Президентът: Когато учите своя син, учите и сина на вашия син | webcafe.bg
newscafe

Президентът: Когато учите своя син, учите и сина на вашия син

Webcafe.bg
01.05.2013, 12:52 (обновена 01.05.2013, 13:05)
Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Президентът Росен Плевнелиев: Образованието е правилният начин за изкореняване на предразсъдъците, на езика на омразата и на дискриминацията... "Когато учите своя син, вие учите и сина на вашия син"

"България не заслужава имиджа си по отношение на корупцията и престъпността", заяви президентът Росен Плевнелиев във Вашингтон в рамките на дискусия на тема "Трансатлантическата връзка в Новата ера", организирана от университета "Джонс Хопкинс" и фонд "Маршал".

Президентът не скри разочарованието си от неуспеха на българската страна да подобри образа си в чужбина. Росен Плевнелиев сподели, че опитът му в бизнеса го е научил, че седемдесет процента от успеха са въпрос на комуникация и доверие, а България има проблеми в това отношение.

Държавният глава подчерта, че във Великобритания, където някои политици вдигат рейтинга си, говорейки против българите, той вижда български студенти, които плащат таксите си за обучение и интегрирани работници, които плащат данъци и осигуровки.

"В годините на Втората световна война българският народ доказа, че гражданското общество и обикновеният човек имат силата да променят историята и че дори и най-голямото зло може да бъде предотвратено. Със спасяването на своята еврейска общност преди 70 години българският народ спаси и себе си". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на гала-вечер във Вашингтон по повод 100 години от основаването на Лигата срещу поругаването. Българският държавен глава беше почетен гост на събитието и беше представен от националния директор на Лигата Ейбрахам Фоксман.

Пред повече от хиляда представители на изпълнителната власт, на Конгреса на САЩ, дейци за граждански права и общественици българският президент открои подвига на българския народ преди 70 години.

"В годините на Втората световна война България извърши това, което нито една друга нация в Европа не направи - успя да спаси цялото си еврейско население от близо 50 000". За съжаление обаче, България е била в ситуация, в която не е могла да направи същото за евреите от Северна Гърция и части от Югославия, които не са били български граждани. "Дълбоко скърбим за загубата на техните животи, както и за всички жертви на Холокоста, които винаги ще помним", каза държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че толерантността и взаимното уважение днес са споделени ценности на международната общност и стоят в основата на демокрацията. "Вярвам, че усилията на всички демократични държави са насочени към изграждането на мирен и справедлив свят и България, заедно със своите стратегически партньори, допринася активно за борбата срещу омразата и насилието", каза президентът.

Той даде висока оценка на 100-годишната активност на Лигата срещу поругаването в защита на демократичните ценности чрез програми и инициативи, които възпитават поколенията в дух на толерантност, уважаване на човешките права и равенството.

"Когато учите своя син, вие учите и сина на вашия син", цитира президентът еврейска поговорка и подчерта, че "образованието е правилният начин за изкореняване на предразсъдъците, на езика на омразата и на дискриминацията".

В изказването си Росен Плевнелиев напомни още, че историята трябва да бъде помнена и разказвана коректно. "Всяко пренебрегване на човешкото страдание е неприемливо", категоричен беше президентът и отново призова да бъдат помнени уроците на Холокоста.

"Обещавам ви, че където и да бъда, какво и да правя, винаги ще разказвам историята на толерантността между хората и религиите", каквато е историята на гражданите на "красивия, малък и обикновен български град Гоце Делчев", каза още българският президент.

В словото си президентът Росен Плевнелиев припомни и думи на президента на Държавата Израел Шимон Перес, с когото откриха в Европейския парламент пътуващата изложба, посветена на подвига на българския народ преди 70 години.

"Това отново е повод да се вслушаме в казаното от президента Перес, че "икономическата криза е за предпочитане пред моралната катастрофа и че е по-добре да имаме икономически проблеми, отколкото да изпитваме исторически срам", припомни държавният глава.

„Нека никога не приемаме или толерираме несправедливостта. Нека не спираме да посвещаваме сърцата и енергията си на създаването на свят, където културното разнообразие се цени, толерантността е споделена, а хуманизмът е най-висша ценност", призова още държавният глава. Той завърши речта си с мисълта на Едмънд Бърк, че „необходимо за триумфа на злото е добрите хора да не правят нищо". "Днес, повече от всякога не можем да си позволим да не правим нищо", каза още президентът.

Президентът Росен Плевнелиев е на работно посещение в Съединените щати за участие в отбелязването на 100-годишнината от основаването на Лигата срещу поругаването. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Участието на президента в честването на юбилейната годишнина е част от програмата за отбелязването на 70 години от подвига на българския народ и спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война.

Държавният глава ще бъде гост-лектор на дискусия, посветена на бъдещето на Европа, организирана от Европейския институт. Неправителствената организация, базирана във Вашингтон, работи за насърчаването на трансатлантическите отношения. Организацията е създадена преди 23 години и е утвърден институт за дискусия по въпросите на Европейския съюз и европейската интеграция.

В столицата на САЩ президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с представители на Международния валутен фонд и с президента на Групата на Световната банка Джим Йонг Ким.

Oще: вашингтон  дискусия  евреи  история  маршал фонд  президент  росен плевнелиев  сащ  университет джон хопкинс  холокост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.