анастасов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че предложенията трябва да бъдат внимателно обсъдени: "Ако в тази скрап влиза и тази, при която липсват жп релси или проводници, не бих я подкрепил. Трябва да се погледне целият закон и ако има несъвършенство, да, може да подкрепим промяна на текста, но цялото ми разбиране е, че това трябва да се прекрати - да се краде и да се носи на вторични суровини".

Двудневната блокада на ГКПП "Капитан Андреево" е отменена и движението е възстановено. Камионите на протестиращите превозвачи на скрап обаче остават край пътя, за да изчакат решението на парламента утре.

Oще: метали  мосв  скрап  физически лица  фирми 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.