Бивши шефове на КТБ пуснаха сигнал срещу Йордан Цонев в БНБ | webcafe.bg
newscafe

Бивши шефове на КТБ искат глоба за Йордан Цонев

Webcafe.bg
06.08.2014, 19:30 (обновена 06.08.2014, 19:36)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

В БНБ е постъпил сигнал срещу доскорошния депутат от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ искат от централната банка да санкционира Цонев заради нападки срещу банката.

Повод е интервю от понеделник в сутрешния блок на Нова телевизия на Йордан Цонев, в което, според авторите на сигнала, той оправя тежки обвинения срещу КТБ и нейния мажоритарен собственик. Според директорите от банката прeките призиви към вложителите да изтеглят вложенията си, внушаването на тезиси за непоправима криза и възникнали условия за обявяване на КТБ АД в несъстоятелност, безспорно може да предизвикат непоправими последици за кредитната институция.

Авторите на сигнала искат наказание за Цонев по чл. 152а, ал. 2 от Закона за кредитните институции, който гласи: (1) Който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. (2) Ако нарушението по ал. 1 е извършено чрез средство за масова информация, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 8000 до 20 000 лв.

"Правните основания и интерес на подалите сигнала към БНБ са отново свързани с факта, че независимо от временната невъзможност за ефективно упражняване на правомощията им, произтичаща от решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор и отстраняване им от длъжност като членове на Надзорния и управителния съвет, сключените от тях договори за управление съгласно Търговския закон не са прекратени, а в тях те са ангажирани с грижата и отговорното си поведение по отношение интереса на КТБ АД.
Поради това не могат да останат пасивни по отношение на процеси и събития, засягащи банката, още повече, такива, представляващи нарушение на законови изисквания", пишат отстранените изпълнителни директори на банката.

Те припомнят, че в доклада на квесторите за състоянието на затворената банка няма данни за финансова несъстоятелност и за престъпно нарушаване на банковото законодателство. Отстранените шефове пишат още, че "докладът на квесторите е приет от БНБ и предвид доказаната стабилност на КТБ АД не са предприети действия, навлизащи в регулацията на Закона за банковата несъстоятелност".

Те се обявяват и срещу идеята на Цонев да работи за откриване на кредитните досиета на КТБ, което „съгласно Закона за кредитните институции не е мярка, която се прилага за оздравяване на банка". Според тях със своите изказвания, Цонев инкриминира всички кредитополучатели в КТБ.

„Без никакви доказателства и доводи в своя подкрепа, г-н Цонев предизвестява, че КТБ АД ще бъде обявена в несъстоятелност, което е представено в интервюто като сигурен и неотменим факт", посочват авторите на сигнала.

"Притеснителното е, че изказванията на г-н Цонев са в несъответствие със заеманата от него висока позиция на народен представител и председател на една от най-важните комисии на НС. Г-н Цонев си позволява публично, чрез медиите, да разпространява недостоверна информация за КТБ АД, която отблъсква гражданите и фирмите от нея, заличава с лека ръка нейната полезна същност, която е създавана в продължение на много години, с упорития труд на много служители и с коректността на значителен брой клиенти".

Авторите на сигнала говорят и за препоръките на Европейската комисия за приемане на специален закон за КТБ АД, които според Цонев са дадени преди един месец на БНБ, но такива не са публикувани, нито оповестени от Управителя на БНБ.

Oще: банка  банки  банкиране  вложители  йордан цонев  кредит  кредитни институции  ктб  цонев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 06.08.201423:05

Няма ли най-накрая кой да вкора ментата в затвора барабар с двусеров и боянския пилафчия!?!?!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани