Швеция отменя равностойния прием в университетите | webcafe.bg
newscafe

Швеция отменя равностойния прием в университетите


13.01.2010, 16:20 (обновена 13.01.2010, 16:39)
университет

Университетът в Лунд, Швеция предпочита студенти-момчета

Шведското правителство съобщи, че ще отмени практиката за равен прием на момчета и момичета в университетите, предаде Франс прес.

През 2003 г. правителството позволи на университетите да въведат система за равноправен прием, за да се постигне еднакво процентно съотношение между мъже и жени в университетите.

Скоро обаче то беше подложено на критики, защото по новата система в много от специалностите влизаха момчетата с нисък бал, а добре подготвени момичета оставаха отвън.

Шведският апелационен съд наскоро отсъди в полза на 44 жени, които не бяха приети в специалност „ветеринарна медицина” заради пола си. Всяка от тях получи обезщетение в размер на 35 000 крони (5000 долара или 3400 евро).

В друг съдебен процес 31 жени осъдиха университета Лунд в Южна Швеция по дело за дискриминация, защото университетът дал предимство на момчетата при приема по специалност „психология” през 2008 г.

 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани