Цветан Василев: Делян Пеевски ползваше името ми за рекет | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев: Пеевски ползваше името ми за рекет

Webcafe.bg
19.06.2014, 08:43 (обновена 19.06.2014, 09:37)
цветан василев

Снимка: © pernik1.com

Нова порция от интервюто на Светослав Иванов с банквера Цветан Василев

Нова порция от интервюто на Светослав Иванов с банкера Цветан Василев пусна в сутрешния си блок bTV.

Относно депутата от ДПС Делян Пеевски, Василев заяви, че на 14 юни миналата година, когато избухнаха протестите срещу депутата, Василев все още е очаквал, че с оттеглянето на кандидатурата на Пеевски като шеф на ДАНС, ще се тръгне по някакъв нормален път. „Уви, разбрах го още в началото на есента, когато при мен започнаха да пристигат сигнали за злоупотреби, включително с моето име", каза Василев.

Той обвини Пеевски, че е използвал името му за всякакви лоши практики, например искане на подкупи за участие в търгове - „Василев иска да стане това, иска да стане онова. Василев иска да назначим този...".

Той посочи, че формално Пеевски няма кредити към КТБ, но има набор от фирми, които се обслужват в Корпоративна търговска банка и техните собственици са „номинални" - тоест, крайният собственик е скрит. „Аз не казвам, че кредитите са лоши, аз казвам, че в момента представляващите тези компании бойкотират банката и започнаха необслужване. Това означава малко повече работа за банката,за да се разпореди с активите и да ги продаде, така че това няма да се отрази на финансовото й състояние", каза Василев.

Той призна, че е финансирал Нова българска медийна група. „Медийните покупки на Нова българска медийна група включват покупката на групата на Петьо Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Петьо Блъсков имаше участие в т.нар. ИПК „Родина" със старата печатница и терена. Тогава имаше бум на проектите с имоти и моята цел винаги е била тази - да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на г-н Пеевски и аз да участвам в развитието на един потенциален проект на терена на печатницата", каза той.

Цветан Василев заяви, че никога не му е харесвало използването на вестниците за политическа саморазправа. Той посочи, че не ги чете, защото не смята нивото им на списване е достатъчно добро. Василев подчерта, че никога не е участвал в управлението на вестниците и дори не знае къде е редакцията им или кой е техният главен редактор. Той е говорил с тях за работата на вестниците, но комуникацията е била малко трудна.

„Как мога точно да използвам държавни пари, за да финансирам бизнес на Делян Пеевски или когото и да било друг?", попита Василев.

За „Южен поток" и „Булгартабак"

Начинът, по който беше проведен търгът за избор на основен изпълнител на „Южен поток" беше скандален, непрозрачен и това е един от основните проблеми да не започне реализацията - заради претенциите от страна на Европейската комисия. Каза Цветан Василев. „Аз лично считам, че „Южен поток" е полезен проект и за България, и за южната част на Европа, но в българската си част търгът за изпълнител трябва да бъде повторен", каза още той.

Той отрече да има подставени лица. „Когато се финансира определен проект, важни са целите, важна е ефективността на този проект", каза той

По думите му тези средства поемат по нечии лични средства извън България. „Защо прокуратурата не се интересува от това кой е реалният собственик на тези прословути 80% от Булгартабак"? - попита банкерът, който притежава 5% от БТ.

Цветан Василев заяви, че няма личен спор със собственика на „Икономедиа" Иво Прокопиев, но имат принципни различия по отноше ние на начина на развитие и устройство на икономиката. Аз съм за силен национален капитал, г-н Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има основно силен чужд капита, срещу което аз не вървя, но не трябва да става на всяка цена", каза още той.

Партията на Николай Бареков

Новият политик Николай Бареков е използвал платформата на TV7 за своя политически проект, но Цветан Василев като финансов консултант на собственика, е оказвал влияние на него, а не върху решенията на мениджмънта на телевизията. „Политическият му проект не беше финансиран, беше финансирано риалити шоуто, с което започна политическият му проект, но това риалити шоу имаше висок рейтинг", каза той. Той посочи, че "като начало - да, в някаква степен е бил съпричастен" към проекта, ако това може да бъде тълкувано по този начин. Той отрече да е съпричастен със средствата, които Бареков е използвал за застъпници в изборния ден.

Бареков е получил един бонус от телевизията при напускането й, за да се развали договорът. Не знам каква част от този бонус е използвал и откъде са другите пари, каза още Василев.

 

Oще: булгартабак  делян пеевски  ирена кръстева  ктб  медии  николай бареков  нова българска медийна група  цветан василев  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 20.06.201411:41

Истинска трагедия са тези двамата. Пеевски не го мисля, защото знам, че ще си намери друга банка. Най-вероятно ще купи Токуда, така чух, че вече от ТИМ са му предложили да го финансират. Далаверите са си далавери и трябва да продължат.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани